StoryEditorOCM
Domaći nogometsezona je završila

Dinamo je lagano došao do dvostruke krune, a jedan čovjek do kraja nije prestao od hrvatskog nogometa raditi cirkus

Piše Antonio Juričić
26. svibnja 2024. - 19:44

Završila je još jedna sezona hrvatskog nogometa, najturbulentnija u dugo vremena. Imali smo aferu s curenjem VAR snimki koja je rezultirala smjenom Bruna Marića, dovođenjem stranih sudaca na derbije i potragom za novim rješenjem na poziciji predsjednika Komisije sudaca (vjerojatno strancem), smjenu Lukše Jakobušića s mjesta predsjednika Uprave Hajduka nakon debakla od sezone, rasplet maksimirskih dvorskih igara uspostavljanjem (polu)demokratskog modela upravljanja i još mnogo toga.

Hajdukov "naslov jesenskog prvaka" i nada da je ovo konačno "ta" sezona rasplinuli su se već početkom travnja, Rijeka se raspala u ključnom trenutku, a Dinamo je onda došao do dvostruke krune kao da se ekstremne turbulencije, zbog kojih je Sergej Jakirović u nekoliko navrata skoro ostao bez posla, nikada nisu ni dogodile.

U sezoni u kojoj bi kiks Modrih dodatno raspirio unutarklupske borbe i ostavio ih bez šanse za plasman u novu Ligu prvaka, a Osijek kao nekakav četvrti faktor u borbi za naslov potonuo već na startu, Hajduk i Rijeka su imali priliku koju nisu smjeli propustiti. Dinamo sada ima realnu šansu ući u glavni ždrijeb proširene Lige prvaka, u kojem bez većih problema može uprihoditi 30-ak milijuna eura.

Postoje desetci milijuna razloga zašto je za Hajduk (i ostatak HNL-a) bolje da titulu osvoji Rijeka, a ne Dinamo

Modri su na kraju bez većih uzbuđenja priveli sezonu kraju bez da su odigrali posebno dobru utakmicu. Današnji dvoboj s drugoligašem Rudešom (3:3) bio je čista proslava titule za Jakirovićeve igrače, jer su prelomili prvenstvo već pobjedom na Rujevici u stilu Real Madrida, a onda na istom stadionu prošle srijede osvojili i Kup.

Titlićev show

U tom finalu, umjesto stranog suca, pravdu je dijelio Jakov Titlić. Sudac iz Hrvaca koji je od sredine ožujka do početka svibnja sudio samo jednu utakmicu i kojemu je to bio prvi derbi u karijeri. Povjerenik za delegiranje sudaca, Ivan Novak, tako je ostao odlučan u tome da od domaće sezone napravi što veći cirkus, a Titlić ga nije iznevjerio predstavom u kojoj su stvari na terenu i na klupama toliko izmakle kontroli da je to bilo rijetko viđeno čak i za hrvatske pojmove.

image

Jakov Titlić bio je glavna ‘zvijezda‘ uzvratne utakmice finala Kupa (Rijeka - Dinamo 1:3)

Ronald Goršić/Cropix

Cijeli razvoj događaja nakon curenja VAR snimki, zaključno s Titlićevim masterclassom na Rujevici bio je najbolji pokazatelj da teorija o "kmečavcima s juga" koji opravdanja za svoje neuspjehe traže u sucima nije točna.

Nijemac Daniel Siebert "po udžbeniku" je odsudio prvenstveni derbi Hajduka i Dinama, ali Fabio Maresca imao je nekoliko upitnih odluka pet dana kasnije kada je istim protivnicima dijelio pravdu u polufinalu Kupa. No, bez obzira na poraz Bijelih, na Talijana se nije sručilo drvlje i kamenje jer nitko nije sumnjao u njegovu namjeru.

image

Daniel Siebert ‘školski‘ je sudio derbi Hajduka i Dinama

 

Ante Čizmić/Cropix
image

Fabio Maresca nije baš bio kao Siebert, ali nije se previše pričalo o suđenju nakon polufinala kupa na Poljudu

Vojko Bašić/Cropix

Uostalom, splitski klub nije bio jedini koji se žalio na suđenje u netom završenoj sezoni. Štoviše, žalili su se svi, pa čak i Rudeš koji je s devet osvojenih bodova cijele sezone oštrim priopćenjima pokušavao ukazati na nepravde koje su im načinjene. Zagrebački klub otišao je toliko daleko da je podržao ideju o osnivanju Udruge prvoligaša, koju Hajduk već odavno zaziva. Doduše, oni kao drugoligaši ne bi bili dio te udruge ni da se ponovno osnuje, ali svoj čvrsti stav su jasno iskazali.

Kaotična Komisija sudaca

Marićeva komisija cijelu je sezonu objavljivala analize suđenja koje su iz kola u kolo sadržavale kontradiktorna objašnjenja praktički identičnih situacija, a oštri naputci da treneri koji verbalno napadaju suca moraju biti isključeni te da igračevo traženje žutog kartona za protivnika mora biti sankcionirano javnom opomenom njemu bili su aktualni samo par tjedana, nakon čega se sve nastavilo po starom.

image

Ivan Novak, prvi zdesna

Željko Hajdinjak/Cropix

Taj sveopći kaos u kojem su se analize pretvorile u preglasavanja sedmorice članova Komisije oko sudačkih odluka i izazov kako što kreativnije objasniti kako je ono što je prije tjedan dana bila pogreška sada ispravna odluka, potpirivao je i Novak svojim nelogičnim delegiranjima sudaca, zbog čega je postalo jasno da je i na toj poziciji pod hitno potrebna promjena.

Slanje sudaca "na hlađenje" zbog minimalnih pogrešaka, ili odluka koje su s vremenom u očima Komisije "evoluirale" iz točnih u pogrešne, bila je česta pojava. S druge strane, naš specijalac za VAR sobu Ivan Bebek prošao je nekažnjeno zbog uloge u igranom filmiću D-produkcije koji je režirao Bruno Marić, inspiriranom utakmicom Osijeka i Dinama na Opus Areni u rujnu prošle godine.

image

"Naprijed, naprijed, naprijed, nazad, nazad, naprijed. To, to je to"

Ronald Goršić/Cropix

Hajduk i Rijeka sami su si krivi što im je posrnuli Dinamo ispred nosa uzeo oba trofeja i najavio im dolazak još težih vremena, ali to nipošto ne smije skrenuti fokus s temeljnog problema u hrvatskom nogometu.

Na Marijanu Kustiću je sada da do kraja preustroji sudačku organizaciju, odnosno konačno raspusti aktualnu Komisiju i smijeni Novaka te dovede stranca koji će imati pune ovlasti vođenja Komisije i delegiranja sudaca. Usto, još se čeka i objava analize VAR snimki koje su procurile, a koju je izradilo povjerenstvo sastavljeno od Lade Rojc, Mira Grgića i Slovenca Darka Čeferina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 09:55