StoryEditorOCM
Domaći nogometpravilnik ‘prazan‘

Dinamovi Perić i Ristovski mogu biti kažnjeni zbog namjernih žutih kartona samo pod jednim uvjetom

Piše SPORT SD
13. ožujka 2024. - 15:28

Hajduk nakon dvoboja s Lokomotivom i reprezentativne stanke čeka niz od četiri teške utakmice. Dvije protiv Dinama, nakon kojih slijede redom Rijeka pa Osijek. Svi klubovi se pripremaju za posljednji krug prvenstva, želja im je biti u top formi za nadolazeće derbije, koji bi mogli biti presudni.

Ali do toga treba malo pričekati. Prvo slijedi 27. kolo pa reprezentativna pauza. A u tom 27. kolu igrači moraju biti posebno oprezni da se ne ozlijede, ili da neki od njih ne dobiju treći žuti karton pa propuste neku važnu utakmicu.

O tom neće morati brinuti Dinamovi Dino Perić i Stefan Ristovski. Oni su u prošlom kolu protiv Slaven Belupa s klupe zaradili žute kartone pri kraju utakmice. To su im treći akumulirani i propuštaju utakmicu s Rudešom, tako da mogu biti mirni za derbi s Hajdukom.

Prvo je u 85. minuti svoj treći žuti karton zaradio Stefan Ristovski zbog prigovora na odluku suca, a minutu kasnije svoj treći žuti karton zaradio je Dino Perić zbog "napucavanja lopte u prekidu u teren za igru".

Sumnja se da su njih dvoijca namjerno dobili žute kartone kako bi suspenziju odradili protiv Rudeša, kao puno lakšeg protivnika od Hajduka. Naravno, to je nemoguće decidirano tvrditi, ali teško je vjerovati da su ovi žuti kartoni zarađeni zbog nekog drugog razloga. Stoga se mnogi posljednjih dana pitaju može li HNS kazniti igrače koji namjerno dobiju kartone.

Prema HNS-ovom pravilniku, nije propisana nikakva kazna za namjerno dobivanje kartona. Dapače, takva situacija se uopće ni ne spominje.

image
Goran Mehkek/Cropix

Ipak, događalo se prije da su djelatnici kažnjavani zbog upravo tog razloga. Na utakmici Lokomotive i Osijeka 28. rujna 2014. godine trener domaćina Tomislav Ivković je naredio igraču Mariju Musi da dobije žuti karton, što bi mu bio treći akumulirani. Tada su kažnjeni bili i igrač i trener. Međutim, razlika ova dva slučaja je velika. Ivković je nakon susreta priznao da je rekao Musi da namjerno dobije žuti karton. Stigla mu je kazna od 10 tisuća kuna, kažnjen je novčano i igrač, putem članka 83. Disciplinskog pravilnika, koji kažnjava djelatnike ako prekrše neku od odredbi Kodeksa o ponašanju nogometnih djelatnika i klubova.

S druge strane, UEFA-in pravilnik propisuje jasnu kaznu za namjerno dobivanje kartona: "suspenzija za dvije natjecateljske utakmice ili za određeno razdoblje zbog očito namjernog dobivanja žutog ili crvenog kartona", stoji u pravilniku. Ali HNS nije obvezan voditi se pravilnikom UEFA-e. 

Samo jednom je putem UEFA-inog pravilnika kažnjen neki igrač zbog namjernog dobivenog žutog kartona, a to se dogodilo Sergiju Ramosu 2019. godine u utakmici protiv Ajaxa. Real je u Amsterdamu vodio s 2:1, pa je Ramos odlučio namjerno dobiti žuti karton i odraditi suspenziju za uzvratnu utakmicu. I Ramos je, kao i Ivković, nakon utakmice priznao da je namjerno dobio žuti karton, pa je zato dobio kaznu. Uz to, Real je na domaćem terenu teško poražen tako da je njegov potez ispao besmislen.

Izgleda da je jedino moguće kazniti igrača zbog namjernog žutog kartona ako to on sam prizna. Nikada nije moguće bez sumnje utvrditi je li netko namjerno dobio karton, iako je moguće biti gotovo siguran. Dok mogu, igrači će vjerojatno i u budućnosti nastaviti namjerno dobivati žute kartone i tako kalkulirati s utakmicama koje će preskočiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:28