StoryEditor
Splitsvečanost u škveru

U Brodosplitu položena kobilica za još jedan polarni kruzer, na svoju prvu plovidbu s putnicima krenut će u ljeto sljedeće godine

Piše Hina
2. lipnja 2020. - 15:10
Duje Klarić/Arhiva/HANZA MEDIA

Kobilica za novogradnju 485 - brod za krstarenja polarnim područjima koji će nositi ime Janssonius, položena je u utorak u Brodosplitu.

Radi se o brodu namijenjenom polarnim ekspedicijama po Antartiku i Arktiku. Naručitelj je tvrtka Oceanwide Expeditions.
Brod je dug 108,6, a širok 17,6 metara. Brzinu od 15 čvorova osiguravaju dva glavna motora ukupne snage 4260 kilovata.

Na brodu o kojem će brinuti 78 članova posade, istovremeno će moći biti ukrcano 194 putnika koji će biti smješteni u 81 kabinu. Osim standardnih, na raspolaganju će im biti kabine s dvije i četiri sobe, pa sve do velikih apartmana.

Brod će ispunjavati zahtjeve Lloyd Registra za plovila Polar Class 6, a na svoju prvu plovidbu s putnicima će krenuti u ljeto sljedeće godine.

Predsjednik uprave Brodosplita Tomislav Debeljak je podsjetio kako je to brodogradilište lani isporučilo polarni kruzer Hondius koji je odradio svoju prvu arktičku i antarktičku sezonu, a novi brod nastavak je uspješne suradnje Brodosplita i nizozemskog brodovlasnika.

Pomoćnik ministra gospodarstva Zvonimir Novak je podsjetio kako je Hrvatska Brodosplitu izišla u susret sa stotinjak milijuna eura jamstava.

"Poštujemo sva pravila Europske komisije, ne narušavamo tržišno natjecanje i to je način na koji država vidi buduću suradnju i buduću podršku sektoru brodogradnje", kazao je Novak.

#BRODOSPLIT

Izdvojeno

06. srpanj 2020 01:35