StoryEditor
Splithostel duhova

Ušli smo u prostor u Koteksovom neboderu koji je protupravno koristio šef lokalne televizije: u ovih par stotina zlatnih kvadrata Šundov je mogao fino zarađivati od turizma. Povirite slobodno

Piše ivana buljan
25. studenog 2021. - 08:06

Hvala što ste nas spasili kada nismo imale gdje odsjesti. Najudobniji hostel ikad- u potpisu djevojke iz Indonezije i Francuske. Tek je to jedan od "post it" papirića pohvala koji je pronašao svoje mjesto na panou pokraj recepcije u nekadašnjem hostelu "Simple" u Koteksovom neboderu.

image
Ante Cizmic/Cropix

Ušli smo, naime, u prostor sa sjeverne strane, koji je početkom tjedna preuzeo Grad Split nakon što su 27. listopada utvrdili da bez ikakvog valjanog pravnog osnova poslovne prostore na navedenoj adresi koristi tvrtka Eurogastro festival. Godinama je taj isti prostor koristio kontroverzni splitski poduzetnik Ante (Tonći) Šundov, vlasnik spomenute tvrtke.

Radoznale kakvi jesmo, zanimalo nas je kako izgleda prostor na atraktivnoj lokaciji čiji je vlasnik kršio ugovorne odnose s Gradom i za isti nije podmirivao svoje financijske obveze.

image
Ante Cizmic/Cropix

Da se vratimo na recenzije. Iako su na nekadašnjoj recepciji ostale one hvale vrijedne, na Googleu je nešto drugačija priča. Ima ih svakavih. Variraju od ocjena 2,5 do 3,5, ovisno o platformi. Neki čak i spominju grinje i stjenice. Antibiotike koje su, navodno, pili nakon posjeta prizemlju u Zvonimirovoj ulici.

"Hostel duhova", tako ga naziva Pauline na platformi Trip Advisor. Pauline je, priznajemo, odlično sumirala dojam koji se stekne po ulasku u prostor od 200-tinjak metara kvadratnih u samom centru grada. Jedina razlika je što je ona u hostelu odsjela dok je ondje trebalo biti života, a mi kada je već zatvoren. "Simple" je, ako je suditi prema objavama na njihovim društvenim mrežama, primao goste 2018. i 2019. godine. 

image
Ante Čizmić/Cropix

Sada izgleda pomalo stihijski. Imamo dojam kao da su gosti netom prije našeg dolaska koračali tim hodnicima. Spuštali se stepenicama. Prali suđe u zajedničkoj kuhinji i družili se u zajedničkoj prostoriji u kojoj sada sjedi tek plišani medo. A i on izgleda otužno. 

image
Ante Cizmic/Cropix

Zatekli smo, naime, ukupno pet soba, dvije u prizemlju, do preostale tri vode stepenice. Ne izgleda to uopće loše. Moderno i jeftino, rekli bismo. Imaju i klime, ali i teške zavjese kako bi spriječile dopiranje sunca kroz staklene stijenke koje se ne mogu otvoriti. Kamufliraju činjenicu da prostor uopće nije predviđen za boravak gostiju.

image
Ante Cizmic/Cropix

U njima nema nikakvog viška namještaja. Barem u onima u prizemlju. Štoviše, jedva ga ima. Krevet, vješalica za odjeću, klima. Kreveti nenamješteni... 

Nešto uređenije sobe nalaze se na donjoj etaži. Dvije čak imaju i predsoblje. Za smještaj na kakav pomislimo kada čujemo riječ hostel, moramo priznati, izgleda bolje od očekivanog (osim ako ne očekujete prozore u sobi u kojoj odsjedate, op.a.) U jednoj od njih na polici Alan Ford, odmah pokraj plana evakuacije. U kuhinji se suši suđe kojemu već odavno ondje nije mjesto, a na pultu čep šampanjca i boca ispijenog soka... Osjećaj zaista, kad vam kažemo, kao da su gosti nedavno tu bili.

image
Ante Cizmic/Cropix

Cijenu noćenja, nismo uspjeli pronaći. Ni u samom prostoru, niti na internetskim stranicama. No, usporedbe radi, hostel u Viškoj ulici noćenje u studenom za dvije osobe naplaćuje 280 kuna. U lipnju je cijena manje-više jednaka. No, riječ je o smještaju koji, sudeći prema dostupnim fotografijama, izgleda mnogo opuštenije i manje je zamaskiran u nekakav elitan hostel kao što je slučaj sa "Simpleom". Usporedbe radi, čak ima i funkcionalne prozore. 

Koliko su novca turisti ostavili u hostelu dok vlasnik istog nije podmirivao dugove najma, još uvijek nam je nepoznato. 

Vraćamo se stepenicama prema "Happy" kafiću koji se nalazi tik uz recepciju. Ponovno prolazimo kraj plišanca koji tužno sjedi u fotelji.. U prostoru kafića naguran je namještaj sa štekata. Aparat za kavu još je uključen u struju, sokovi su u hladnjaku, žestice na policama. U tacnama stoje računi i obračuni. Novine su također tu. No, nema ih tko čitati... 

image
Ante Cizmic/Cropix

Kafić je moderno namješten, čak izgleda i skupocjenije od hostela koji smo obišli...

Potencijala tih 200-tinjak kvadrata zaista ima. A hoće li ga znati iskoristiti onaj tko s Gradom potpiše ugovor o najmu, preostaje nam vidjeti. Možda ovoga puta u prostor uđe netko tko će ispunjavati svoje ugovorne obveze. Samo neka ne bude riječi o novom hostelu koji će goste smještati u sobe bez prozora...

image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2021 08:19