StoryEditor
Hajduklegendarna ‘desetka‘

Dres s posebnom težinom: Marko Livaja uzeo je broj koji su kroz povijest nosili mnogi velikani Hajduka

10. lipnja 2021. - 21:28
Matija Djanješić/Cropix

Marko Livaja je uzeo – desetku, broj 10 na dresu, sasvim prirodno rješenje. I vraća nas u veljaču kad se na predstavljanju pojavio s brojem - 11, a mnogi smo očekivali od Livaje kako će kad okrene dres na prezentaciji već tada na leđima imati – 10. Ne, ukazalo se 11.

Livaja je i tim potezom u veljači pokazao da je džentlmen, da ima „feeling” za prave stvari, jer bez obzira na špekulacije i rekli bismo čak realne kombinacije, možda i nagovaranja da mu odmah na dresu osvane ”desetka”, tu je mogućnost odbacio.

Sjetit ćete se, bili su to dani kad se Hajduk taman razišao s svojim dotadašnjim kapetanom i golgeterom Mijom Caktašom, nisu se, blago rečeno, složili ni oko čega i Mijo je detroniziran, poslan u drugu momčad.

U isto vrijeme angažiran je Marko Livaja. Obojica veličine i doista je šteta što makar neko vrijeme nisu i neće zaigrati zajedno u Hajdukovom bijelom ili zlatnom dresu, kako god.

Livaja je tada uzeo 11, osjetio je da ne bi bilo u redu da preko noći, kraj Caktaša koji je još tu, u klubu, uzme i njegov broj...

Sad je uzeo „desetku” nakon polusezone, kad Caktaš odlazi i kad može čista srca i obraza, kao svoj na svome, ispisati novo poglavlje Hajdukovih slavnih 10. I kao Caktašev nasljednik.

Desetka, kao Bo Derek, poseban je broj.

U svijetu nogometa dakako, 10 su i Pele i Maradona. I Platini... Dobro, nisu svi, nije Cruyff, on je iščašeno volio biti broj 14, ali zna se tko je i što znači – desetka.

Dvije su Hajdukove legendarne, nenadmašne, Bernard Bajdo Vukas i Jurica Jure Jerković.

Dalje ih možemo nanizati, Asanović, Vučević, Računica, odmah nam padaju na pamet, pa u svoja doba recimo Gračan, Leko, Carević, ali i naročito istaknuti u posebnim razdobljima Ibričić, Kranjčar i naposljetku Caktaš.

Miji smo zbrajali golove i nastupe i titule najboljeg strijelca sve dok mu se put s Hajdukom nije razišao.

A što su značili u svom trenutku slave Senijad Ibričić u doba nastupa u Europskoj ligi i prije njega još Niko Kranjčar, u dolasku iz Dinama i osvajanju posljednje titule 2005., ne treba ni isticati.

Tko je, uostalom, Hajdukova najveća desetka?

Marko Livaja je uzeo poseban dres, svjestan njegove težine, značaja i odgovornosti. I uvjereni smo da je slavni 10 na pravim leđima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2021 22:26