
Vodi li put do srca preko želuca ili je potrebno srce kako bi ljubav mogla doći do želuca? Uopće nije važno. Znamo samo da je lijepo biti dio priče u kojoj se isprepleće sve navedeno, dio priče kao što je ova, u kojoj ima puno ljubavi, srca, ali i ugode za nepca i želuce. Dobra je vijest što svi Splićani i Splićanke mogu postati dio takve priče.
To su osigurali chefovi Hrvoje Zirojević, Braco Sanjin i Ivan Pažanin, koji od sutra kreću s humanitarnom akcijom koja će trajati do nedjelje,10. siječnja.
U suradnji sa Zakladom Solidarna.hr, splitski chefovi s kolegama, kuharima volonterima i timom restorana "Kadena" skuhat će jela koja će naši sugrađani moći naručiti putem Wolt dostavnih servisa, a sav prihod odlazi u humanitarne svrhe za potresom pogođena područja u Banovini.
– Nakon potresa kontaktirali smo Stožer civilne zaštite kako bismo kuhare digli na noge i čekali njihovu zapovijed da krenemo na pogođena područja. Budući da su tako reagirali brojni kolege, pričekali smo da vidimo kako bismo mogli biti najkorisniji – kazao nam je Braco Sanjin. U konačnici su se odlučili za suradnju s dostavnim servisom koji se prvi put uključio u ovakav projekt.
Besplatna dostava
– Odrekli su se provizije i besplatno će dostavljati spizu. Mi ne želimo imati kontakt s novcem, a sav novac koji se putem Wolta uplati preko te akcije ide na račun za krizna stanja Zaklade Solidarna.hr i fonda 5.5 s Petrinjom i Sisačko-moslavačkom županijom, te će zajedničkim dogovorom biti preusmjeren najpotrebitijim obiteljima za obnovu ili izgradnju doma – pojasnio je splitski kuhar.
Dan prije pakiranja prvih jela za dostavu, posjetili smo kuhinju koja je već zamirisala na – ljubav u toću. Koliko god to patetično zvučalo, tako je, jer su kuhari od sebe dali doslovno sve što mogu: vrijeme, talent i znanje.
– Takva je situacija, morali smo nešto napraviti i mislim da je ovo dobra zamisao. Smatram da se može skupiti dosta novca, a mi smo tu, spremni dati sebe, svoje vrime. To je najmanje što možemo. Nas kuhanje čini sretnima, za to smo rođeni... – kazao nam je Ivan Pažanin.
Kako to izgleda kada se ljubav za poslom koji radiš spoji u humanitarnu priču, dokazuju oni, ali i brojni kuhari koji su ponudili svoje vrijeme i ruke. Osim njihovih kolega koji su pohitali na potresom pogođena područja, veliki je interes za sudjelovanje u ovoj akciji.
– Ima chefova koji žele biti s nama u ovoj priči, no zbog epidemioloških mjera ovdje ih može biti maksimalno deset. Mijenjat ćemo se i pokušati zvati sve koji su nam se ponudili. Zbog toga im ovim putem zahvaljujem – poručio je kolegama Pažanin, dok se tog trenutka u kuhinji pripremalo 700 do 800 porcija koje će se sutra, ali i ostalim danima za vrijeme trajanja akcije, dostavljati od 12 do 22 sati.
Pozitivna energija
– Imamo nekih desetak jela, od pašticade s njokima, lešo mesa s restanim krumpirom, kupusom, šalšom, toća na divljač s tjesteninom, dimljenog rižota, kozica, tartufa, fuži, bakalara... Cijena je 60 kuna po jelu, a za četiri naručena jela poklanjamo bocu vrhunskog vina i paketiće iznenađenja – dodao je Hrvoje Zirojević.
Osim kuhara, akciji su se odazvali brojni mali i veliki poduzetnici, vlasnici OPG-ova, mesari, ribari, pekari iz cijele Hrvatske, proizvođači maslinova ulja, začina, trgovački lanci i udruge, kao i vinari. Pozitivna energija koja se stvorila oko ove akcije sigurno će se osjetiti u okusu jela koja ćemo imati priliku naručiti.
Obnova potresom pogođenih područja trajat će sigurno mjesecima, ako ne i godinama, i žele istaknuti da je ovo tek početak i da će u svakoj prilici dati svoj mali doprinos kako bi barem djelomično pomogli potrebitima u ovoj velikoj tragediji na način na koji to najbolje znaju, a to je – kuhajući.