StoryEditorOCM
SplitZAJEDNO ZNANJEM

Udruga MoSt okupila stručnjake i aktiviste koji su pričali o rastućem problemu: ‘Svaki treći umirovljenik je danas u siromaštvu, a svaka četvrta osoba u Hrvatskoj je u riziku od siromaštva‘

Piše Merien Ilić
13. svibnja 2022. - 19:48

Udruga MoSt, kao Centar znanja za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, organizirao je dvodnevnu konferenciju "Zajedno znanjem"- Centri znanja zajedno u suzbijanju siromaštva i socijalne isključenosti, koja se održala ovog četvrtka i petka.

Konferencija je okupila stručnjake i aktiviste koji djeluju u različitim institucijama, ustanovama i organizacijama civilnog društva te predstavnike devet centara znanja iz Republike Hrvatske. Prvi dan konferencije pričalo se o urbanoj politici hrane i uključivanju građana, podizanju kvalitete života, solidarnosti te se pokazalo kako se gradovi mogu uključiti u provođenje javnih politika u području hrane i biti primjeri dobre prakse. Tako su se građani mogli informirati o osnovnim koracima u formiranju svog malog vrta, razgovarati na temu pripreme tla, kompostiranja, sijanja sjemenja, sadnje presadnica, prikupljanja sjemenja...

- Bio nam je cilj na jednom mjestu okupiti sve centre i progovoriti otvoreno i glasno o rastućem problemu siromaštva i socijalne isključenosti iz pozicije znanja i iskustva rada u različitim područjima naših društvenih djelovanja te doprinijeti povezivanju i umrežavanju na svim razinama. Siromaštvo nije samo socijalna priča, nego puno šira, a uključuje i javne politike, socijalnu pravdu i razvoj usluga za različite ranjive skupine.

Svaki treći umirovljenik je danas u siromaštvu, a svaka četvrta osoba u Hrvatskoj je u riziku od siromaštva. O tome treba govoriti jer je naša dužnost da im pomognemo - kazala je Đordana Barbarić, voditeljica Centra znanja za društveno uključivanje i smanjenje siromaštva.

Centri znanja za društveni razvoj su organizacije civilnog društva, mreže i savezi koji djeluju u području zaštite ljudskih prava, zelenih politika, kulture i umjetnosti, zaštite prava osoba s invaliditetom, skrbi i brige o braniteljskoj i stradalničkoj populaciji, mladima te u području suzbijanja siromaštva, beskućništva i socijalne isključenosti.

Konferenciju financijski podržava Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2023 08:32