StoryEditor
Domaći nogometforska liga

Mali hvarski nogometaši pokazali raskoš talenta: svi sanjaju da će jednog dana zaigrati u najdražem klubu na svitu - Hajduku

Piše Mirko Crnčević
20. lipnja 2022. - 17:17
U Križnoj luci upriličena je velika fešta - Hvarani ove godine imaju tri titule (seniori, U11 i U9)Veronika Mateljan

Počeci nogometne igre na otoku Hvaru - našem najsunčanijem škoju sežu još u doba Austro-Ugarske, točnije u 1904. godinu, a prvu nogometnu loptu (rashodovanu, marke ‘The Klimax’) u Jelsu je donio Mirko Machiedo u vrijeme školskih ferija 1912. godine.

Interes za balun, tu najvažniju sporednu stvar na kugli zemaljskoj, na otoku nije prestao do danas, naprotiv Hvarani još od 1970-tih imaju jedinstvenu Forsku nogometnu ligu, u kojoj trenutno nastupa 10 klubova. Ovogodišnji prvak je Hvar s 13 pobjeda, 4 neodlučena ishoda i samo jednim porazom te impresivnom gol-razlikom +39, što dovoljno govori o kvaliteti forskih fuzbališta.

- No, potrebno je istaknuti i to da je posljednjih godina na posve primjeran način intenzivirana međuklupska suradnja, naročito kada je riječ o najmlađim dobnim skupinama u Hvaru, Starome Gradu, Vrbanju, Svirčima i Jelsi. Boljim radom u svim sredinama došlo je do dodatne popularizacije nogometne igre, bilo da je riječ o dječacima ili djevojčicama, pa onda i do međusobnih gostovanja sudjelovanjem najmlađih predškolaca i prednatjecatelja grupa U9 i U11, učenika 1, 2, 3, i 4. razreda osnovne škole - kaže Hasko Nezić, dugogodišnji nogometni djelatnik i predani trener najmlađeg uzrasta hvarskih nogometnih nada.

image

Nogometne nade Hvara s trenerom Haskom Nezićem

Veronika Mateljan

Tome dodaje da su organiziranjem turnira na škoju i vidnim napredovanjem u usvajanju osnovnih elemenata nogometnih vještina, pojedini klubovi počeli nastupati u županijskoj ligi. Tako su najmlađi nogometaši, naročito oni iz Hvara, Staroga Grada i Jelse i do sada osvajali prva, druga ili treća mjesta u svojim dobnim skupinama. A u protekloj sezoni su prednatjecatelji iz Hvara (U9) rođeni 2013. i 2014. godine, koje trenira upravo Nezić, bili najuspješniji u tkz. Ligi bez briga, pa je tim povodom na igralištu u hvarskoj Križnoj luci upriličena prava fešta. Nogomet su igrali svi, i dječaci i djevojčice, čak i njihove mame, svega je bilo, a mališanima se odužio i matični klub dodijelivši im zaslužene medalje i diplome.

Eto, radosti nije bilo kraja, naravno očekuje se izdašnija potpora lokalne zajednice općenito svim klubovima, jer su i početnici iz Hvara (U11), trenera Ratka Trbića, osvojili 1. mjesto u 3. ŽNL. 

Mlađi pioniri Jelse i pioniri Jadrana iz Starog Grada prvaci

A kad već govorimo o onima koji su budućnost nogometnog sporta na Otoku sunca, u tom rasadniku svakako treba spomenuti i pionire Jadrana iz Staroga Grada, oni su prvaci 3. ŽNL te mlađe pionire Jelse, koji su u svojoj skupini također ponijeli tu istu titulu. 

Dakle, sasvim je izvjesno da će doskora na neke od tih dječaka (i djevojčica) oko baciti skauti nogometnih klubova s kopna, oni to svojim marom i talentom zaslužuju. Možda netko od njih, poput poznatih nogometaša porijeklom s Hvara - Dražana Jerkovića, Ivice Šurjaka, Igora Tudora, Giovannija Rosse... zaigra i u velikim klubovima, npr. u Hajduku, najdražem im klubu na čitavome svitu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. kolovoz 2022 02:08