StoryEditor
SplitBURAZINOVA BLOKADA

Hoće li splitski poduzetnik srušiti najvažniji gradski projekt? ‘Tražit ću obustavu natječaja za Žnjan, i ja imam pravo na dio koncesije i odštetu!‘

Piše Ivana Perković
23. siječnja 2021. - 20:14
Paun Paunovic/Cropix

Vlada je 14. siječnja usvojila prijedlog obavijesti o namjeri davanja koncesije za izgradnju i gospodarsko korištenje plaže Žnjan. Drugim riječima, otvoren je put za dodjelu jedinstvene koncesije.

Lijepa je to vijest za Grad Split, koji će se za nju natjecati, ali i za građane koji će od uređenja popularne plaže imati višestruke koristi. No, na put uređenju mogao bi stati splitski poduzetnik Tomislav Burazin, bivši žnjanski ugostitelj koji je u posljednjih pet godina itekako spoznao što to znači zaći u šumu hrvatske birokracije, po kojoj su ga službenici Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije izvozali, što se kaže, "kao malog majmuna".

Naime, Burazinov restoran i bar "Zen", srušen tijekom velike čistke na Žnjanu, bio je ilegalno izgrađen, baš kao i drugi tamošnji objekti, no s jednom razlikom – prema važećem prostornom planu na lokaciji na kojoj se nalazio moguće je bilo izgraditi ugostiteljski objekt s pripadajućom infrastrukturom i ponton. Ovaj ugostitelj je to shvatio u pravo vrijeme.

– Čim sam to doznao nakon ljeta 2016. godine, inicirao sam pokretanje postupka dodjele koncesije i krenuo u dobivanje dozvola. Kao uvjet sam potpisao izjavu da ću sam srušiti "Zen" ili ga dati na upravljanje Županiji da postane dio pomorskog dobra, ali to se nije realiziralo. U međuvremenu je izvršeno rješenje za rušenje. Pokušao sam ga spasiti, ali što je bilo, bilo je, skupo me to koštalo, bio sam spreman nastaviti i legalno započeti postupak – govori. Raspitao se u Županiji i rečeno mu je da je to moguće.

Kada koncesija obuhvaća izgradnju objekata većih od 12 metara četvornih i pontona, postupak za izdavanje lokacijske dozvole pokreće nadležno tijelo, u ovom slučaju Županija. Iznimno za to može ovlastiti investitora, što su i napravili. Ovlaštenje je Burazin, na ime tvrtke "Mehatronika Burazin", dobio 2. ožujka 2017., a potpisuje ga današnji pročelnik županijskog Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Stipe Čogelja. Kao uvjet prije izdavanja ovlaštenja, Burazin je angažirao projektni ured koji je osmislio idejni projekt za budući objekt i ponton.

Pribavio svu dokumentaciju

Na temelju ovlaštenja, od Grada Splita je zatražio lokacijske dozvole. Prvu, onu za ponton, dobio je relativno brzo, u lipnju 2017., ali za drugu se morao itekako namučiti. Kako kaže, nakon "ping-ponga" između njega, Grada i nekoliko ministarstava, što potkrjepljuje dokumentima, 19. prosinca 2018. izdana mu je lokacijska dozvola i za ugostiteljski objekt uz pripadajuću infrastrukturu – cestu i parkiralište.

U to vrijeme je, podsjećamo, prošlo već godinu dana od rušenja na Žnjanu. Na popularnoj plaži već je bilo uspostavljeno privremeno rješenje, a mjesecima prije je predstavljen i idejni projekt arhitektonskog biroa Kuzmanić. Drugim riječima, na jednu stranu je Grad Split uz pomoć Županije planirao put do jedinstvene koncesije, a na drugu su se davali naputci i izdavale dozvole poduzetniku za jedan komadić iste plaže.

Iako je Grad najavljivao uređenje cijelog Žnjana, Burazin je, kaže, smatrao da će lokacija na kojoj je planirao graditi biti dio ukupnog rješenja, jer ništa mu nije govorilo drukčije. Pribavio je dokumentaciju za koju mu je rečeno da je mora imati i preostalo je tek da Županija pokrene natječaj za dodjelu koncesije. Nije to bila garancija da će je i dobiti, ali bio je spreman dati najpovoljniju ponudu. Ipak, ništa od toga se nije dogodilo. Županija nije pokrenula postupak, a nije ni odbila zahtjev splitskog poduzetnika.

U veljači 2019. godine Ministarstvo mora je Županiji uputilo opasku zbog otezanja s pokretanjem postupka dodjele koncesije.

– Do današnjeg dana postupak nije pokrenut uz obrazloženje Stručnog tijela za ocjenu ponuda za koncesije na pomorskom dobru da se čeka izmjena prostornih planova. Imajući na umu da je izmjena planova dugotrajan postupak, pri čemu postojeći planovi nisu stavljeni izvan snage, već je investitor na temelju istih u međuvremenu ishodio i lokacijsku dozvolu za građevinu ugostiteljske namjene te pripadajuće infrastrukture, mišljenje je ove uprave da ne postoje zapreke za pokretanje postupka dodjele koncesije – dio je dopisa koji potpisuje pomoćnik ministra Anđelko Petrinić.

Tijekom 2020. godine Burazin je, kaže, odlazio na sastanke, konzultirao se sa stručnjacima, no nije bilo velikog pomaka. Njegov zahtjev za objavom natječaja za koncesiju ostao je "visjeti u zraku", dok su gradski planovi išli dalje.

– Županija meni cijelo ovo vrijeme nije na temelju nekog zakona odbila zahtjev. Ma, barem da su rekli: "Tomislave, odustajemo od toga, moramo sjesti da se dogovorimo o naknadi troškova." Da su oni tamo predvidjeli nešto drukčije, ja bih bio spreman i pristao, što ću. Međutim, tamo je predviđena ista namjena, a meni nisu dali šansu da se natječem za mali dio koncesije, za što imam sve uvjete. Nije ih briga za malog poduzetnika koji želi uložiti privatni novac, nego favoriziraju gradsku tvrtku – govori. Pokušao je i pregovarati.

– Tražio sam da se moja tvrtka za jedan dio koncesije natječe zajedno sa "Spalatumom" i da ima prava i obveze za taj dio, ali za sada to nije moguće. Ovo što su napravili je favoriziranje velikog, a gaženje malog. Ali kojeg velikog, gradske tvrtke koja se financira novcem građana? Nije da će doći strateški partner, uložiti 300 milijuna eura i zaposliti 300 ljudi, pa mu ne možeš ništa ni prigovoriti – zaključuje.

Da je zahtjev za pokretanjem postupka za dodjelu koncesije ovog poduzetnika valjan i zakonit, još jednom su mu potvrdili iz Ministarstva mora, i to 11. siječnja 2021. godine, tri dana prije nego je Vlada usvojila prijedlog obavijesti o davanju jedinstvene koncesije na Žnjan.

Ministarstvo je donijelo rješenje kojim se utvrđuje da je Splitsko-dalmatinska županija dužna nadoknaditi troškove koje je "Mehatronika Burazin" imala od studenoga 2016. do danas, a naglašavaju da je to preduvjet za objavu Obavijesti o javnom prikupljanju ponuda za dodjelu jedinstvene koncesije u Elektroničkom oglasniku javne nabave. Drugim riječima, ako Županija ne nadoknadi štetu Burazinu, Grad se neće moći natjecati za koncesiju za Žnjan.

image
Tomislav Burazin na mjestu gdje je nekad bio njegov bar 'Zen', koji je srušen
Paun Paunović/Cropix

Navode i da je koncesija koju izdaje država pravno iznad one koju izdaje Županija, odnosno Županija više nije u mogućnosti pokrenuti postupak davanja koncesije za samo jedan dio plaže. Protiv ovog rješenja nije dopuštena žalba, ali može se pokrenuti upravni spor, što Burazin i najavljuje.

– Tražit ću na Upravnom sudu da se izvan snage stavi inicijativa "Spalatum DMC-a" dok se ne riješi moja situacija. Upravnom sudu sam već uputio žalbu jer me Grad odbio kao stranku u postupku izdavanja lokacijske dozvole koju je sam sebi izdao. Zaustavljanjem postupka mogli bi se stvoriti dodatni troškovi i cijeli postupak uređenja mogao bi kasniti više godina. Njih nije briga, spremni su ići u tužbu gdje bi mogli izgubiti par milijuna kuna, ali javnog novca, ne ide to iz njihovih džepova – govori Burazin. Napominje i da će tražiti odštetu za uloženu energiju i vrijeme.

– Dali su mi ovlaštenje, u njihovo ime sam dobio dvije pravomoćne lokacijske dozvole, prema njihovim uputama plaćao studije, geodete, arhitekte, 20 državnih službi mi je izdalo posebne uvjete i suglasnosti, a to, osim novca, oduzima vrijeme i energiju. Pet godina sam ja potrošio na cijeli taj postupak. Pet godina koje sam mogao provesti s obitelji i prijateljima. Sad samo želim upoznati javnost s cijelom pričom. Nemam političke pozadine, Hrvat sam i katolik, nikoga ne osuđujem, ali želim ono što je ispravno. Sve što sam rekao imam dokumentirano i iza toga stojim – zaključuje Burazin.

Jedinstvena cjelina

Više upita o cijelom slučaju poslali smo nadležnim institucijama. Ministarstvo mora nije se očitovalo. Iz Grada su kazali da je "Mehatronika Burazin" zatražila status stranke u postupku izdavanja lokacijske dozvole za cjelokupno uređenje Žnjana, što je odbijeno, a splitska plaža će se, kažu, uređivati kao jedinstvena cjelina.

Iz županijskog Odjela za turizam i pomorstvo potvrdili su da su zaprimili dvije inicijative "Mehatronike Burazin", međutim kako je Grad pokrenuo arhitektonski natječaj koji je doveo do izmjena Detaljnog plana uređenja (DPU) tog područja, Stručno tijelo je u rujnu 2018. odlučilo pričekati izmjene, a najkasnije do 1. ožujka 2019. godine.

– Na 29. sjednici, 4. travnja 2019., predstavnici Stručnog tijela su upoznati s činjeničnim stanjem. Na prethodno održanom sastanku, na inicijativu predstavnika Grada, sudjelovali su predstavnici Ministarstva mora, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita. Grad je zatražio da cjelokupno područje uvale Žnjan ide u postupak koncesioniranja, sve sukladno važećem DPU-u, na više od 20 godina, kako se radi o velikoj investiciji. Isto tako, zatraženo je da se u inicijativu odmah uvrsti pravo na davanje u potkoncesiju.

image
Idejni projekt koji je za Tomislava Burazina izradio projektni ured 'Pulsar arhitektura'
Privatni album

Županija je u međuvremenu, nakon donošenja Izmjena i dopuna DPU-a priobalnog područja Trstenik – Radoševac, zaprimila još jednu inicijativu za spomenuto područje, društva "Spalatum DMC", gdje je predmet obuhvata koncesija cjelokupno područje uvale Žnjan. Prigodom analize učinjene prije pokretanja postupka, Županija je zajedno s Pomorskim fakultetom u Splitu u siječnju 2020. izradila Studiju opravdanosti davanja koncesije, gdje se utvrdilo kako je povrat investicije moguć u 23. godini koncesije, te predlažu da se koncesija da na rok od 30 godina. Sukladno istome, ovaj predmet je upućen Ministarstvu mora na nadležno postupanje – kažu.

Napominju da nije donesena nikakva odluka o namjeri davanja koncesije u inicijativama "Mehatronike Burazin". Zašto, ne obrazlažu.

Teško je, vjerujemo, i objasniti ovakvo ponašanje prema tvrtki koja na njihovu području želi investirati i spremna je to učiniti legalno, ali i prema građaninu kojeg se pustilo da godinama prikuplja dokumentaciju u skladu s uputama javnih službenika, zakonima i pravilnicima, samo da bi na kraju udario u zid, jer se nitko nije usudio povući konkretan potez, odnosno odbiti ga ili njegov zahtjev usvojiti. Nije baš jasno, jesu li mislili da će problem nestati ako ga dovoljno dugo ignoriraju ili ih zbilja nije briga hoće li uslijediti tužbe koje bi mogle zaustaviti cijeli proces uređenja žnjanskog platoa i izbiti milijune iz proračuna. Pa se pitamo gdje su nam investitori i zašto se grad ne razvija...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. ožujak 2021 09:26