StoryEditorOCM
HajdukČUDO SA SJEVERA

Ima ih manje nego na splitskim Pujankama, rade da bi preživjeli, ali Hajduku neće biti lako. Pogledajte zašto...

Piše Marko Bilić
23. lipnja 2024. - 15:38

Dani su Eura u Njemačkoj, Hrvatska protiv Italije igra "utakmicu istine", no hajdučki puk svejedno vapi za svakom informacijom iz svog omiljenog kluba. Nema tog događaja na svijetu koji navijačima Bijelih može skrenuti pažnju s događanja na Poljudu. A tih događanja uvijek ima.

Hajduk je tako netom dobio novog predsjednika kluba (Ivan Bilić), novog sportskog dirketora (Nikola Kalinić) i novog trenera (Gennaro Gattuso) i s novom upravljačkom i stručnom hijerarhijom kreće u novu sezonu u kojoj će mu prvi ispit biti dvostruki sudar protiv kluba HB Tórshavn u drugom pretkolu Konferencijske lige.

Ovakav ždrijeb razveselio je navijače Bijelih jer svi unisono smatraju da će klub s Farskih Otoka biti lak zalogaj Hajduku na putu do trećeg kola, odnosno, da ni u kom slučaju ne bi trebao Bijelima biti ozbiljna prepreka, niti im zadati bilo kakve poteškoće.

No, malo opreza ipak ne bi škodilo. Ne zbog toga što je HB Tórshavn stariji klub od Hajduka (osnovan 1904.) i što dio njegovih igrača nisu profesionalci već uz nogomet rade drugi posao od kojega žive, nego zbog činjenice da nogomet na Farskim Otocima nije "ono" što je nekada bio. Kanta za napucavanje svima.

Prvi uspjesi krenuli su s reprezentacijom koja je počela skupljati bodove u kvalifikacijama za velika natjecanja, a nastavilo se i s klubovima. Nema ni godinu dana da sam pisao o "čudu sa sjevera", odnosno o "nogometnoj bajci sa sjevera", o klubu KL Klaksvik koji je bio europski hit prošle sezone.

Mali klub uglavnom amatera nogometaša šokirao je sve sjajnim rezultatima koje je ostvario. Prvo su u Budimpešti razbili Ferencvaros s 3:0 (!) i izbacili ga iz kvalifikacija, potom su eliminirali i prvaka Švedske Hacken, da bi ih tek u produžetku druge utakmice iz Europske lige izbacio Molde, prvak Norveške.

Natjecanje je Klaksvik, iz grada koji broji upola manje ljudi nego splitski kvart Pujanke, nastavio u Konferencijskoj ligi gdje je osvojio četiri boda u svojoj skupini. Deklasirali su ljubljansku Olimpiju s 3:0, a posebna senzacija bio je remi 0:0 kontra francuskog Lillea!

To je Klaksvik, klub koji je s 3:0 razbio Ferencvaros usred Budimpešte, istim rezultatom i Olimpiju, koji je izbacio prvaka Švedske i koji je s moćnim Lilleom odigrao neriješeno.

A Hajdukov protivnik HB Tórshavn ove je godine jači od Klaksvika! Nakon 13 odigranih kola HB dijeli prvu poziciju s Vikingurom, imaju po 36 od mogućih 39 bodova, Klaksvik je treći sa šest bodova manje od vodećeg dvojca (30).

Protivnik Bijelih pobijedio je u 12 utakmica, a izgubio samo jednu (Vikingur), Dakle, opreza nikad dosta. Nisu Manchester City, nisu ni Real, ali nisu ni za potcjenjivanje. Pitajte one iz Ferencvarosa, Hackena, Moldea, Olimpije, Lillea...

Baš predvečer je veliki derbi Farskih Otoka, igraju upravo HB Tórshavn i Klaksvik, dva kluba o kojima pričamo u ovom tekstu, početak je u 18 sati. Tu će se vidjeti kakvim arsenalom raspolaže protivnik Hajduka. Ne sumnjamo da će navijači Bijelih pronaći na nekim od brojnih streamova ovaj prijenos i baciti oko što to čeka splitsku momčad za mjesec dana... HB Tórshavn gostuje u Poljudu već 25. srpnja.

image

Torshavn, glavni grad Farskih Otoka

Afp
image

Torshavn

Afp

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2024 15:39