StoryEditor
Domaći nogometsvi u napad!

Zlatko Dalić: Stavit ćemo ofenzivniju momčad. Bit će više dubinskih i okomitih lopti, utrčavanja u prazan prostor i igre jedan na jedan

17. lipnja 2021. - 19:34

Uoči vjerojatno ključne utakmice s Češkom izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić poslao je jasnu poruku:

- Ako ne popravimo napadačku igru, nećemo dobro proći!

Dalić je svjestan da bez kvalitetne završnice Hrvatska može upasti u gadne probleme, iako ga isto tako optimizam ne napušta.

- Optimist sam zbog utakmica s Engleskom i Belgijom gdje smo bili ravnopravni s najboljima na svijetu. Nedostajala nam je samo igra prema naprijed koja je bila preslaba, loša. Moramo je popraviti - rekao je izbornik na konferenciji za medije u Glasgowu.

Zato će biti promjena u sastavu i načinu igre.

- Stavit ćemo ofenzivniju momčad. Bit će više dubinskih i okomitih lopti, utrčavanja u prazan prostor i igre jedan na jedan po bokovima. Tih je stvari do sada bilo premalo. Fali nam probojnosti i završnice. Moramo to pojačati.

Poraz od Engleske malo je poljuljao naše redove.

- Svaki poraz nam teško pada, pa makar bio na Wembleyju protiv Engleza. Nije ga lako podnijeti - priznaje Dalić.

No, sve je još u našim rukama, naglasio je.

- Željni smo dobrog rezultata koji nam je jako potreban da nas podigne. Dečki su svjesni da moramo pobijediti. Motivirani smo i spremni.

U cijeloj toj priči, mimo zbivanja na travnjaku i isključivo taktičkih stvari, fali jedan bitan faktor. Navijači.

- U teškoj smo situaciji. Igramo stalno u gostima i bez navijača koji su nam dvanaesti igrač. Evo, Danska leti po domaćem terenu, Italija isto... To nam jako fali. Pola reprezentacija je doma u svojim kampovima, a mi putujemo. No, nema alibija - jasan je Dalić.

Kakvi su Česi? Često izlaze s dosta igrača iz bloka u napad.

- Respektiramo suparnika koji je dobar i pun samopouzdanja. Zaista, izlaze iz bloka jako brzo sa 6-7 igrača u fazu napada. Imaju podršku veznog reda i desnog beka Coufala koji se ubacuje iz drugog plana. Međutim, njihov izlazak s puno igrača ostavlja i nama prostora. Moramo i mi ući u završnicu s više igrača. Treba nam pobjeda, a bez ulazaka u završnicu neće ići.

O konkretnim igračkim rošadama u sastavu Dalić nije govorio, premda je jasno da će ih biti, tek se osvrnuo na Bornu Barišića koji je zbog ozljede ostao u Rovinju.

- Šteta jer Borna je odigrao sjajnu sezonu za Rangers. Po dolasku na pripreme obnovio je ozljedu i ne uspijeva se oporaviti. Ostavili smo ga kući da se zaliječi i bude spreman za iduću utakmicu. Očekujemo ga, treba nam.

Iz toplog Rovinja reprezentacija je preselila u hladnjikavi Glasgow i ta bi promjena mogla biti pravo osvježenje za Hrvatsku.

- U Londonu je baš bilo preteško i vruće za igrati i trčati. Ovdje će nam biti lakše i ugodnije. Dat ćemo sve od sebe, kakvo god vrijeme bilo - zaključio je Zlatko Dalić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. kolovoz 2021 06:29