StoryEditorOCM
Domaći nogometskup poraz

Drama na Maksimiru će još trajati, Jakirović je već bivši, ali nasljednika niti nakon dugačkog sastanka Uprave još nema

Piše Tomislav Juranović/SN
18. rujna 2024. - 20:16

Niti šest sati nije bilo dovoljno da Dinamovi vlastodršci donesu odluku o budućnosti Sergeja Jakirovića na klupi "modrih", iako se stvar, zapravo, čini vrlo neminovnom. Službeno, međutim, do 20 sati "plavi" dim nije zasukljao iznad Maksimira...

Jutro u Zagrebu, inače, na stol je stavilo samo jednu temu: tko je novi trener Dinama? Iako konačne odluke nije bilo, javnost nije previše dvojila oko epiloga Dinamova brodoloma u Münchenu: Jakiroviću palac dolje, no tko je sljedeći?

U insajderskim i stručnim krugovima spominjali su se mnogi, od Halilhodžića kao najboljeg ad hoc rješenja, zatim potencijalno Bjelice, Bilića, Krznara, Bišćana, čak i Ćorluke, nekog stranca iz šešira Marka Marića..., no do poslijepodneva, knjiga je, kažu informatori, spala na tri imena: Niku Kovača, Igora Jovićevića i Željka Sopića. Pritom, u obzir valja uzeti i financijske uvjete: Jakirović bi otkazom Dinamo stajao 500 tisuća eura otpremnine, a tri navedena trenera spadaju svaki u zasebni financijski rang, pišu Sportske novosti.

image
Željko Puhovski/Cropix

Istina, Niko Kovač slovi kao mokra želja mnogih, blizak je nekim ljudima iz novog vodstva, brat Robert viđen je sa Zvonom Bobanom, a iako bi prema našim informacijama njegov dolazak "modre" stajao okvirno oko 2,5 milijuna eura godišnje, što bi ga učinilo daleko najplaćenijim trenerom u povijesti, određeni izvori iz kluba tvrde da je upravo čovjek koji će naslijediti plavu klupu! Kao drugi na ljestvici kandidata stoji zakleti dinamovac Igor Jovićević, kojega je odluka da se za trenerski iskorak bori kroz ukrajinske bombe i tamo stvori ime, dovela do traženog ugovora od preko milijun eura, a, koliko doznajemo, upravo je u pregovorima s novim potencijalnim poslodavcem, dok bi angažman Željka Sopića Dinamo mogao stajati oko 600 tisuća eura godišnje. Sve to, naravno, bio je dio mozaika koji su slagali vladari modre budućnosti po povratku u Zagreb, iza zatvorenih vrata. Na današnjem sudbonosnom sastanku kojeg zaista nisu očekivali...

Naime, iako je Velimir Zajec još prije dana svojim suradnicima govorio da ne očajavaju, jer da u nogometu ima itekako crnih dana, ovakav šok u Münchenu nitko nije očekivao. Štoviše, prije utakmice vladao je i optimizam, ako se poklopi "hrabrosti i malo sreće". Na kraju, jedina je sreća što više golova nije završilo u mreži Dinama... Zajec je, inače, pobornik držanja leđa treneru. Što se Jakirovića tiče, pokazao je to nakon ispadanja od PAOK-a, a potom i na kraju sezone. Konačno, prvi čovjek kluba smatrao je da smjene donose nemir, koji "modrima" nije potreban. Mislio je to, čvrsto, i nakon Hajduka, iako su tada ponovno počeli kuljati neki duhovi prošlosti i teških poraza koje je Dinamov trener uspio preživjeti.

image
Damir Krajač/Cropix

Ipak, Bayern je postao očito neoboriv argument. Što je i logično. Pripremom, igrom, rezultatom, a posebno izjavama nakon dvoboja, gdje, recimo, Jakirović zaziva proces učenja, iako mu je momčad u sastavu s Petkovićem, Mišićem Pjacom, Rogom, Theophileom, Ristovskim... u prosjeku imala 28,5 godina, a pritom doživjevši havariju uz tek šest prekršaja, novom promjenom formacije, kao i novim promjenama u momčadi. Kao šlag, nakon najveće blamaže u povijesti kluba, Jakirović nije čak ni protokolarno stavio mandat na raspolaganje. Kada se tome dodala analiza cijele sezone, ali i činjenice da ne postoji značajan i opipljiv napredak po pitanju igre, povratkom u hotel, Uprava se s Izvršnim odborom povukla na konzultacije, ali bez koronom zahvaćenog predsjednika Zajeca, nije donijela konačnu odluku, pišu Sportske novosti.

Dolaskom u Zagreb u srijedu, uslijedio je novi, izvanredni višesatni sastanak, ovoga puta sa Zajecom, gdje se kristaliziralo da Jakirović gubi posljednje zagovornike, ali problem je nastao jer nije bilo adekvatnog rješenja.

"Tko će nas voditi u Koprivnici ako ne nađemo odmah trenera", glasila je jedna od teza. Zato su neki optirali za još malo strpljenja i subotnji dvoboj sa Slavenom Belupom, uz ostavljanje prostora da Jakirović tom utakmicom možda kupi posljednju tranšu kredita... Istovremeno, dok je plavo vijeće vijećalo, na mobitel su stizale informacije da je Jakirović bivši. Što se na kraju, dakle, do ovog trenutka nije dogodilo, ali je prilično izvjesno. Nakon što je, mahom zbog manjka rješenja, ali i financija, odnosno zaostalog plaćanja otpremnina Čačiću i Bišćanu, "preživio" Ballkani, Lokomotivu i PAOK, ovoga mu puta, kako stvari stoje, nema spasa.

Nego, tko je nasljednik?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 20:17