StoryEditorOCM

Bilo je to gotovo ‘suvereno hrvatsko tlo‘, a sada joj upadaju Srbi i Slovenci, povijest ne pamti ovakav slučaj

Piše P. S.
22. studenog 2023. - 09:29

Regija je na nogama, prvi put u povijesti na završnici nekog velikog nogometnog natjecanja nastupit će i Hrvatska i Srbija i Slovenija. I to u Njemačkoj, gdje je gomila gastarbajtera s ovih prostora, bit će to spektakl, ali će se i tražiti ozbiljne mjere osiguranja.

Do sada su Slovenci i Srbi zajedno na Euru bili samo jednom, dogodilo se to 2000. godine kada su domaćini zajedno bili Belgija i Nizozemska. Hrvatskoj je to, pak, jedini put da se nije plasirala na završnicu. Nije Hrvatske bilo ni u Švedskoj 1992., ali tada nije ni sudjelovala u kvalifikacijama, friško osamostaljena... Sloveniji je to ujedno i jedini nastup na Europskom prvenstvu, baš kao i Srbima.

image
Anne-christine Poujoulat/Afp

Zanimljivo je da je takva priča i s ‘mundijalima‘. Na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj republici 2010. godine nastupile su i Slovenija i Srbija, a opet bez Hrvatske. I opet je Hrvatskoj to, otkako je krenula u svoj pohod na svjetskim prvenstvima 1998. u Francuskoj, jedini izostanak. Slovenija je nastupila i 2002. u Japanu i Južnoj Koreji, ali tada nije bilo Srbije, dok je Srbija igrala u Francuskoj (1998.), Njemačkoj (2006.), Rusiji (2018.) te Kataru (2022.), no tu nije bilo Slovenaca.

Sada su tu svi zajedno, prvi put u povijesti. Usred Njemačke ‘Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca‘. Srbija i Slovenija do sada su bili kao turisti na ‘hrvatskom tlu‘, Vatreni su redovni na Eurima, izuzev te 2000. Eto i te posebne draži za regiju, u Njemačkoj.

image
John Thys/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2024 18:11