StoryEditor

Franina besida: Gvardiol nije greška, strpite se, on je zalog za budućnost

15. lipnja 2021. - 08:52

Mnogo je kritika bilo na račun igre mladog Joška Gvardiola (19) u premijernom nastupu Hrvatske protiv Engleske na Euru. Nakon njegovog ispadanja pao je pogodak Raheema Sterlinga, a pokraj njega je Phil Foden pogodio i vratnicu na otvaranju susreta. Međutim, nema dvojbe, s Gvardiolom Zlatko Dalić nije pogriješio. Eventualno možda s pozicijom koju mu je namijenio. Možda bi trebao razmisliti o tome da ga koristi na mjestu stopera, što mu je prirodnija pozicija makar je protekle sezone za Dinamo uglavnom ordinirao na lijevom beku.

Nije Gvardiol (glavni) krivac za poraz. Kod gola je njegovo ispadanje bio samo lanac u seriji pogrešaka, kašnjenja, loših pozicioniranja. Na to ispadanje sa stoperske pozicije, otvaranje prostora Harryja Kanea i ulazak u njega Sterlinga, Fodena je upozoravao Dalić i ipak se to dogodilo. A kod šanse Fodena ostao je s neugodnim brzancem Manchester Cityja doslovno jedan na jedan. Nije Gvardiol ni oduševio, daleko od toga. Moglo je sve to skupa biti i mnogo bolje, ali za ukupno tek drugi nastup za reprezentaciju bilo je to u redu. Za Gvardiola, ali i druge talentirane mlade igrače treba imati strpljenja. Pa i na najvećoj sceni. Hrvatska koja ima četiri milijuna stanovnika nema talenata na bacanje, rijetki su takvi talenti koji se pojave kao Gvardiol. U njemu Hrvatska može imati pokrivenu stopersku ili poziciju lijevog beka i za idućih 10-15 godina. Naravno, nismo zaboravili na lijevom beku/krilu na Domagoja Bradarića. Već sada sa 19 godina Gvardiol je na nivou mnogo iskusnijih konkurenata za mjesto u momčadi reprezentacije, a može i vjerojatno će postati još puno bolji igrač s iskustvom. Nije RB Leipzig iskrcao Dinamu 18,8 milijuna eura na lijepe oči (po transfermarktu), još prošlog ljeta.

Treba stati u zaštitu Gvardiola, kao prije Nikole Vlašića, sutra ako karijere budu išle dosadašnjim tempom Marija Vuškovića, Stipe Biuka. Poruku je po tom pitanju poslao engleski izbornik Gareth Southgate. U igru je u 82. minuti uveo Judea Belinghama (17), mladića koji će 18 godina napuniti tek 29. lipnja. Veznjaka Borussije Dortmund uveo je Southgate kada je utakmica bila posve otvorena. Kao što već dugo pomlađuje sastav Engleske, bez obzira što je igrao polufinale SP-a prije tri godine s Hrvatskom. Gordi Albion je druga najmlađa momčad Eura, s 25,2 godine u prosjeku. Hrvatska je deseta najstarija momčad Eura, naši igrači imaju 27,8 godina u prosjeku. Najstariju momčad ima Švedska s 29,2 godine u prosjeku, a najmlađu Turska čiji reprezentativci u prosjeku imaju 24,9 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. kolovoz 2021 13:07