StoryEditorOCM
Hajdukparadoks

Navijači poludjeli jer je Jakobušić smijenjen, a najviše krive - same sebe?

Piše David Kapetanović
8. travnja 2024. - 23:04
Split, 180323. Stadion Poljud. Nogometna utakmica 26. kola SuperSport HNL-a, Hajduk - Slaven Belupo. Na fotografiji: Luksa Jakobusic.Tom Dubravec/Cropix

Hajduk je u središtu novog velikog vala promjena, onih koji se možda događaju češće nego bi trebali u jednom ozbiljnom klubu. Ako ne ništa, barem će biti uzbudljivo. Velika je odgovornost pred Nadzornim odborom, kako će postaviti uloge na Poljudu? Potezi koje povuku sada imat će ogroman utjecaj na budućnost kluba u nekoliko narednih godina.

Lukša Jakobušić je bivši, ionako je rekao da odlazi ako ove sezone Hajduk ne bude prvak. Nadzorni odbor je malo ubrzao taj njegov odlazak, iako matematički živ, san o osvojenom prvenstvu potpuno je mrtav. Ma, da je Hajduk bodovno u boljem stanju, s ovakvom igrom malo tko bi vjerovao da se išta može postići.

Vrijeme je za promjene. Istina, klub se uzdigao na svim razinama u zadnje tri i pol godine, ali bilo je i dosta promašaja, pogotovo u ovoj sezoni koja je označena kao presudna, ona u kojoj se Hajduk napokon trebao vratiti na tron Hrvatske.

Tko će biti novi predsjednik Hajduka? Je li već odabrano ime i hoće li novi "šef" u klubu naći neku posloženu situaciju, ili idemo ispočetka?

Ostaje nam čekati i vidjeti, odgovore će iznjedriti vrijeme. Ali, vratimo se na smjenu Jakobušića na trenutak, preciznije na reakciju navijača. Iako su proljetni neuspjesi izazvali gomilu bijesa, Lukša je i dalje visoko cijenjen. Ne zaboravlja puk tako lako situaciju u kojoj se klub nalazio prije 2021. godine i pomak napravljen odonda, pa je shodno tome vijest o njegovom odlasku iz kluba svejedno izazvala potres.

Tisuće komentara na raznim društvenim mrežama, a ogromna većina podržava odnedavno bivšeg predsjednika. Spominju se sve klasične fraze kao kada su i inače velike promjene u klubu: "korak unazad", "kružni tok", "ozbiljni odlaze, neozbiljni ostaju", "plakat ćemo mi za Lukšom"...

Više od 100 tisuća članova, milijuni navijača, a mišljenje je skoro pa samo jedno, potpora Jakobušiću. Pronađen je i glavni krivac, kako to inače biva. Nadzorni odbor je taj kojeg navijači najviše proklinju, smatraju krivim. Odbor je taj koji je prelomio i maknuo Lukšu iz kluba.

Situacija je pomalo i ironična: potpora Jakobušiću, Nadzorni odbor je glavni krivac, a Nadzorni odbor je izabran upravo od strane članova Hajduka.

Članovi su ti koji su izabrali sadašnji NO u ljeto 2022. godine. Preciznije, njih 4781 koji su tada iskoristili svoje pravo glasovanja. Ovaj NO je tada naslijedio predsjednika, kojeg je krajem 2020. postavio Ben Perasović, nisu ništa mijenjali tada, ali sada su odlučili "nadzirati" na svoj način. Nitko ih nije na silu postavio, u klubu su demokratski.

Raspisati prijevremene izbore može jedino Naš Hajduk. To je, primjerice, napravljeno 2018. godine kada su osvojena dva boda u prva četiri kola, odnosi u klubu su bili narušeni, pa su najavljeni prijevremeni izbori za prosinac te godine. Tada je izabran novi NO s Benom Perasovićem na čelu. Ali, je li danas Hajduk u toliko teškoj situaciji kao krajem 2018. godine, teško.

Ipak, mnogi su navijači neutješni odlaskom Lukše, smatraju da će teško njegov nasljednik ispuniti cipele svog prethodnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 13:47