StoryEditorOCM
Hajdukblizu poljuda

Hajduk ga je htio i prošle zime, a ove se njegov dolazak čini realnijim iz više razloga

Piše Krešimir Milić
27. prosinca 2023. - 14:53

Bliži se zimski prijelazni rok, a u skladu s tim u javnosti se pojavljuju i imena potencijalnih pojačanja u HNL-u ovog siječnja i veljače. Hajduk za zimu već ima plan za ono što želi, a otkrio nam je to i u razgovoru sportski direktor Mindaugas Nikoličius. Nije tajna da je u planu pokriti ofenzivne pozicije, posebice krilnu, na kojoj nedostaje igrača. Barem onih koji bi uskočili povremeno iza Emira Sahitija i Leona Dajakua...

Poziciju napadača trebao bi pokriti novi povratak Nikole Kalinića, koji će se momčadi priključiti 3. siječnja, a kao potencijalna popuna na krilnim pozicijama spominje se bivši Osijekov prvotimac Laszlo Kleinheisler koji bi mogao doći iz Panathinaikosa. Mađar je bio blizu Poljuda i prošle zime, ali je na kraju ipak otišao put Atene.

Pokazalo se kasnije da taj smjer, barem kad je u pitanju minutaža, za 29-godišnjeg Mađara nije bio najbolji. Ukupno je za grčki klub upisao 551 minutu tijekom cijele 2023. godine. Prošle sezone igrao je u 16 utakmica te zabio dva gola, a ove mu je minutaža srezana pa ima upisanih samo pet nastupa, a minuta za niti cijelu utakmicu. Upisao je ove sezone ukupno 77 minuta, a za polivalentnog Mađara to je razlog da potraži novu sredinu.

image
Marko Mrkonjić/Cropix

S grčkim velikanom ima ugovor do ljeta 2026. godine, a u potrazi za minutažom koja bi mu osigurala poziv mađarskog izbornika za Euro u Njemačkoj, najizgledniji je odlazak na posudbu. Mađarska će idućeg ljeta na Europskom prvenstvu igrati u skupini A protiv domaćina Nijemaca te Švicarske i Škotske. Kleinheisler je bio dio nacionalne vrste na prošlom Euru, a za posljednja tri reprezentativna okupljanja nije dobivao pozive.

Od svih liga u kojima je igrao u karijeri, najviše nastupa ima u HNL-u igrajući za Osijek, Bio je još u Njemačkoj (Darmstadt i Werder) i Kazahstanu (Astana), a u domovini je igrao za Ferencvaros, Videoton i Pukstas Akademiju. Iskustvo igranja u Hrvatskoj i karakterne osobine koje su se ranije isticale kod njega olakšale bi njegovu adaptaciju u ovu momčad Hajduka, koja se bori za naslov prvaka i Kup.

S karakteristikama kojima može doprinijeti ovoj momčadi upoznati su jako dobro Nikoličius i trener Mislav Karoglan, a dvojac je s Mađarom već obavio i neke inicijalne razgovore u kojima su pokazali želju za njegovim dolaskom na Poljud. Spominjalo se i prošle zime u kontekstu Kleinheislera da ima želju za dolaskom u Split, ali na kraju je presudila odšteta od 500 tisuća eura koju su Osijeku platili Grci.

image

Kleinheisler u dresu mađarske reprezentacije

AFP

Ono što je najvažnije u cijeloj priči, ako se njegov dolazak realizira, jest to da pokriva tri različite pozicije od veznog reda do obje strane na krilima. Ostalo bi tek možda otvoreno pitanje u kakvoj formi bi došao. Međutim, ako se njegov dolazak realizira u periodu priprema, od 3. do 20. siječnja, nije nerealno od njega očekivati i brzu prilagodbu s obzirom na njegovo dosadašnje iskustvo te karakterne i igračke osobine.

Ukoliko se njegov dolazak ostvari, Hajduk bi s njim u svakom slučaju trebao dobiti dodatnu kvalitetu u rotaciji za nastavak borbe za titulu u proljetnom dijelu. Ove zime njegov dolazak na Poljud se svakako čini realniji nego što je to bio prošle kad je isto bio blizu selidbe u Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2024 04:50