StoryEditor
HajdukZnakovita poruka

Nakon sastanka u HNS-u jedini je Jakobušić stao pred ‘sedmu silu‘: ‘Nikad se ne smijete hrvati sa svinjama, jer ćete oboje završiti u blatu‘

Piše R.R.
27. svibnja 2022. - 17:46

U sjedištu HNS-a u Zagrebu okončan je sastanak koji je organizirao HNS, a na kojem su sudjelovali Hajduk, Dinamo, policija i HNS. Hajduk je predstavljao predsjednik Lukša Jakobušić, Dinamo predsjednica Vlatka Peras, policiju ravnatelj Nikola Milina, a krovnu nogometnu organizaciju predsjednik Marijan Kustić. 

Predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić, koji je na nedavnoj klupskoj skupštini suradnju HNS-a i Hajduka prikazao simbolički praznim slajdom, jedini je izašao pred novinare nakon sastanka i popričao s predstavnicima „sedme sile“.

- Kao što ste vidjeli nismo se oglašavali par dana, nakon utakmice finala Kupa izašli smo s majicama s natpisom "Sloboda navijačima". Taj izraz se ne odnosi na one navijače koji izazivaju nerede ili sudjeluju u nečasnim radnjama, odnosi se na nepravedno privedene, a nadam se da će se njihova nevinost i utvrditi. To se odnosi dakle na onih 1600 naših navijača koji su došli na Maksimir. Mi smo klub navijača, sportsko dioničko društvo, zato smo se i odazvali na sastanak čiji će zaključci biti usuglašeni. Moram izrazit žaljenje za sve koji su nastradali, i policajce i propucale osobe. Sva sreća što nitko nije poginuo.

Najavio je Superkup prije kojeg će se nastojati izraditi zajednički protokol o postupanju prema navijačima:

- Ključ svega je da će u izradi jednog protokola sudjelovati i navijači, pitat će se i njih u izradi puno detalja. U sedmom mjesecu je utakmica Superkupa u Zagrebu, igrat će Dinamo i Hajduk, svi imamo želju da se odnos prema navijačima promijeni. Ova utakmica će biti svojevrstan test za sve

 Nisam ja od protokola i demagogije. Vidio sam da su svi svjesni problema, možda nemamo zajedničko gledište kako je do problema došlo, ali svjesni smo da postoji. Gašenje Udruge prvoligaša HNS je na sebe preuzeo veliki dio odgovornost

- Pravilnici postoje i treba ih uskladiti. Možda je čudno da jedini ja govorim. Jedini sam od prisutnih ovdje prošao navijački put, ta problematika mi je poznata, no to se ne ovisi samo na Torcidu, nego na sve navijačke skupine. Mi smo najzainteresiraniji za problem jer smo klub navijača, ali ovo se odnosi na sve. Sve navijačke skupine će dati svoje mišljenje o diskriminatornom postupanju.

Istaknuo je kako Hajduk ima istu odgovornost u ovim pitanjima:

- Nije tu ni Hajduk izuzet, imali smo i mi problema. Nismo mi cvijeće, imali smo i mi problema i propusta u organizaciji utakmica. Neke stvari smo poboljšali, kao što su osnovna higijena, hrana, piće, svi mi imamo dio odgovornosti. Mi smo to uspjeli iskomunicirati, popravit. Svi snosimo dio odgovornost i mi i vi mediji. Naša navijačka skupina je najstarija i najveća, imamo najveći broj na gostovanjima gdje često nailazimo na nerazumijevanja.

Okupljeni novinari htjeli su da Jakobušić komentira i izjave Krešimira Antolića u kojima je nekadašnji policajac i član Uprave Dinama žestoko napao Hajduk i njegove navijače na što je odgovorio:

- Neću komentirati i tu se mogu poslužiti onom starom narodnom poslovicom, nikad se ne smijete hrvati sa svinjama jer ćete oboje završiti u blatu, ali samo svinja će u tome uživati.

Ali je otkrio da redovno komunicira s predsjednicom Dinama:

- Komuniciram samo s predsjednicom,  za sada je sve na razini i korektno. Ne mogu u detalje oko svih naših razgovora.

Nije Jakobušić želio komentirati događanja oko navijača koji su u pritvoru.

- To što sam ja ovdje ne znači da vam mogu odgovoriti na svako pitanje, ima nešto što i nije u mojoj domeni.

Zbog čega drugi nisu stali ovdje?

- Pitajte mene zbog čega sam ja ovdje stao. Sinjorina moja, pitajte njih zašto nisu.

Kako će izgledati novi protokol bit će sigurno vrlo brzo poznato.

- Slijedi nam Superkup, to će biti ogledni primjer. Vidjeli ste i jučerašnju utakmicu, svi su ušli na vrijeme. Bilo je i postupanja policije, ali sve je prošlo dobro, ne želim targetirati ni Armadu, to su izolirani slučajevi, ti koji su bacali baklje, njih tri-četiri. Bitno je da nitko nije ostao izvan stadiona, imali su hranu i piće, to je bilo organizirano i na punktu Dugopolje.

Hoće li zbog toga biti angažirano više policije?

- Opet me pitate nešto za što nisam odgovoran i na što vam ne mogu odgovoriti. Hvala Vam svima što se došli. To bi bilo sve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2022 02:07