StoryEditor
SplitSVEUČILIŠTE U SPLITU

‘Splitski studenti lako su se prilagodili online režimu studiranja, a naći ćemo i način kako adekvatno provesti ispite i zaključiti akademsku godinu‘

Piše D.B.
3. lipnja 2020. - 12:49
Nikola Vilić/Ilustracija/HANZA MEDIA

O organizaciji online nastave za učenike osnovnih i srednjih škola jako se puno govorilo posljednjih mjeseci od kada se javni život zbog koronavirusa praktički sveo na minimum. Nije bilo ni lako ni jednostavno, ali škola i život ipak nisu stali.

A kako sve to prolazi na fakultetima, jesu li se studenti i sveučilišni profesori prilagodili novim okolnostima? To smo pitanje postavili upravi Sveučilišta u Splitu, pod čijim okriljem djeluje 11 fakulteta, Umjetnička akademija te četiri sveučilišna odjela. Prema informacijama koje smo dobili od Franke Babić iz Odsjeka za odnosu s javnošću Splitskog sveučilišta, njihove sastavnice su se vrlo brzo prilagodile novim uvjetima.

Tvrdi kako su razvoj novih tehnologija i promjene na tržištu rada u posljednjih deset godina ionako već potaknule transformacije visokog obrazovanja, a aktualna situacija vezana uz pandemiju koronavirusa dodatno ubrzala transformacije metoda poučavanja u visokom obrazovanju. Tako su i sastavnice Sveučilišta u Splitu nakon obustave neposredne nastave prešle na metode poučavanja na daljinu koristeći tehnologije koje su na raspolaganju.

Pritom, ne koriste svi iste digitalne alate. Evo koji su njihovi izbori.

Ekonomski fakultet u Splitu za učenje na daljinu koristi platformu Moodle koju sami podržavaju te su u prvom tjednu pripremljeni kolegiji prema nastavnom planu. Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje za potrebe učenja na daljinu koristi MS Teams. Medicinski fakultet koristi Moodle i Merlin alate te specifična aplikacijska rješenja kao što je Anatomedia u nastavi iz kolegija Anatomije.

Filozofski fakultet koristi vlastiti intranet sustav Quilt kojim je omogućeno postavljanje nastavnih materijala i uputa studentima. Osim toga, aktivno se počeo koristiti Google G Suite for Education alat za sadržaje u stvarnom vremenu, a za što je posebno pogodan alat Google Hangouts Meet. Za nastavnike i studente kojima navedeni alati nisu dostupni, a što je jako mali broj, u upotrebi je poznati alat Skype.

Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije koristi Moodle kojeg su u vlastitoj mreži prilagodili potrebama učenja na daljinu.

Katolički bogoslovni fakultet u nastavi koristi Moodle (Loomen i Merlin sustavi), a za videokonferencije MS Teams i Skype. Uz navedeno za dijeljenje sadržaja po potrebi Dropbox, OneDrive i GSuite drive.

Kineziološki fakultet koristi aplikaciju 'gamersku' platformu Discord te su u prvom tjednu uporabe imali dobre povratne informacije od studenata. Kemijsko-tehnološki fakultet koristi Merlin i MS Teams. Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, nastavnici koriste vlastiti intranet sustav za dijeljenje nastavnog materijala, dokumenata i prezentacija.

Prirodoslovno-matematički fakultet koristi u vlastitom intranetu Moodle sustav i MS Teams. Pomorski fakultet također koristi vlastiti intranet sustav i specijalizirani sustav za pomorce MCRM CBT.

Sveučilišni odjeli također koriste u svojim studijskim programima različite alate. Tako, Sveučilišni odjel za stručne studije koristi Moodle te MS Meet, Skype, CamStudio i ZOOM Meeting. Sveučilišni studij Vojnog pomorstva koristi sustav Merlin. Slične tehnologije koriste se u studijima Sveučilišnog odjela za zdravstvene studije, Sveučilišnog odjela za studije mora, studija Hotelijerstva i gastronomije, studija Forenzike i studija Mediteranske poljoprivrede.

- Globalna pandemija i nemogućnost održavanja neposredne nastave te provedbe provjera znanja, upravo sada potiču na promišljanja i iznalaženja načina kako zaključiti akademsku godinu, provesti kolokvije i ispite. U tijeku su razgovori na razini Sveučilišta o modalitatu održavanja provjera znanja te će iste preporuke biti upućene svim sastavnicama. Dio sastavnica, odnosno dio predmeta na određenim studijskim programima su već organizirali provedbu kolokvija za onaj dio nastave za koji su to i mogli provesti. Naravno, o svemu navedenom se konzultiramo i usklađujemo s naputcima Ministarstva znanosti i obrazovanja i državnog Stožera civilne zaštite - ističe Franka Babić.

Zanimale su nas i upisne kvote za narednu akademsku godinu. Babić kaže da su kvote za upis na preddiplomske i integrirane sveučilišne i stručne studije za akademsku 2020./2021. usvojene koncem ožujka na sjednici Senata Sveučilišta u Splitu i da se nisu značajno mijenjale u odnosu na prošlu godinu.

Što se tiče uvjeta upisa, oni su dostupni svim zainteresiranim kandidatima na ovoj poveznici.

#ONLINE NASTAVA NA FAKULTETIMA#SVEUČILIŠTE U SPLITU

Izdvojeno

26. lipanj 2020 21:08