StoryEditorOCM
Domaći nogometSLOBODNA na euru

Beskućnica usred Berlina spava pod kišobranom, omiljeni navijački ‘artikl‘ je jeftiniji nego u Splitu, a opasnost vreba

Piše Frane Vulas
10. lipnja 2024. - 20:13

Na jednom od glavnih berlinskih centara života Alexanderplatzu još se baš ne osjeća duh Europskog nogometnog prvenstva, ali uglavnom samo zato što ovaj velegrad ionako stalno živi 24 sata dnevno. Stoga se za okupljanje kontinentalne nogometne kreme i dolazak stotina tisuća navijača u cijeloj državi, pa i gradu i ne mari baš previše.

- Euro? Ne pratim nogomet – najčešći je bio odgovor prolaznika koje smo zaustavili na Alexanderplatzu, bez obzira na spol i dob. Mihael je po tom pitanju bio jackpot, ali je žurio na vlak koji se taman počeo približavati stanici. Thomas je pitanje o šansama domaćina Njemačke bio poprilično skeptičan.

Nisu na razini

- Teško. Nije nemoguće, ali već dugo nije reprezentacija na razini na kojoj je nekada bila – kazao je.

Izgledalo je kao tipični ponedjeljak, Alexanderplatz je vrvio od ljudi, svatko je išao za svojim poslom. Uglavnom u žurbi. Ali zapravo će prava gužva biti na neradni dan, u subotu. Očekuje se kako će se prije utakmice Hrvatske i Španjolske (subota, 18 sati) sigurno na trgu i drugim dijelovima grada okupiti tisuće, desetine tisuća navijača u crveno bijelim kockicama.

Berlin je ogroman, ima gotovo četiri milijuna stanovnika. Nema grad samo jedan klasični centar, nego mnoštvo njih, od kojih je Alexanderplatz pri ili u samom vrhu. Tu su brojni šoping centri, dućani, kafići. Odlično je prometno povezan vlakovima. Čak se radnim danom može u širem krugu pronaći i parking, koji doduše nije jeftin, ali niti išta skuplji nego u primjerice Splitu ili Zagrebu. Sat je od dva do tri eura, ovisno o lokaciji, kako vas pogodi, koliko imate sreće. Samo što kartice baš uvijek i ne prolaze. Ono što nas je ipak oduševilo jest što je omiljeni artikal nogometnih navijača po svemu sudeći jeftiniji u ‘centru‘ Berlina nego u središtima dva najveća hrvatska grada.

U kafiću ‘Einstein kaffee‘ (stvarno se tako zove, nije zafrkancija), je 0,4 litre točenog piva 4,5 eura. Ako uzmemo da tipični nogometni navijač baš i ne sjeda na dan utakmice u ‘Starbucks‘, onda je zaista tome tako. Naime, i u objektu brze prehrane ‘Five Guys‘ pola litre ‘Becksa‘ košta 4 eura. Za usporedbu, pola litre točenog piva u centru grada pod Marjanom teško se može naći ispod 5 eura. Tko uspije, može sam sebe tući nogom u stražnjicu. Nekakav je raspon cijena 5-7 eura. Mi se tu pravdamo turizmom, poskupljenjima zbog korone, eura, rata u Ukrajini. Sve to je mučilo i muči i Nijemce, Berlin je turistički centar, a imaju mnogo veći standard od Hrvata.

Prokleta nedjelja

Uz to, igra se u subotu. Ovdje u Njemačkoj u nedjelju gotovo ništa ne radi. Mi Hrvati smo od njih to pokupili, neradnu nedjelju, ali nismo njemačku disciplinu, red i rad. Ne daj Bože. Makar, super za trgovce prije svih da ljudi konačno mogu malo predahnuti, biti s obiteljima. Subota znači da će raditi i dućani koji će također biti pod navijačkom opsadom. Međutim, ima za navijače i jedna loša vijest.

Na samom Alexnaderplatzu je i – policijska postaja. Mali objekt, da ga tako nazovemo ‘kontejnerskog‘ tipa nalazi se gotovo u samom središtu trgu. Dakle, hrvatski navijači, ako pijete ne vozite. I ne radite gluposti. Na oku ste policiji. I doslovno. Koja će tada biti na svakom koraku. Pazite i na vlakove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 20:52