StoryEditorOCM
Domaći nogometZakon ‘čizme‘

Susjedi zabrinuti, Reja, Tramezzani i Franchi nam otkrili veliku talijansku tajnu pa poručili: Nisu ni mrtvi i stari

Piše Slaven Alfirević
22. lipnja 2024. - 15:06
Spain‘s defender #24 Marc Cucurella (R) fights for the ball with Italy‘s forward #14 Federico Chiesa during the UEFA Euro 2024 Group B football match between Spain and Italy at the Arena AufSchalke in Gelsenkirchen on June 20, 2024. (Photo by OZAN KOSE/AFP)Ozan Kose/Afp

Italija je izgubila od Španjolske sa 0:1, minimalno, ali je silno razočarala, spasio ih je vratar Donnarumma sjajnim obranama i u našem ‘stožeru‘ talijanskih sugovornika koji komentiraju stanje uoči utakmice Italija – Hrvatska vlada zabrinutost kako će to njihova Italija proći kontra Hrvatske. Zabrinuti su naši jadranski susjedi. Jesu i blagi optimisti. Ali, nije im svejedno. Ma kakvi.

Šanse se mjere 50:50, a naši sugovornici su Paolo Tramezzani, trenutačni trener Istre 1961, Edoardo Reja, kojeg pamtimo kao bivšeg trenera Hajduka, kao što je to bio i Tramezzani, te Massimo Franchi, urednik u torinskom Tuttosportu i čest gost naših nogometnih stupaca.

- Ne vidim favorita, bit će to teška bitka, Italija ne smije griješiti tražeći kalkulacije i samo jedan bod, mora ići na pobjedu. Kad god računaš treba mi bod i tako igru podrediš, uvijek je to put u propast. Moraš ići na pobjedu i tako možda dobiti bod koji ti treba. Znam da tako misli i naš izbornik Spalletti, previše je iskusan da bi kalkulirao – priča nam Tramezzani.

Razočaran je igrom protiv Španjolske:

- Nisu ‘azzurri‘ uspijevali izvesti četiri uzastopna dodavanja, odmah su gubili loptu u silnom pritisku Španjolaca i ja odavna, zapravo se ni ne sjećam kad sam zadnji put vidio talijansku reprezentaciju da tako silno pati. Mogli smo primit i tri i pet golova da nije Donnarumma spašavao. Svejedno, u jednoj utakmici kontra Hrvatske, šanse su 50:50.

Pitali smo ga u čemu je razlika ove Italije s prethodnima, nema izrazitu klasu, zar ne, spomenuli smo, a onda nam je otkrio zanimljiv detalj:

- Na pripremama, prije polaska u Njemačku, u našu bazu Coverciano, Spalletti je doveo petoricu velikih ‘desetki‘ calcija, došli su na druženje Antognoni, Baggio, Rivera, Del Piero i Totti. Ne mogu prenijet znanje, ali mogu dat inspiraciju, ispričati storiju našeg nogometa, bio je to dobar potez trenera da priredi druženje s asovima. Naravno, na terenu nam, barem sada, fale takve veličine... Bilo je dobro da prenesu dio storije, ispričaju svoje priče.

Na žalost vašu, više ne igraju. Kakva će bit utakmica u ponedjeljak?

- Imam i imamo veliki respekt prema Hrvatskoj, ne, ne slažem se s onima koji kažu da je momčad ‘mrtva‘ i stara. U jednoj utakmici Modrić i ostali mogu sve uraditi, imaju vanserijski talent i neće nam biti lako – kaže Tramezzani.

Rejalnost

A sad o ponedjeljku koji kuca na vrata:

- Italija je lagani favorit, Španjolska je sada samo demonstrirala svoju vrijednost koja je očito iznad talijanske u ovom trenutku. Donnarumma je obranio sve i sačuvao nam časni poraz... Hrvatska pak ima problem jer igra usporeno, kao „moviola” (tako se zovu čuvene usporene snimke na talijanskoj tv, kad bi secirali događaje na utakmici; bio je to VAR poslije utakmice u davna doba, popularan i kod nas tko je uz antenu „riblju kost” gledao calcio op. a.).

Pustimo Reju da nastavi:

- Hrvatska nema ritma otprije nekog vremena. Fali agresivnoisti i brzine. A baš bi brzina mogla odlučiti. Dva braniča, Di Lorenzo i Dimarco, premda je ovaj prvi imao velikih problema protiv Williamsa, nemoje to gledati, brz je i može prodirati. To bi Hrvatskoj moglo zadati nevolje. Italija se uvijek, po tradiciji brani dobro, a treba joj remi. Ne mora odlučiti samo mentalna, psihološka priprema, nego i koliko su igrači fizički spremni! Mi se pak ne smijemo uhvatiti u mrežu hrvatskih dobrih dodavanja, vaši umiju sakriti loptu...

Ima i konkretno:

- Bolje je za Italiju da igra Zaccagni, on je unio svježinu naprijed. Spalletti voli agresivnost i napasti visoko, to nije mogao, nije uspio protiv Španjolske, ali mu možda uspije protiv Hrvatske... Nemojte Italiju suditi po susretu sa Španjolcima koji su očito puno bolji i brži.

Ravno u srce

Massimo Franchi, kolega, novinarski bard iz Torina oduševljen je kako je Talijane komentirao i kritizirao na njihovoj TV Andrea Stramaccioni, bivši trener Intera:

- Rekao je vrlo otvoreno i u srce je pogodio, ovo je „fallimento”, fijasko projekta Spalletti!

Kolega kolegu može pokopati i zbog antipatija, kažemo mu, ali Franchi nam odgovara:

- Stramaccioni je bio vrlo argumentiran, kritizirao je izbor igrača, ja ću to ponovit. Ne može igrati Calafiori stopera kad ni u Bologni ne igra to mjesto nego na lijevom beku. On je kao mlad i ljevak i može i u igru ući, pa valjda Spalletti zamišlja od njega napraviti novog Bonuccija, a ne ide to tako. Puno bi bolje bilo da je stopera igrao Mancini iz Rome, potentni, snažni igrač. Istina je, nema se ozlijedio Acerbi i to je hendikep, stoperski par Mancini, Acerbi, bila bi druga pjesma, sad barem da zaigraju Bastoni i Mancini... Williams je uništio Di Lorenza, Barella je igrao slabo, Frattesi se ni blizu nije nametnuo, Jorginho je „diesel”, gotovo je, ugasio se... Naprijed Scamacca nije klasa, Chiesa igra promjenljivo nakon povratka iz ozljede. Ja očekujem u obrani Mancinija da ide na Kramarića i na Budimira, a u napadu Zaccagnija, što su osnovne promjene što ih Spalletti naprosto mora napraviti.

Zaključak:

- Bit će velika bitka, Italija će patit i biti zabrinuta. Tko je od nas sanjao da se ponovi Euro 2020., kad smo 2021. osvojili titulu europskih prvaka sad je svjestan da to nije bio san, nego utopija. Nešto nemoguće! Ali, protiv Hrvatske sve je otvoreno i ako nećemo opet postati prvaci Europe, Italija može preskočiti Hrvatsku. Posebno ako Spalletti ne bude tvrdoglav – rekao nam je naš Max Franchi, stalni suradnik iz Torina, kolijevke talijanskog nogometa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2024 15:07