StoryEditorOCM
Domaći nogometdruženje s medijima

Hrvati su svjesni da su veliki dužnici do sada, ali vjeruju u svoje sposobnosti: ‘Isključiva krivca je na nama‘

Piše Hina
21. lipnja 2024. - 18:34

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u Neuruppinu, nakon što su "Vatreni" u srijedu odigrali 2-2 protiv Albanije.

Hrvatska nakon dva kola ima samo jedan bod i protiv Italije će u ponedjeljak juriti pobjedu za prolaz u osminu finala.

Petković je tijekom karijere pet godina igrao u Italiji za Cataniju, Varese, Reggianu, Virtus Entellu, Trapani, Bolognu i Veronu. Međutim, tek je povratkom u Dinamo pokazao svoj pravi talent.

U dresu "Modrih" je u 253 nastupa zabio 82 gola. U Dinamovom dresu se izborio i za mjesto u reprezentaciji u kojoj je u 40 nastupa postigao 11 golova.

"U mladim godinama sam otišao u Italiju, naučio sam mnogo toga, većina trenera je inzistirala na taktici, taktici i taktici. Sigurno da sam naučio puno toga, koliko će to biti važno vidjet ćemo. Iskustvo igranja u Italiji će pomoći, imamo igrače koji igraju u velikim klubovima, bitno je da svi pušemo u istom smjeru," kazao je Petković dodavši: "Iz Italije nosim neka dobra i loša iskustva, nisam nogometno ostavio trag, žao mi je zbog toga, ali me puno tog naučilo i dalo vjetar u nastavak karijere."

Petković je istaknuo kako su "Vatreni" u prve dvije utakmice ostali dužni navijačima.

"Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima. Važni su golovi, nije mi prioritet golovi, već da Hrvatska pobijedi. Bio bi sretan da Ante Budimir u ponedjeljak postigne dva gola i da mi pobijedimo. Nemam osobnih interesa, jedini je cilja da ekipa pobijedi," dodao je.

Hrvatski reprezentativci su naravno, pratili jučerašnji dvoboj Italije i Španjolske.

image
Ante Čizmić/Cropix

"Odigrali su jako dobro protiv Albanije, ali su protiv Španjolske bili u dosta u podređenom položaju. Jako teško su izlazili. Španjolci su odigrali bolje nego protiv nas. Na nama je da se fokusiramo na rezultat. Pokazali su određene deficite u svojoj igri, sigurno smo vidjeli neke stvari koje bi mogli iskoristiti, koje im ne odgovaraju. Nismo još radili detaljnu analizu. Siguran sam, kako će stožer dobro analizirati njihovu igru. Nadam se pobjedi, to me jedino drži na životu. Svjesni smo što nismo napravili u ove dvije utakmice, u ponedjeljak moramo izaći maksimalno spremni i pokušati osvojiti tri boda.

Petković je u prvom susretu ušao u igru nakon što je "Furija" vodila sa 0-3, dok je u drugom susretu startao od prve minute.

"Zahtjevi variraju od utakmice do utakmice, nekada da smo bolji izbor za utakmicu s obzirom na karakteristike protivnika. Na 0-3 protiv Španjolske nije bilo nekih zahtjeva. Protiv Albanije smo imali plan igre, gdje sam trebao biti mantinela, no imali smo peh, možda malo lošiji ulazak, malo lošiji pristup, iz svake prve prilike suparnik nam je dao gol, nakon toga se planovi se teže provode jer krećeš od rezultatskog deficit, sigurno da to unosi nervozu, protivnik drugačije reagira."

image
Ante Čizmić/Cropix

Pokušao je objasniti što ne funkcionira u hrvatskoj igri na ovom prvenstvu.

"Jako je teško to procijeniti, dogovorili smo plan igre, ali smo nakon 10 minuta gubili, pa smo puno toga morali mijenjati. Promašivali smo dodavanja, gubili lopte, promašivali prilike, sve to stvara nervozu. I onda je teško igrati. Individualno mislim da bi svi trebali dati više, ne mogu prstom pokazati u nikoga i reći da nije dao maksimum. Svi se trudimo, svi želimo više. Trebamo pokazati da svi pušemo u istom smjeru, da sve taktičke zamisli koje imamo, da ih slijedimo jednosmjerno. Reprezentacija je iznad svega, od prvog do zadnjeg, svima nam je u cilju da Hrvatska ostvari što bolji rezultat, svi dajemo sve da to ostvarimo," poručio je Petković.

Zanimljiv je i podatak kako su "Vatreni" u kvalifikacijama za ovaj EURO u skupini u osam susreta primila četiri gola, jedan manje nego protiv Španjolske i Albanije.

image
Ante Čizmić/Cropix

"Krenuli smo s različitim postavama u obrani, ali sve su to kvalitetni igrači. Nije se teško uklopiti s njima. Međutim, pet golova nije ugodno, moramo poraditi na nekim segmentima, vjerujem da ćemo to popraviti," kazao je Dominik Livaković na novinarskoj konferenciju u Neuruppinu.

"Vatrenima" samo pobjeda protiv aktualnog europskog prvaka Italije nudi nadu u prolaz u osminu finala.

"Svaka utakmica je kvalifikacijska, sami ovisimo o sebi, to je dobro, nadam se kako ćemo razveseliti navijače. Imaju kvalitetnu ekipu, Scamacca, Cheisea, sve su to kvalitetni igrači s dobrim šutom, trebat ćemo ih analizirati."

Talijanske kolege je zanimalo što "Livi" misli o talijanskom golmanu Gianluigiju Donnarummi.

"Bio je najbolji igrač posljednjeg EURO-a, to dovoljno govori. Odličan je golman, sve najbolje o njemu. To je i jučer pokazao," poručio je hrvatski vratar.

image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 18:34