StoryEditor
Domaći nogometrasplet hnl-a

Interu je Dinamo zadnja šansa: sastav koji je upisao deset uzastopnih poraza može se nadati jedino čudu

1. srpnja 2020. - 16:46
Bruno Konjević/Hanza media

Pet kola prije kraja natjecanja u Prvoj HNL dvije su pozicije ''rezervirane''. Momčad Dinama na čelnoj poziciji (niti matematički) više nitko ne može dostići. Gotovo jednako čvrsto ''zabetoniran'' je i zaprešićki Inter za posljednje mjesto. Teoretski, momčad Tomislava Ivkovića još bi se mogla izbaviti (Istra Zaprešićanima ''bježi'' šest, a Varaždin deset bodova). No, sastav koji je upisao deset uzastopnih poraza može se nadati jedino čudu, većem od Lourdesa i Fatime...

Do konca natjecanja Zaprešićanima predstoje ogledi s vodećim klubovima – Dinamom, Lokomotivom, Rijekom, Slaven Belupom i Hajdukom. Možda će zvučati nelogično, ali s obzirom na trenutačnu formu i motivaciju, Interu je najveća (i posljednja) šansa – Dinamo!

Posrnuće Intera u drugi razred hrvatskog nogometa ne predstavljala senzaciju. Od 29 izdanja Prve HNL, klub iz Zaprešića participarao je u 20. Na prijelazu dvaju tisućljeća Inter je dvije sezone igrao čak i u Trećoj HNL. Prvoligaški je status održavao od sezone 2015/16.

Zaprešićki klub de facto počiva na entuzijazmu direktora Branka Laljka i nekolicine mu odanih suradnika. Lajt-motiv njihovog poslovanja svodi se na permanentnu potragu za izvorima (kontinuiranog) financiranja. Stoga je i ulazak srpskog kapitala u klub početkom godine (menadžer Velibor Kvrgić i agencija Love Players, registrirana u Bugarskoj), odnosno dogovorenih 800.000 eura predstavljeno kao – financijska injekcija za spas Intera.

No, Laljak je morao pristati na kompromise. Nakon pet i pol godina svlačionicu Intera napustio je Samir Toplak. Za novog je trenera angažiran Željko Petrović. Inter je tada još držao 8. poziciju.

Ali, daljnji tijek događaja nije išao na ruku Zaprešićanima. Uslijedili su natjecateljski posrtaji: ključnim se pokazao poraz u Zaprešiću od Varaždina (s Toplakom na klupi). Nadošla je i pandemija: poslovni partner se povukao, a s njim i trener Petrović. Iskustvo Tomislava Ivkovića nije uspjelo izvući iz gliba zaprešićku momčad. Danas je zapravo posve nebitno – je li Inter žrtva neimaštine, koronavirusa ili naprosto, spleta nesretnih okolnosti?

Kroz priču o Interu zrcali se egzistencijalna borba za opstojnost većine sadašnjih, donedavnih, ali i budućih hrvatskih prvoligaša. Pitanje je samo – hoće li zaprešićki klub imati snage vratiti se ili će završiti na marginama poput brojnih bivših prvoligaša i centara s nogometnom tradicijom? Poput Cibalije, Segeste, Marsonije, Zadra, Karlovca, Čakovca...

Zapaženo mjesto

U analima hrvatskog nogometa zaprešićki Inter ima svoje zapaženo poglavlje. Negdašnji Inker osvajač je turnira Slobodna Hrvatska, neslužbenog nacionalnog prvenstva, odigranog 1991. u Varaždinu i Puli (zbog ratne zbilje sudjelovalo je samo sedam klubova – Inter, HAŠK Građanski, Rijeka, Zagreb, Istra, Zadar i Varteks).

''Div iz predgrađa'' (kako su mu mediji tepali početkom 90-ih) osvojio je i prvi Kup Hrvatske (u finalu je nadjačao HAŠK Građanski 1:1, 1:0). Također, Inker je bio prvim hrvatskim klubom koji je odigrao međunarodnu utakmicu u gostima (kod engleskog Brightona).

Izdvojeno

07. kolovoz 2020 14:57