StoryEditorOCM
Domaći nogometDirektno iz Lisabona

Hrvatska kreće u obranu srebra u Ligi nacija. Evo gdje možete gledati prijenos okršaja protiv Ronaldovog Portugala

Piše Sport SD
3. rujna 2024. - 17:51

Nogometna reprezentacija Hrvatske u novi ciklus natjecanja u Ligi nacija kreće gostovanjem kod Portugala Cristiana Ronalda u četvrtak 5. rujna.

U obranu srebra iz prošlog izdanja natjecanja izabranici Zlatka Dalića startaju gostovanjem na stadionu Benfice u Lisabonu. Utakmica se igra u 20.45 sati po hrvatskom vremenu. Izravan prijenos može se gledati u programu Nove TV. Uvodna emisija krenut će već u 20 sati.

Podsjetimo, prošle godine Hrvatska je nastupila na završnom turniru Lige nacija u Rotterdamu. U polufinalu je svladala domaćina završnice Nizozemsku (4:2 nakon produžetaka), a potom je u finalu boljim izvođenjem udaraca s bijele točke bolja ipak bila Španjolska (0:0, 4:5 s 11m), reprezentacija koja je ove godine osvojila i Europsko prvenstvo.

U Ligi A nastupa ukupno 16 reprezentacija. U skupini A1 su uz Hrvatsku i Portugal još i Škotska i Poljska. U istom terminu u kojem se sastaju Portugal i Hrvatska u Glasgowu će igrati Škotska i Poljska svoju utakmicu 1. kola. Hrvatska će potom u nedjelju 8. rujna ugostiti Poljsku na osječkoj Opus Areni.

image

Mateo Kovačić

AFP

Dvije najbolje momčadi skupine izborit će mjesto u četvrtfinalu. Četiri pobjednika četvrtfinalnih susreta osigurat će mjesto u završnom turniru. Trećeplasirani sastavi skupina će razigravati za ostanak u Ligi A s nekim od viceprvaka skupina iz Lige B. Posljednja momčad skupine automatski ispada iz Lige A.

Plasman u Ligi nacija vrlo je važan zbog kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine. Ždrijeb kvalifikacijskih skupina za Mundijal koji se igra u SAD-u, Kanadi i Meksiku održat će se 13. prosinca ove godine. U europskim kvalifikacijama momčadi će biti podijeljene u 12 skupina, sedam sa po pet i pet skupina sa po četiri reprezentacije. Osam četvrtfinalista Lige nacija te najbolje četiri preostale reprezentacije prema rankingu FIFA-e činit će 12 prvih nositelja u ždrijebu. Ostale jakosne skupine ždrijeba bit će određene prema rankingu FIFA-e.

Pobjednici skupina kvalifikacija (12) izborit će izravni plasman na SP, a 12 drugoplasiranih reprezentacija i četiri najbolje reprezentacije iz Lige nacija koje nisu ostvarile izravan plasman ili drugo mjesto u svojoj skupini osigurat će dodatne kvalifikacije koje će dati još četiri putnika na Mundijal.

image
Ante Čizmić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:52