StoryEditor
Hajdukodbrojavanje

Kako će Tudor posložiti momčad za dvoboj protiv Intera: Dolček se probio u početnu postavu, ostaje samo dilema u napadu

Piše Slaven Alfirević
31. svibnja 2020. - 12:07
Vojko Bašić/Hanza media

Zašto je Igor Tudor prvotimcima dao crveno-plave dresove, nije nam poznato, možda to i nije njegova odluka, svejedno, međutim u sastavu momčadi nogometaša Hajduka s rezervnom, pričuvnom garniturom ponajviše se kriju – prvotimci. Utoliko je i rezultat međusobnog ogleda koji odjekne – varljiv. Čuj, Bijeli protiv Crveno-plavih 0:5.

Pa kako to? Lijepo. Kako su postavljeni jasno je da je prevaga na strani onih koji su ionako i prije korone većinom bili - prvotimci.

Ima tu i nekih promjena. Kroz treninge, odnosno dvije međusobne utakmice nakon korona-pauze vidljivi su pomaci ka ponešto drugačijem ustroju i sastavu, pa neka je osnovica i temelj ostala kao i prije prisilne pauze.

Premda se „bijeli”, kako bi se ono reklo, pripremaju „u tami svoje kože” i iza zatvorenih su vrata, nakon izvješća s trening-utakmica dobijamo poseban dojam, pa neka se „varaju” bojom dresa.

Naravno, ono pravo prikazivat će se od petka, na malim ekranima, ali da vidimo dokle je Hajduk stigao na pet dana do početka nastavka prvenstva, iz dubine poljudskih priprema.

Nije nam teško sastaviti, složiti Tudorovu Rubikovu kocku hajdučkog sastava.

1. Prvi dobitnik Dolček – mladi Koprivničanin zacijelo je u trenutku ispred svoje konkurencije na lijevom beku, sudeći po nominaciji u sastavu uz Juranovića desno i trojicu stopera od kojih je ovaj put preventivno izostao Dimitrov, pa je umjesto njega uskočio mladi Vušković.

Dolček u prvih 11 sukladno je glasinama s treninga kako je u najboljoj formi od konkurencije. Tahiraj je bio nešto lakše ozlijeđen, a Čolina prvi nastup u međusobnom dvoboju propustio je zbog „više sile”, privatnih razloga. Dolček je čini se zgrabio priliku za početak, pokazao se sad s dva pogotka i asistencijom na tragu svog premijernog nastupa lani na Malti kad je naprečac oduševio, da bi potom brzo nestao. Treba reći da Jakoliš preskače Inter zbog tri žuta kartona, a koliko vidimo zbog gužve na lijevom beku Jakoliš seli u konkurenciju na desnu stranu. Kako god, Dolček je sad u prvom planu.

2. Hamza Barry ostaje nedodirljiv – često smo lamentirali o tome kako će se u Poljudu ponijeti prema svome Gambijcu, koji poput lani Frana Tudora neće ili ne namjerava produžiti ugovor. Hajduk tolerira takvu situaciju i ne želi reći Hamzi ajde ti prije vremena, ne trebaš igrati, na tebi ne možemo graditi temelj za sutra. Takvu smo situaciju imali i lani, Siniša Oreščanin je do zadnjeg trena želio koristiti i koristio je Frana Tudora, makar je Fran rekao „odlično ne”, da neće ostati. Eno ga sad u Czestochowi.

A aktualnoj situaciji sad Hamza Barry treba Igoru Tudoru koji visoko cijeni doprinos Gambijca u sredini terena i pravljenju igre. A što bude u idućoj sezoni, o tome će mislit od rujna, listopada... Uostalom, St. Pauli koristi Diamantakosa premda znaju da im odlazi u Hajduk i još je jučer zabio gol. Dok traje plovidba i ocean je oko tebe, ne bacaj mornare s palube, potrebni su...

Sad je Barry tu i dok može, dok smije, neka obavezno igra. Uostalom, ta se priča vrti još od procesa smanjenja plaća, podsjetimo se kad su potpisali anekse i Hamza i Eduok u klubu su odahnuli, bio je to izraz zajedništva. Potpisali su i onaj tko ne želi ostati i najskuplji od svih. Utoliko se i na Hamzu sad gleda blagonaklono premda nema naznaka da bi on eventualno preko noći promijenio odluku i ipak pristao na novi ugovor s „bijelima”. Barem se o tome ne govori... Možda u Poljudu prirede ugodno iznenađenje, ali to bi bilo baš iznenađenje, da Barry ostaje. Kako god, dok je tu Hamza Barry je potreban i vidimo ga u najužoj konkurenciji. Njegov partner u sredini terena češće je bio Bassel Jradi, ali se čini da Libanonac kojem su produžili ugovor u Poljudu pomalo gubi tlo pod nogama. Stanko Jurić mu parira i čvrstim korakom probija se prema prvih 11. A trener cijeni Jurićeve karakteristike i voli posezati za njim. Na primjer prvi gol crveno-plavih, centrirao je Dolček, a Jurić glavom zabio za 1:0.

Dakle, tandem u sredini kako sad stvari stoje čini se: Barry – Jurić. Naš konačan odgovor.

3. Dvojbe u napadu, Kreković ili Blagaić – naravno da je Caktaš taj na poziciji polušpica, baš kao što i Jairo uživa prednost. Za Eduoka smo pisali kako je „u prodajnom izlogu”, a traži se prostor da se afirmira, lansira dvojicu mladića ofenzivaca Leona Krekovića i Jakova Blagaića. Potonji je zaigrao u crveno-plavom dresu, po tome je sasvim blizu da počne i protiv Intera u petak, ali poznato je da u Krekovića Tudor vjeruje i sad mladićima treba dozirati minutažu.

Naravno, neće smetnuti s uma Eduoka jer ako ga misle prodati, neće uspjeti dok (samo) sjedi na klupi i to već postaju slatke brige za Tudora: kako se ono otrcano kaže, od viška glava (ne) boli. Kreković se posebno svidio na pripremama u Turskoj, a jasno je i da Blagaić skreće pozornost na sebe, daroviti su mladići. Kako bi nam rekao nekidan Brane Oblak, jesu li svi igrači u Hajduku stranci? Nisu, e, bolje da nisu, treba davat prostora domaćima, to publika voli, a stranci samo ako su baš pravi kao što smo bili Holcer, Mešković, moja malenkost... Utoliko vidimo da će Kreković i Blagaić dobijat zasluženu minutažu i to Tudor, koliko vidimo, ozbiljno smjera. Treba imat nekog svog mladog na lansirnoj rampi.

#HAJDUK

Izdvojeno

08. srpanj 2020 04:03