StoryEditorOCM
Domaći nogometPles kuglica

Hoće li Hrvatska imati sreće u ždrijebu? Za mirniji život nakon Modrića izbjeći Portugalce, Francuze i Srbe

Piše Frane Vulas
7. veljače 2024. - 13:25

Hrvatska će u četvrtak navečer doznati protivnike u novom izdanju Lige nacija. Ždrijeb grupne faze natjecanja održat će se u Parizu s početkom u 18 sati.

Izabranici Zlatka Dalića naći će se u prvom potu nositelja Lige A. Hrvatska je u prošlom izdanju natjecanja osvojila drugo mjesto. U polufinalu završnog turnira u Nizozemskoj eliminirala je domaćina (4:2 nakon produžetaka), pa je u finalu nakon izvođenja jedanaesteraca u Rotterdamu poražena od Španjolske (0:0 pa 4:5).

Četvrto izdanje ovog natjecanja bit će posebno za Hrvatsku pošto će se u njemu, po svemu sudeći, morati učiti na život bez Luke Modrića. Za očekivati je povlačenje kapetana iz reprezentacije nakon ovoljetnog Eura u Njemačkoj. Dalić je pod ugovorom s HNS-om do 2026. godine, ali bilo je nekih naznaka, pa i od strane samog izbornika, da bi se najuspješniji izbornik u povijesti reprezentacije mogao povući i ranije ako osjeti da je tome došlo vrijeme.

U Ligi nacija ukupno 54 reprezentacije (nema Rusije) podijeljene su u četiri Lige, A, B, C i D, sukladno rezultatima u posljednjem izdanju natjecanja. U Ligi A je 16 reprezentacija, koje su uoči ždrijeba podijeljene u četiri skupine nositelja, također sukladno rezultatima u Ligi nacija 2022/23.

U prvom potu nositelja tako su polufinalisti prošlog izdanja LN Španjolska, Hrvatska, Italija i Nizozemska. U drugom potu su Danska, Portugal, Belgija i Mađarska. Treći pot čine Švicarska, Njemačka, Poljska i Francuska, a zadnji Izrael, Bosna i Hercegovina, Srbija i Škotska.

image

Zlatko Dalić

Tom Dubravec/Cropix

Na papiru bi za Hrvatsku najlakša skupina bila s Mađarskom, Švicarskom i Izraelom. Najteži mogući scenarij svrstao bi nas u skupinu s Portugalom kojeg nikad nismo svladali (jedan remi i šest poraza u sedam susreta) ili Belgijom, svjetskim viceprvakom Francuskom i Srbijom.

Momčadi Lige A će biti podijeljene u četiri skupine po četiri momčadi. Novost je da će se igrati i četvrtfinala. Po dvije najbolje momčadi iz svake skupine proći će u četvrtfinale u kojem će se sastajati osvajači skupine protiv drugoplasiranih sastava. Četiri pobjednika četvrtfinalna igrat će na završnici. Posljednja momčad svake skupine Lige A automatski će ispasti u Ligu B, dok će trećeplasirani sastavi razigravati s drugoplasiranim sastavima iz skupina Lige B.

Utakmice grupne faze igrat će se rujnu, listopadu i studenom ove godine, u svakom od tri prozora po dva kola. Play off će se igrati od 20. do 25. ožujka iduće godine, u istom terminu i četvrtfinala Lige A, dok je završni turnir planiran od 4. do 8. lipnja.

Liga nacija može biti i plan B za plasman na Svjetsko prvenstvo 2026. godine. U play offu će 12 drugoplasiranih momčadi iz kvalifikacijskih skupina i četiri najbolja osvajača skupine LN koji nisu izborili mjesto na SP-u ili u doigravanju (nisu na prva dva mjesta u skupini) razigravat će za još četiri mjesta na Mundijalu.

Potovi u ždrijebu Lige A

1. pot: Španjolska, Hrvatska, Italija i Nizozemska

2. pot: Danska, Portugal, Belgija i Mađarska

3. pot: Švicarska, Njemačka, Poljska i Francuska

4. pot: Izrael, Bosna i Hercegovina, Srbija i Škotska

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 05:32