StoryEditor
Domaći nogometpioniri istre 1961

Hajduk i Dinamo su im stalno gledali u leđa: Našu djecu žele i strani klubovi, ali ih ne damo

Piše Robert Radica
13. svibnja 2020. - 21:21
Pioniri pulske Istre 1961 iznimno su talentirana djecaDanijel Bartolić/Hanza media

Evo nas opet u Puli. Zaokružujemo priču koju smo o pionirima Istre 1961 zavrtjeli ove zime. O najboljim pionirima Hrvatske. Mali Puljani nesuđeni su prvaci 1. HNL, doduše, jer izgleda kako neće dobiti pehar i medalje.

Odigrano je 18 od 26 kola prvenstva, a Istrani su u trenutku prekida sezone zbog koronavirusa bili vodeći s 47 bodova, tri više od Dinama i Hajduka. Nakon osvojenog naslova jesenskog prvaka, u nastavku sezone ostvarili su dvije pobjede i remi, a onda je stigla korona. Hrvatski nogometni savez je nedavno odlučio kako se liga neće nastaviti te da se trenutno stanje na tablici proglašava konačnim.

Trener Sergej Banović priznaje nam da su mu osjećaji pomiješani, ali i da je beskrajno ponosan na svoje dečke.

- Velik je ovo uspjeh za naš klub. Znao sam da smo dobri, ali je bilo teško očekivati da ćemo završiti ispred Dinama i Hajduka koji imaju neusporedivo širi kadar od nas. Ponosan sam što su momci izdržali na vrhu šest mjeseci i 18 kola. Ne znam kako smo to uspjeli. Htjeli smo završiti posao na terenu, klinci su trenirali mjesec dana, ali je stigla vijest da se više neće igrati. Što se može – kaže nam Banović.

Fešte još nije bilo.

- Evo, tek ovaj tjedan su dozvolili okupljanje do 40 ljudi. Planiramo neko slavlje, svakako. Možda na kraju i dobijemo pehar, vidjet ćemo što će Izvršni odbor HNS-a odlučiti.

Banović je sa svojim timom odradio sjajnu selekciju ove generacije igrača rođenih 2005. godine. Većinom su to momci iz Istarske županije, ali ima ih i s riječkog područja. Sljedeće sezone prelaze u kadete.

- U kadetima je velik skok u snazi i sigurno će biti dosta oscilacija, ali to će im biti odličan podražaj kroz koji će se dalje moći razvijati. Čeka ih godina dana jakih utakmica u HNL-u.

Tijekom ove sezone mnogi su Banovićevi igrači privukli pažnju najvećih hrvatskih klubova, ali i nekih iz inozemstva, poput najboljeg strijelca lige Marka Cukona (16 golova), Lorenza Travaglije (13), kapetana Rocca Žikovića... Trener se ipak nada kako će kičma ove generacije ostati na okupu još neko vrijeme.

- Svi oni imaju višegodišnje stipendijske ugovore i koliko znam svi će ostati. Različiti menadžeri gledaju i zivkaju, ali nadam se da su momci dovoljno stabilni i da neće lutati sa željama. Trenutno im je najbolje igrati Prvu HNL, a kod nas će je sigurno igrati. Primarni je cilj da neki od njih jednoga dana doguraju do seniora – zaključuje Banović.

#ISTRA 1961#PIONIRI PRVACI

Izdvojeno

13. svibanj 2020 21:22