StoryEditor
SplitLJUBAV KROZ ŽELUDAC

Vrhunski splitski chefovi kuhaju 7 dana za Banovinu, ali uz vašu pomoć - od sutra naručite jelo po cijeni od 60 kuna, novac ide za pomoć stradalima

4. siječnja 2021. - 18:46
Hrvoje Zirojević, Braco Sanjin i Ivan Pažanin pomažu onako kako znaju, a to je - kuhajućiBožidar Vukičević/Cropix

Vodi li put do srca preko želuca ili je potrebno srce kako bi ljubav mogla doći do želuca? Uopće nije važno. Znamo samo da je lijepo biti dio priče u kojoj se isprepleće sve navedeno, dio priče kao što je ova, u kojoj ima puno ljubavi, srca, ali i ugode za nepca i želuce. Dobra je vijest što svi Splićani i Splićanke mogu postati dio takve priče.

To su osigurali chefovi Hrvoje Zirojević, Braco Sanjin i Ivan Pažanin, koji od sutra kreću s humanitarnom akcijom koja će trajati do nedjelje,10. siječnja.

U suradnji sa Zakladom Solidarna.hr, splitski chefovi s kolegama, kuharima volonterima i timom restorana "Kadena" skuhat će jela koja će naši sugrađani moći naručiti putem Wolt dostavnih servisa, a sav prihod odlazi u humanitarne svrhe za potresom pogođena područja u Banovini.

– Nakon potresa kontaktirali smo Stožer civilne zaštite kako bismo kuhare digli na noge i čekali njihovu zapovijed da krenemo na pogođena područja. Budući da su tako reagirali brojni kolege, pričekali smo da vidimo kako bismo mogli biti najkorisniji – kazao nam je Braco Sanjin. U konačnici su se odlučili za suradnju s dostavnim servisom koji se prvi put uključio u ovakav projekt.

Besplatna dostava

– Odrekli su se provizije i besplatno će dostavljati spizu. Mi ne želimo imati kontakt s novcem, a sav novac koji se putem Wolta uplati preko te akcije ide na račun za krizna stanja Zaklade Solidarna.hr i fonda 5.5 s Petrinjom i Sisačko-moslavačkom županijom, te će zajedničkim dogovorom biti preusmjeren najpotrebitijim obiteljima za obnovu ili izgradnju doma – pojasnio je splitski kuhar.

image
Braco Sanjin i Hrvoje Zirojević
Božidar Vukičević/Cropix

Dan prije pakiranja prvih jela za dostavu, posjetili smo kuhinju koja je već zamirisala na – ljubav u toću. Koliko god to patetično zvučalo, tako je, jer su kuhari od sebe dali doslovno sve što mogu: vrijeme, talent i znanje.

– Takva je situacija, morali smo nešto napraviti i mislim da je ovo dobra zamisao. Smatram da se može skupiti dosta novca, a mi smo tu, spremni dati sebe, svoje vrime. To je najmanje što možemo. Nas kuhanje čini sretnima, za to smo rođeni... – kazao nam je Ivan Pažanin.

Kako to izgleda kada se ljubav za poslom koji radiš spoji u humanitarnu priču, dokazuju oni, ali i brojni kuhari koji su ponudili svoje vrijeme i ruke. Osim njihovih kolega koji su pohitali na potresom pogođena područja, veliki je interes za sudjelovanje u ovoj akciji.

– Ima chefova koji žele biti s nama u ovoj priči, no zbog epidemioloških mjera ovdje ih može biti maksimalno deset. Mijenjat ćemo se i pokušati zvati sve koji su nam se ponudili. Zbog toga im ovim putem zahvaljujem – poručio je kolegama Pažanin, dok se tog trenutka u kuhinji pripremalo 700 do 800 porcija koje će se sutra, ali i ostalim danima za vrijeme trajanja akcije, dostavljati od 12 do 22 sati.

Pozitivna energija

– Imamo nekih desetak jela, od pašticade s njokima, lešo mesa s restanim krumpirom, kupusom, šalšom, toća na divljač s tjesteninom, dimljenog rižota, kozica, tartufa, fuži, bakalara... Cijena je 60 kuna po jelu, a za četiri naručena jela poklanjamo bocu vrhunskog vina i paketiće iznenađenja – dodao je Hrvoje Zirojević.

Osim kuhara, akciji su se odazvali brojni mali i veliki poduzetnici, vlasnici OPG-ova, mesari, ribari, pekari iz cijele Hrvatske, proizvođači maslinova ulja, začina, trgovački lanci i udruge, kao i vinari. Pozitivna energija koja se stvorila oko ove akcije sigurno će se osjetiti u okusu jela koja ćemo imati priliku naručiti.

Obnova potresom pogođenih područja trajat će sigurno mjesecima, ako ne i godinama, i žele istaknuti da je ovo tek početak i da će u svakoj prilici dati svoj mali doprinos kako bi barem djelomično pomogli potrebitima u ovoj velikoj tragediji na način na koji to najbolje znaju, a to je – kuhajući.

Posloženi prioriteti: ‘Za ovakve akcije uvijek se nađe vremena‘


S obzirom na to da su odlukom Stožera civilne zaštite RH vrata ugostiteljskih objekata privremeno zatvorena kako bi se spriječilo širenje koronavirusa i nisu u mogućnosti posluživati i konzumirati hranu u svojim objektima, kuhari su na ovaj način odlučili dati svoj doprinos pogođenim područjima. No, kažu da bi jednako postupili i da rade "punom parom".
– Ma i da nema COVID-a, za ovo bismo našli vremena. Puno put se zbog humanitarne priče i zapostavi posao, niste doma s obitelji, ali se poslože prioriteti, a ovakva stvar je definitivno jedna od takvih situacija – kazao je Zirojević.

Na to je Braco Sanjin dodao kako bi možda, da nisu na snazi stroge mjere, organizirali humanitarno kuhanje s još više kuhara u drukčijem prostoru.

Žali jedino što je dostava ograničena isključivo na područje Splita, jer ih već zovu na telefon brojni koji su izvan granica grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. veljača 2021 14:12