StoryEditorOCM
Hajdukakademija

Mladi hajdukovci remizirali s Real Madridom, na najjačem turniru generacije čekaju ih još Juventus, Bayer Leverkusen...

Piše Tonči Vlašić
2. listopada 2024. - 13:11

Nije UEFA Youth League, juniorska Liga prvaka za igrače do 19 godina u kojoj je Hajduk prije dvije sezone igrao finale, što je najveći uspjeh u povijesti mlađih uzrasta splitskih ‘Bilih’, već je Friendly Cup za igrače rođene 2009. godine, ali u ovom trenutku za uzrast kadeta nema jačeg natjecanja. 

Ovo je njegovo peto izdanje. Podržavaju ga Nogometni savez Saudijske Arabije i Ministarstvo sporta Saudijske Arabije. Cilj je promovirati buduće zvijezde međunarodnog nogometa, te ojačati veze između klubova. U tom odabranom društvu našla su se ove sezone dva hrvatska kluba, Dinamo i Hajduk, koji je u 1. kolu skupine ‘A’ igrao u Madridu protiv vršnjaka Reala, te uzeo bod. Rezultat 0:0.  

Frane Lojić, koji je igračku karijeru zaključio u dresu Croatije iz Gabrila u kojoj je počeo trenersku karijeru radeći paralelno i u Nogometnoj akademiji Konavle, trener je kadeta Hajduka, dva su Dubrovčanina u sastavu. Toni Ruso je odigrao čitavu utakmicu, Paulo Maslać nije ovaj put ulazio u igru. Obojica su ponikla u GOŠK Dubrovniku 1919., pa preselili na Poljud. Ruso je zadavao dosta problema obrani Reala. Šteta što nije zatresao mrežu domaćina. Pamtit će se njegove dvije prilike. Jedan njegov pokušaj je uzdrmao okvir gola Reala. 

image

Frane Lojić

Luka Gerlanc/Cropix

Ali, i bod u gostima, i to kod Reala je nešto što će se pamtiti, te se sad s nestrpljenjem iščekuju nove utakmice. 

Ukupno su 24 sastava u Friendly Cupu, po šest u svakoj od četiri skupine. Igra se jednokružno. Još nas u skupini čekaju utakmice protiv Juventusa, Bayer Leverkusena, Panathinaikosa te sastava u kojem su najtalentiraniji igrači iz Saudijske Arabije, a koji su raspoređeni u četiri sastava, po jedan je u svakoj od četiri skupine. Na kraju će po dva najbolja sastava svake skupine plasirat se u završnicu. 

Igraju ove sezone između ostalih još mališani Barcelone, Ajaxa, Sportinga, Rome, Benfice, PAOK-a, Intera, Porta, Seville...

Valencia je osvojila prvo izdanje, Sporting drugo, Real Madrid treće, a Benfica četvrto. Hajduk će pamtiti po dobru svoj debi u natjecanju. 

- Ova generacija se već iskazala na međunarodnim turnirima. Nemojte zaboraviti kako je nedavno osvojila turnir u Italiji gdje je pobjeđivala vršnjake Fiorentine, Rome, Parme... Sad bod protiv Reala u Madridu - napomenuo je Lojić.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2024 13:12