StoryEditorOCM
Domaći nogometčeka se odluka...

Vruća klupa: Dinamu ponuđen iskusni Francuz, trostruki prvak i osvajač kupa

Piše Davorin Olivari/SN
20. rujna 2024. - 20:51

Nismo puno pametniji kad se radi o izboru novog Dinamovog trenera nakon petka i maksimirskog druženja s sportskim direktorom Markom Marićem. Nismo niti razmišljali da ćemo biti s obzirom na to da je bilo nelogično očekivati da će Marić u eter izaći s bilo kojim imenom, to je sasvim normalno, očekivano, to ne radi nitko. I stvarno ne bi bilo ozbiljno licitirati s imenima, to su u Maksimiru ipak ostavili medijima.

- Uzeti ćemo si potrebno vrijeme za pronalazak kandidata. To treba biti trener koji zna stvoriti igru i momčad koja će imati dominaciju bez obzira protiv koga igramo. Uvjeren sam da ćemo naći idealnog kandidata - kazao ja Marko Marić nakon što se zahvalio treneru Sergeju Jakiroviću za sve ono što je napravio kao trener, pišu Sportske novosti.

A napravio je puno, uzeo dvostruku krunu i plasirao Dinamo u Ligu prvaka. To će uvijek ostati zapisano, kao i nažalost onaj užasni poraz u Münchenu, koji je ušao u povijest kao najteži, te je bio u konačnici razlog za smjenu trenera. Naveli smo da je bio najveći u povijesti kad se radi o službenim utakmicama, ali se u međuvremenu na semaforu pojavio još jedan. Godina je bila 1912... Plavi klub je igrao tadašnje prvenstvo Hrvatske i Slavonije i poražen je 9:0 od Concordije. Godinu dana od utemeljenja maksimirskog društva dogodio se taj težak nokaut, ali klub je još bio u pelenama, tek se rodio...

Iste godine Concordia je dobila plave i s 7:0, a 1919. godine izgubili su Modri od vojne reprezentacije Češke s istovjetnih 7:0. I još onaj toliko opjevani turnir u Mostaru te također poraz 2:9 i to je bilo to u 113 godine. Kad se pogledaju ove povijesne činjenice, ona je još jasnije koliko je poraz u Allianz Areni strašan.

No vratimo se novom treneru koji bi trebao spriječiti da se ovakvi porazi kao onaj minhenski više nikada ne ponove.

- Nemamo nikakve ograničavajuće faktore, bilo da je riječ o domaćem ili stranom treneru. Nogomet je globalni sport, svi kandidati dolaze u obzir. U svakom ozbiljnom klubu naravno postoje financijski limiti, budžet s kojim raspolažemo, ali morate znati da nije samo cijena jamstvo kvalitete. Ako nešto platimo skupo, ne znači da je to kvalitetno. Postoji puno primjera gdje to nije bio slučaj. Želimo napraviti ozbiljan Dinamo, a ako nađemo kandidata koji je vrhunski, a pritom i skuplji, naći ćemo resurse - pričao je Marić.

Smjena Jakirovića je iznenadila sve u plavom domu, nitko nije očekivao debakl na Allianz Areni, koji je značio odlazak trenera. Zato je potraga za novim tek na začetku. Svi u klubu znaju da je promašaj zabranjena kategorija. Razgovori s kandidatima su u tijeku.

U međuvremenu, iz Francuske stiže vijest, da je na maksimirsku adresu stigla jedna ponuda, plavom klubu ponuđen je francuski trener Paul Le Guen (60). Nogometni životopis mu je stvarno dobar, bio je trener Stade Rennaisa, Lyona, Rangersa, PSG-a, Bursaspora i Le Havrea, izbornik Kameruna i Omana, tehnički direktor reprezentacije Nigerije. Bez kluba je dvije godine, posljednji posao bio mu je u spomenutom Le Havreu. Tri puta je s Lyonom osvajao naslov prvaka Francuske, kao i tri francuska Superkupa, s PSG-om je osvojio francuski kup. Te titule su stigle između 2002. i 2008. godine. Kao igrač ubilježio je 17 nastupa za francusku reprezentaciju. Naravno, to što je ponuđen plavom klubu ne mora značiti ništa, sigurno će biti još dosta ponuda, Dinamo je izazov, igranje zg-kluba u Ligi prvaka također.

Hoće li Francuz postati trener Modrih? Ako bi gledali roster Modrih, onda su Francuzi zaista dobrodošli, Pierre-Gabriel, Theophile, Bernauer su za to najbolji dokaz. Uz dodatak da je i sportski direktor Marić itekako vezan uz Francusku... Tko zna koliko bi mogao koštati Le Guen, ali po onome što je kazao Marić, ako je kvalitetan, naći će se resursi. Kad bi Francuz stvarno postao novi trener, onda bi bilo zanimljivo, vjerojatno bi svoju prvu utakmicu vodio protiv - francuske momčadi. Slijedeći Dinamov protivnik u Ligi prvaka je Monaco koji je sjajno startao u ‘kraljevskoj klasi‘ pobjedom nad Barcelonom.

Modri dakle traže trenera koji će svojom vizijom i idejom igre od ove momčadi stvoriti stroj koji isključivo želi dominirati, a nikada ne biti u podređenom položaju. Možemo svakako podržati tu ideju, svi navijači Modrih željeli bi gledati takav Dinamo. Koji to nije bio u posljednje vrijeme. Ako zanemarimo Bayern koji je ‘high level‘, Modri nisu kao suvereni prvaci izgledali niti u drugom poluvremenu protiv Rijeke na Rujevici, niti protiv Hajduka u Maksimiru. Marić je to objasnio ovako...

- Morate znati da je Dinamu ovo uvijek kritično razdoblje, dakle nakon kvalifikacija za Ligu prvaka jer to su utakmice koje određuju puno što se tiče budućnosti, ogroman je pritisak i stres. Povijesno gledano, krizno razdoblje je rujan, listopad ili studeni, nije lako nakon emocionalnog pražnjenja. Nakon riskantne utakmice protiv Qarabaga u play-offu Lige prvaka došli su nam prvenstveni dvoboji protiv Rijeke i Hajduka, igračima i treneru jako je teško konstantno biti dominantan i ostvarivati rezultate kakve želimo. Svaka vrhunska momčad je u nekim trenucima u krizi.

Novi trener bi je trebao izvući iz krize....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 21:32