StoryEditorOCM
Domaći nogometberlin u kockicama

Berlin gori: na svakom koraku Hrvati i obilježja Hrvatske, ulice blokirane, ore se dalmatinske pjesme!

Piše Frane Vulas
14. lipnja 2024. - 20:37

Već dan prije utakmice sa Španjolskom navijači Hrvatske napravili su spektakularnu atmosferu u Berlinu. Mnoštvo navijača u crveno-bijelim kockicama stiglo je u glavni grad Njemačke.

Ukupno se očekuje sto tisuća navijača Hrvatske na utakmici. Bit će to najmasovnije gostovanje hrvatskih navijača ikada, brojnije od lanjskog Rotterdama, Beča 2008. godine na Euru i u Ligi nacija 2022., Berlina na Svjetskom prvenstvu 2006. godine... Pada rekord!

Neki od njih dočekali su i reprezentaciju ispred hotela Ritz Carlton, u neposrednoj blizini Branderburških vrata kod kojih je i glavna fan zona. U tom elitnom hotelu izabranici Zlatka Dalića dočekat će susret.

Tamo smo ispred hotela reprezentacije sreli i jednog navijača iz Trogira, potom Luku iz mjesta Kongore kod Tomislavgrada koji je bio Hajdukovoj majici s natpisom "Sloboda navijačima" i Stjepana koji živi u Münchenu, rođen je u Zadru, a porijeklom je iz Tomislavgrada.

image

Jedan Trogiranin, Luka u majici s natpisom "Sloboda navijačima" i Stjepan iz Münchena

Frane Vulas/

- Živim u Zürichu i preko noći sam ovdje došao vlakom. Cijelu noć sam putovao zbog ove utakmice. Ići ću na sva tri susreta. Jedva čekam da sve krene. Sasvim slučajno smo se našli ovdje ispred hotela. Krenuli smo put apartmana. Vidjeli smo mnogo policije pa smo pitali što se događa. Rekli su nam da dolazi reprezentacija pa smo ostali pozdraviti "vatrene" – iskreno nam je kazao Luka.

Španjolska nam leži

Potom nam je kazao što očekuje od susreta.

- Mislim da će biti odlična utakmica. Imamo šansu. Španjolska nam leži. Mislim da će biti 3:1. Pokazali smo već da znamo s njima. Nadam se pobjedi. Bilo bi dobro osvojiti i bod, ali vjerujem u pobjedu – kazao je Luka.

Stjepan je dodao.

- Pratim hrvatsku reprezentaciju koliko god to mogu. Zadnja utakmica na kojoj sam bio bila je u Rotterdamu kada smo od Španjolske izgubili 1:0 u finalu Lige nacija. Moramo ovaj put povesti. Ako to uspijemo siguran sam da ćemo jako daleko dogurati – uvjeren je Stjepan.

Najavio je kako poslije odlaze i za Hamburg.

- Tamo ćemo vjerujem dobiti Albaniju 2:0 ili 3:0. Pokazali smo protiv Portugala da možemo. A u zadnjem kolu s Italijom, i njih ćemo morati malo spustiti na zemlju. Sviđa mi se što su izbornik Dalić i igrači samo ušli u hotel bez izjava, izgleda da su jako fokusirani. Bolje da ne misle na nas navijače nego na igru. Želim im puno sreće, ali im i poslati poruku. Čak i da ispadnu u grupu, imaju punu podršku svih istinskih navijača. Hvala im puno na svemu što su dosad napravili – kazao je Stjepan.

Međutim, uz hladnoću koja je i proteklih dana kvarila dojam Berlina, naime temperatura se unatoč lipnju spušta ujutro i navečer i do deset stupnjeva, u petak je još padala i kiša nošena vjetrom. A najavljena je i za subotu. Navijači su se s ulica, trgova, morali sklanjati u restorane i kafiće, ali ni to nije moglo pokvariti dobru atmosferu među navijačima.

Mala Italija

U kafiću "Little Italy" tako su se pjesmama i skandiranjem nadglašavali navijači Hrvatske i Španjolske. Kakva je to bila igra sudbine, s obzirom da je i Italija u istoj skupini. Pritom su navijači Hrvatske bili u većini.

image
Ante Cizmic/Cropix
image

Bilo je tu i mnogo Španjolaca

Robert Fajt/Cropix

- Tri komada, tri komada, to je naša nada! - orilo se Berlinom. A onda se i skandiralo.

- Gazi, gazi, furiju!

Potom se nastavljalo s "Mojom domovinom", "Večeras je naša fešta"... Hrvatskim navijačima priključio se i jedan škotski. Nosio je mini hrvatsku kravatu. Mnoštvo je škotskih navijača bilo i u Berlinu, iako je Škotska u petak navečer igrala u 600 kilometara udaljenom Münchenu! No, navodno je čak 100 tisuća škotskih navijača stiglo u Njemačku, većina bez ulaznica.

Na pitanje zašto navija za Hrvatsku, dotični Škot, kako nam se predstavio kao Gary Andrew Edmond Oswald II. iz Dundeeja, je ispalio.

- Ne navijam za Hrvatsku nego za Škotsku, ali vi ste mi simpatični, volim ove ovdje momke – pokazivao je na hrvatske navijače.

Zato blago rečeno baš i ne voli Engleze. Kada je grupica engleskih navijača prolazila, počastio ih je sočnim uvredama. Ranije, prije dolaska i spomena Engleza, je u jednom trenutku pokazivao i stražnjicu...

image

Njemacka, Berlin, 140624.
Navijaci Hrvatske okupljaju se u Berlinu uoci utakmice Hrvatska - Spanjolska.
Na fotografiji: hrvatski navijaci.
Foto: Ante Cizmic/CROPIX

Ante Cizmic/Cropix

Kabanice i jakne

Tijekom petka su kiša i hladnoća uz jak vjetar navijačima pokušavali pokvariti ugođaj u Berlinu, a nažalost takav scenarij očekuje se i sutra. Opet će trebati dugi rukavi i jakne, kabanice.

Navijači Hrvatske su dominirali centrom Berlina, dok nisu navijači Njemačke počeli pristizati u glavnu fan zonu kod Brandenburških vrata pratiti na video zidovima utakmicu Njemačke i Škotske koja se igra u Münchenu, kojom se otvara Euro.

Temperatura bi se u subotu ujutro i navečer trebala spuštati sve do 13 stupnjeva, ali osjećaj hladnoće je još brutalniji, niži. Pogotovo za one koji su navikli na drugačije vrijeme, kupanje u moru i sunčanje u ovo doba godine. Neuobičajeno hladno vrijeme za ovo doba godine, makar je ovo sjever Njemačke. Međutim, i u subotu se u Berlinu predviđa slično vrijeme. A kiša bi trebala padati baš nekoliko sati prije početka susreta. No, ništa nam neće ovaj dan pokvarit.

- Tek u nedjelju se očekuje ljepše vrijeme – potvrdila nam je na solidnom hrvatskom jeziku i šankerica iz jednog od kafića u blizini Brandenburških vrata, inače iz Bugarske.

Oliver iz Švedske

Oliver iz Švedske, Goteborga, navijač Hrvatske i Hajduka. Na lijevoj nozi dao je tetovirati grb Hajduka. Tetoviranje grba voljenog kluba je potrajalo četiri sata.

image

Oliver iz Švedske

F. V.
image

Tetoviranje je potrajalo četiri sata

F. V.

"Izađi mala..."

Ludnica u Berlinu! Hrvatski navijači su izvjesili dres Modrića na prozoru apartmana. Već se poprilično popilo, navijači plešu po stolovima... A navijači koji već satima pjevaju u restoranu "Mala Italija" španjolskim navijačima koji su na zadnjem katu na balkonu, muškarcima, skandiraju:

- Izađi mala, izađi mala...

Zajedničko skandiranje Modriću

U fan zoni kod Brandenburških vrata u Berlinu zajedno pjevaju hrvatski i španjolski navijači. A onda su još i počeli zajedno skandirati kapetanu reprezentacije Hrvatske i legendi madridskog Reala Luki Modriću.

Večeras Euro u Munchenu otvaraju domaćin Njemačka i Škotska (21 sat), ali atmosferu u fan zoni drže hrvatski i španjolski navijači.

"Crveni Ferrari"

Gomila hrvatskih navijača, ali i mnoštvo njihovih vozila ukrašenih hrvatskim obilježjima. Po Berlinu se stalno čuje trubljenje hrvatskih navijača.

image
F. V.
image
F. V.
image
F. V.

Alkohol teče u potocima

Nekoliko stotina hrvatskih navijača okupilo se u kafiću Remvi. Atmosfera je odlična, pjeva se, skandira, alkohol teče u potocima... Sve budno prati osiguranje, policajci i policajke sve motre da ne netko ne pretjera.

Totalna ludnica u Berlinu! Hrvatski navijači pristižu u sve većem broju kod berlinskog kafića Remvi, a sve je više i pripadnika policije. Sporedna ulica je već otprije zatvorena, a i na glavnoj se zbog vozila kojima dolaze navijači, policijskih vozila, sve teže odvija promet.

Već je to gotovo petstotinjak navijača. Stigli su i navijači s bubnjem koji udaraju ritam.

Dalmacijo, more moje... - ori se pjesma ‘Lijepa li si". Pa slijedi skandiranje.

Zovi, samo zovi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 21:19