StoryEditorOCM
HajdukSretan nam rođendan!

Gattuso kao profesor Baltazar! Novi starteri, jedan skrivio gol, drugom zviždali. Ali zato su zamjene donijele pobjedu

Piše Frane Vulas
26. listopada 2024. - 23:20

Teškom mukom, ali zasluženo izborenom 2:1 pobjedom nad Lokomotivom otišao je Hajduk na velikih sedam bodova prednosti u odnosu na branitelja naslova Dinamo, šest u odnosu na Rijeku koja je kiksala protiv Varaždina na Rujevici (1:1). Doduše, momčad iz Maksimira u nedjelju će na svom travnjaku ugostiti Osijek i ima priliku tu razliku smanjiti.

Mučio se Hajduk dugo s neugodnim Zagrepčanima, a najviše s raspoloženim vratarem Zvonimirom Šubarićem. Dok to mrvljenje i čupanje pogotkom za 2:1 petnaestak minuta prije kraja nije prekinuo Niko Sigur, igrač koji je ušao početkom nastavka. Pa je novo desno krilo „bijelih” kod proslave gola valjda pokazivao rukama kako mu je mjesto na travnjaku. Trener Gennaro Gattuso ga je zagrlio, u naletu emocija htio podići...

Torcida je krenula u susret s koreografijom za 74. rođendan, a Gattuso s dva nova igrača koja je uvrstio u početnu postavu u odnosu na prethodni susret sa Slaven Belupom. Umjesto u Koprivnici vrlo nesigurnog Ivana Lučića, među vratnice je stao Lovre Kalinić i ponovno ponio kapetansku traku. No, vrlo brzo je Kalinić jednim potezom nadmašio Lučićevu nekažnjenu „predstavu” u Koprivnici. A protiv „farmaceuta” nervoznog Leona Dajakua zamijenio je Abdoulie Sanyang Bamba. S obojicom se nije Gattuso baš usrećio.

image
Tom Dubravec/Cropix

Rani pogodak trebao je olakšati posao „bijelima”. Bio je to gol iz „popravnog”. Rakitić i Livaja su kombinirali iz slobodnog udarca, ali je obranio Šubarić. Međutim, iz kornera koji je uslijedio našao je Rakitić glavu Livaje, a potonji loptom mrežu.

Dok se još slavio pogodak „nepopravljivi” Gattuso je opet imao nešto za objasniti svojim igračima.

Nakon postignutog pogotka Hajduk se uglavnom držao u niskom i srednjem bloku. Lokomotiva se otvorila, izašla u visoki presing, imala je i posjed, ne i ozbiljnije prigode. Dapače, mogao je domaćin povećati prednost. U 24. minuti je ubačajem Livaja tražio Anthonyja Kalika. Nije ga našao. Prethodno je Kalik u par navrata atraktivnim potezima zaradio pljesak na velikoj sceni. Pokazao je da je s loptom na ti. A onda je Lokomotiva izjednačila baš iz ničega.

Lučić je u nekoliko navrata u Koprivnici gotovo zakuhao pogodak raznim izletima u prazno, pogrešnim dodavanjima. Sada je Kalinić oklijevao s ispucavanjem lopte što je iskoristio požrtvovni Duje Čop. Bivši napadač Hajduka nije slavio pogodak. Šokirani Poljud je zanijemio. Čak se na trenutak „ugasio” i Gattuso. A onda je ipak odmah počeo bodriti svoje igrače.

image
Tom Dubravec/Cropix

Počeli su tada i prvi zvižduci na Poljudu. Hajduk je bio u evidentnom šoku. Momčad je bila razvučenih linija s velikim kraterom između Krovinovića i Rakitića te ofenzivaca „bijelih”. Tek krajem prvog poluvremena došao je Hajduk sebi. Uslijedile su velike prilike Biuka, Livaje, pa i dalekometni pokušaj Kalika, ali nije bilo promjene rezultata. Na poluvremenu je posjed lopte bio uvjerljivo na strani gostiju (56%) koji su usto imali čak deset udaraca, od toga pet u okvir gola. S druge strane Hajduk ih je imao sedam, odnosno tri. Torcida je igrače Hajduka u svlačionicu ispratila povicima: „Hoćemo pobjedu!”

Na pauzi je Gattuso umjesto indisponiranog Bambe uveo Sigura, ponovno na poziciju desnog krila na kojoj ga pokušava oživjeti. Kalinić je dodatno testirao ionako tanke živce navijača driblanjem Silvija Goričana, pa obranom dalekometnog udarca Luke Vrbančića prsima. Potom je odličan pokušaj Livaje opet izvadio Šubarić.

Pokušavao je Gattuso trostrukom izmjenom pola sata prije kraja, uveo je Pukštasa, Trajkovskog koji je postao „desetka” i Dajakua, umjesto Krovinovića, Kalika i Biuka. Potom i Melnjaka umjesto Dialla. Baš su zamjene donijele Hajduku pobjedu. Taman u trenucima kada je krenuo drugi dio rođendanskog showa Torcide s dimnim kutijama u bojama Hajduka. Melnjak je s lijeve strane ubacio, a Sigur se lakoćom riješio bloka i zabio. Emotivnom proslavom pokazao je koliko mu je značio.

- Sretan nam rođendan!... Večeras je naša fešta... - pjevali su navijači Hajduka sami sebi na kraju susreta. A i miljenik publike Gattuso je dobio ovacije.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2024 23:23