StoryEditorOCM
Hajdukbaš na sv. duju

Evo zašto je odgođena ‘obnova‘ Hajduka, kakve veze s tim ima otok Vis i kako su ‘bijeli‘ postali ‘Titovi partizani‘

Piše Slaven Alfirević
7. svibnja 2024. - 07:52
HŠK Hajduk svibnja 1944. na Visu, slijeva čuče: Frane Duplančić, Dražen Martić, Ive Radovniković, Ozren Nedoklan, Mladen Berković, Živko Drašković i Zlatko Ferić. Drugi red: Ljubomir Benčić, Miljenko Krstulović, Frane Matošić, Vlade Kaliterna, Dušan Bizjak, Branko Bakotić, Marko Vušković, Hrvoje Čulić, Bonaventura Parić, Ante Antonini, Vinko Jelaska, Žarko Zelić i Veljko Šubašić. Treći red: Ivo Peršić, Slavko Luštica, Zdenko Zelić, Jozo Matošić i Petar Brkljača. Četvrti red: Dušan Bjelanović, Ljubomir Kokeza, Ivo Alujević, Miljenko Batinić i Juraj Pečarević./Arhiva Hnk Hajduk

Ne brinite, fešta neće izostati, bilo je planirano da sve bude s pompom i vrhunskom ceremonijom obavljeno na Visu, baš na dan Svetoga Duje, 7. svibnja. Jer, baš ciljano tog dana kad se slavi splitski zaštitnik, Hajduk i jest obnovljen 1944. godine. Usred vihora Drugog svjetskog rata, "bijeli" su se okupili i to na Visu, na oslobođenom teritoriju, obnovili klub s posebnom misijom promicanja istine o ratnom sukobu. Međutim proslava 80. obljetnice malo će pričekati.

Bit će ljeti, za mjesec-dva-tri, neće uteć, kad objave točan datum znat će se...

Ukupna, kako se to kaže "situacija" u Poljudu, u "kući bijelih", nevesela i bremenita, uz opasku ništa od titule, dala je povod da se slavlje – prolongira. Odgodi.

No, svejedno se priprema dostojna proslava 80. obljetnice Hajdukove ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 04:02