StoryEditorOCM
Domaći nogometodlazi daleko

Mijo Caktaš odlazi iz Osijeka: evo gdje bi trebao završiti, uskoro će sve biti poznato

Piše Gradimir Đukarić/SN
29. siječnja 2024. - 11:44

U generalki pred nastavak sezone nije bio u kadru zbog ozljede. Naime, na treningu dan ranije nagazio ga je suigrač Stjopa Mkrtčjan, a “uspomena” na taj duel i dalje je vidljiva na nozi Mije Caktaša. Tijekom tjedna vratio se u trenažni proces, ali u subotu ga svejedno nije bilo u zapisniku prvenstvene utakmice s Rudešom, pišu Sportske novosti.

Na novinarsko izravno pitanje nakon utakmice “što je s Caktašem?”, Zoran Zekić dao je neodređen odgovor iz koga se ipak može iščitati kako se nešto “kuha” i kako je Mijo Caktaš ipak pred izlaznim vratima Opus Arene.

- Tu ćete informaciju dobiti ako i kada bude. Ono što mogu reći jest da za Miju ima dosta interesa - rekao je trener Osijeka.

Više opcija

Već neko vrijeme špekulira se oko statusa Mije Caktaša i njegove budućnosti među Bijelo-plavima, a on će konačno biti poznat u idućim danima, možda već i u ponedjeljak. Na stolu su dvije opcije - moguće je kako će dvije strane ići u sporazumni raskid ugovora, koji je inače na snazi do ljeta iduće godine, odnosno, godinu i pol dana prije njegovog kraja, iako se špekulira i o mogućem transferu, a spominje se odlazak u Kinu.

Svi zakopčani

U klubu su “zakopčani do grla” sve dok ne bude službeno, no čini se kako je rastanak Osijeka i jednog od najiskusnijih igrača u Osijekovu rosteru (a samo je kapetan Vedran Jugović stariji) blizu. Što opet ne znači kako će se već danas i dogoditi.

Iz perspektive aktualnog procesa podmlađivanja kadra u Opus Areni ne možemo reći kako je posve neočekivano. Osijek je, naime, prethodnih nekoliko sezona imao u prosjeku najstariji kadar u HNL-u, dok je aktualna momčad po dobi čak i ispod prosjeka lige (prosječna dob Zekićeve momčadi je 24,2 godine, dok je prosječna dob Hrvatske lige 24,8 godina). Caktaš će, inače, za nekoliko mjeseci proslaviti 32. rođendan.

image
Marko Mrkonjic/Cropix

Mijo Caktaš u Osijek je stigao u siječnju 2022. kao jedna od zvijezda hrvatskog prijelaznog roka te zime i to pola godine nakon što je prvi put doveden u vezu s Bijelo-plavima, a kada je po odlasku iz Hajduka nakratko igrao za saudijski Damac. U dresu Bijelo-plavih ostvario je uistinu sasvim solidne brojke - u 70 nastupa protivničku mrežu zatresao je 24 puta (a prvi gol je zabio odmah u svojoj premijernoj utakmici), a upisao je i četiri asistencije.

Dvije Caktaševe godine u Osijeku najlakše bi se dale opisati kao “ili-ili”. Naime, najčešće bi ili zabijao u serijama, ili bi mjesecima ostajao bez konkretnog napadačkog učinka. Primjerice, u jesen 2022. je u pet utakmica zabio sedam golova, pa u idućih 12 niti jedan, dok je ovu sezonu otvorio sa sedam golova već u uvodnih pet prvenstvenih kola, a potom je od konca kolovoza do danas (odnosno, u 12 utakmica koje je u međuvremenu odigrao za osječku momčad) ostao bez ikakvog golgeterskog učinka.

Svejedno, i uz taj napadački post koji traje pet mjeseci, bio je najbolji golgeter lige u aktualnoj sezoni, sve dok ga prošlog vikenda na ljestvici strijelaca nije preskočio suigrač Ramon Mierez, koji je trenutno na osam postignutih prvenstvenih golova.

Od 70 Caktaševih utakmica u dresu Bijelo-plavih tri se posebno izdvajaju. Prva je svakako gol za 1:0 pobjedu protiv Gorice ljetos u Opus Areni kojim je ušao u legendu HNL-a kao jedan od tek šestorice igrača sa 100 ili više prvenstvenih golova.

“Treba 100 puta izaći na teren i odigrati utakmicu, a kamoli 100 puta se upisati u strijelce”, kazao je tada.

Kranjčevićeva za povijest

Nadalje, od tri HNL hat-tricka koja je zabio u karijeri dva je ostvario u dresu Bijelo-plavih. U listopadu 2022. ugradio je tri pogotka u 4:0 pobjedi Osijeka protiv Slaven Belupa u Koprivnici, a ono što je jesenas ostvario u Kranjčevićevoj protiv Rudeša još će se dugo prepričavati.

Za hat-trick i najveći rezultatski preokret koji je u HNL-u viđen u posljednjih 30 godina (Osijek je pobijedio 4:3 nakon što je bio u zaostatku od tri gola) trebalo mu je svega 12 minuta. Caktaš je, naime, u igru ušao u 70. minuti, a onda između 76. i 88. minute tri puta zatresao protivničku mrežu.

S četvrtom promjenom na klupi Bijelo-plavih prošle godine, a drugom u aktualnoj sezoni, Caktašev status isprva se nije mijenjao. Bio je starter u uvodnih pet utakmica Osijeka pod Zoranom Zekićem, no onda je izgubio mjesto u udarnih 11. U idućih sedam utakmica počeo je tek dvije, a u njih pet je u igru ulazio s klupe.

Doveli se u nervozu

Osijek je, inače, opet pokazao dva lica. Prvo poluvrijeme bilo je apsolutno dominantno od strane Bijelo-plavih, zabili su dva gola, promašili barem još toliko stopostotnih šansi i situacija jedan na jedan s protivničkim vratarom. Dobar dio nastavka izgledao je kao da su nogometaši Osijeka samo čekali njezin kraj.

- Prvo poluvrijeme smo bili jako dobri zbog nas, a drugo poluvrijeme smo bili lošiji također zbog nas... Morali smo biti mirniji na lopti, bolje se nuditi, bolje koristiti međuprostore, a mi smo to izgubili. To su stvari koje nam se ne smiju događati. Izgubili smo kompoziciju i doveli sami sebe u nervozu odmah na početku drugog poluvremena kod ubacivanja sa strane i kratkim pasom za Malenicu. A onda se na tu jednu stvar nadoveže druga, pa treća, ali bolje mi je da sam vidio takve stvari da nam se to ne bi ponavljalo u budućnosti - istaknuo je trener osječkih nogometaša Zoran Zekić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 13:10