StoryEditorOCM
SplitSTALNI GOSTI

Ujutro se natuku iznutrica, pa čekaju bolje bokune; ovi sa splitske Peškarije su pitomi, pogledajte kako jedu iz ruke

Piše Mia Uzinić
25. svibnja 2024. - 08:15

Obitelji kao kućne ljubimce većinom drže pse i mačke, a splitske peškaruše i peškari galebove. Ove ptice imaju bolji dnevni meni od većine ljudi, jedu ribu svakog dana, postali su pravi pesketarijanci. Ujutro za marendu prvo ih dočekaju iznutrice u kašeti pa nakon što se natuku, strpljivo čekaju na krovu peškarije hoće li im još koji obor završit u kljunu.

image
Duje Klarić/Cropix

Iznenađujuće je koliko su ovo pitome životinje. Na fotografijama vidite Sinišu Beroša kako ih hrani, kaže treba ostati miran, dignuti ribu u zrak, a galeb će sam doći i poslužiti se. Ovom prilikom nekoliko sretnika je marendalo trlju. Poznato je da su ribari i galebovi povezani, jedno bez drugoga jednostavno ne ide, a posebnost tog odnosa opisana je u brojnim tekstovima i pjesmama. 

image
Duje Klarić/Cropix

Još su stari Grci ovu pticu prepoznavali kao simbol mora pa se smatralo da je galeb personifikacija božice Leukoteje koja je pomagala mornarima u nevolji. Istinske su lutalice, vječni pratitelji ribara i vjerno čekaju radnike peškarije prije jutra, svaku zoru. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 10:25