StoryEditorOCM
Domaći nogometdalić će mijenjati

Debakl na startu uzima prve žrtve, poslije kiksa Hrvatske vrijeme je za istinu, evo tko ispada iz momčadi za Albaniju

Piše Frane Vulas
16. lipnja 2024. - 18:44

Trijumf nad Portugalom u prijateljskom susretu dao je dodatni vjetar u leđa ionako već nepotrebno nabujaloj hrvatskoj euforiji, a onda je uslijedilo grubo spuštanje na zemlju u vidu teškog poraza od Španjolske na otvaranju Eura. Tih 0:3 u konačnici izgleda ružno, ali još i ružniji je način na koji su „kockasti” primili tri pogotka. Igrali su hrvatski reprezentativci mlako, sporo i neagresivno i sve je to stiglo na naplatu već u prvom poluvremenu kada je susret bio riješen. Kada je Hrvatska počela nešto igrati u nastavku, Španjolska je zatvorila utakmicu i više manje lakoćom obranila svoju prednost, prijetila preko svojih brzanaca.

Ne treba očajavati. Znala se i ranije Hrvatska uspješno izvlačiti poslije poraza na otvaranju velikih turnira. Ne treba gledati daleko u prošlost, na zadnjem Euru izgubila je Hrvatska na otvaranju od Engleske na Wembleyu (0:1). Potom je nakon rezultatskog zaostatka ipak remijem s Češkom (1:1) i pobjedom u posljednjem susretu skupine nad Škotskom u Glasgowu (3:1) izborila iduću fazu natjecanja.

Dobra je stvar što dvije najbolje momčadi svake skupine i četiri najbolje drugoplasirane prolaze dalje. Ovaj put je otegotna okolnost što smo uvjerljivo izgubili i to nam osjetno otežava eventualnu borbu za odlazak u drugi krug natjecanja. Svaki pogodak pritom može biti bitan. Zato je pogotovo problem što Bruno Petković nije zabio s bijele točke, odnosno već ranije prije dosuđenog penala u toj akciji iz igre. Pored toga što je preuzeo na sebe odgovornost i poremetio hijerarhiju, a nije trebalo tako biti. No, možda čak i tri boda budu dovoljna za plasman u osminu finala.

image

Bruno Petković

Ante Čizmić/Cropix

Za usporedbu, na prošlom Euru je bio takav slučaj, ali je tada odlučivala gol razlika. U rangiranju trećeplasiranih reprezentacija Portugal, Češka i Švicarska su prošli dalje s četiri boda, kao i Ukrajina s tri boda i gol razlikom -1. Nisu prošli dalje Finska i Slovačka koje su imale po tri boda i gol razliku -2 i -5.

Očekuju se promjene u sastavu

Dalić je najavio promjene. Već za Albaniju u srijedu u Hamburgu Hrvatskoj treba svježe krvi. Najlakše je sada udarati po izborniku zbog sastava. Pogriješio je, to nije sporno. Načinom igre, onim kako je momčad pripremljena i što su igrači pokazali. Za to odgovara izbornik. Ali što se početne jedanaestorice tiče lako je tu sada biti general poslije bitke. Izveo je prvih 11 koji su slavili u Portugalu nekoliko dana ranije, u generalnoj probi za Španjolsku. No, izvedba je bila na trenutke kriminalna. Opet, ne treba još paničariti zbog toga što Hrvatska još uvijek ima sve u svojim rukama.

Dalić nije htio ulaziti u detalje, ni odmah nakon susreta, ali niti na konferenciji za medije ujutro nakon utakmice. Nije konkretno odgovorio na pitanja ostaje li Joško Gvardiol na lijevom boku, je li zadovoljan igrom Ante Budimira...

image

Ante Budimir bio je odsječen protiv Španjolske

Ante Čizmić/Cropix

Idemo li redom Dominik Livaković nije mogao napraviti mnogo, a spriječio je početkom nastavka obranom zicera potencijalnu katastrofu. Da je tada bilo 0:4...

Izgledno je da bi mjesto u momčadi mogao izgubiti Marin Pongračić. Ne zbog toga što ima najkraći staž, već zbog toga što je bio sukrivac (najveći krivac) kod prvog i trećeg pogotka. Ovaj put on i Josip Šutalo nisu bili pravi, uigrani tandem. Previše toga je škripilo. Martin Erlić, Domagoj Vida ili vraćanje na stopersko mjesto Gvardiola su mogući Dalićevi potezi. Ako Borna Sosa nije u najboljem trenutku forme, može i Josip Juranović ući na desni bok, polivalentni Josip Stanišić otići lijevo. Erlić se čini najlogičnijim izborom, da Dalić ne razbuca sve ono što je dugo uigravao. Makar ni bočnim igračima Dalić nije bio nimalo zadovoljan.

image

Marcelo Brozović nije baš u formi

Ante Čizmić/Cropix

Luka Modrić je neupitan, a i Mateo Kovačić je zamijenjen u 65. minuti kako bi ga se sačuvalo za nastavak turnira. Najslabija karika tog veznog reda bio je Marcelo Brozović koji je izgubio na nogometnoj oštrini u Saudijskoj Arabiji, ono što mu je uvijek bio forte, brzina, količina trke, tajming. Čini se kako sada vozi stalno u drugoj-trećoj brzini. Mario Pašalić i Luka Sučić su opcije koje se nameću. A Dalić može i vratiti Andreja Kramarića u sredinu što je dugo bio plan.

Perišić još nije na razini

Problem je što Ivan Perišić vjerojatno još uvijek nije na razini da može odigrati sat vremena ili biti starter. Da jest, Dalić bi imao glavobolju manje. Možda i rješenje za poziciju lijevog beka, za zadnju liniju. Ovako Hrvatska i dalje igra s krilima koja to nominalno nisu, nemaju te linije kretanja, ali prije svega nemaju potrebnu brzinu, s Kramarićem, Lovrom Majerom koji je, da ne bude zabune, bio možda i ponajmanje loš od hrvatskih igrača ili je barem bio najkonkretniji. Nikola Vlašić je imao problema s ozljedom, tu je i Luka Ivanušec koji je lani na završnici Lige nacija imao bitnu ulogu, Marko Pjaca ima iskustva. Logika nalaže ulaske Erlića i Marija Pašalića.

image

Ivan Perišić još uvijek nije spreman za cijelu utakmicu

Ante Čizmić/Cropix

U vrhu napada će vjerojatno Dalić ostati pri Anti Budimiru. Iznenadio bi Dalić ako bi nakon jezikove juhe Brunu Petkoviću u početnu postavu uvrstio napadača Dinama, makar Metkovac donosi drugačiji profil igre od Budimira. Međutim, Budimir je protiv Španjolske bio potpuno odsječen od ostatka momčadi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 18:45