StoryEditorOCM
Splitspremni su pomoći...

Splitski ginekolozi i pedijatri se bune protiv testiranja u ambulantama: Zar će se dojenčad, trudnice i kronični bolesnici miješati sa sumnjivima na koronu!?

Piše Merien Ilić
14. siječnja 2022. - 18:41

Nedavna najava Krunoslava Capaka, ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kako će se u ordinacijama obiteljskih liječnika, stomatologa, pedijatara i ginekologa, moći testirati i građani brzim antigenskim testovima, očekivano je dočekana velikim negodovanjem liječničke struke svih profila.

I ne samo njih nego i pacijenata koji nipošto ne žele biti zajedno u ambulanti s drugim pacijentima suspektnim na COVID-19.

– Imam velikih problema sa zdravljem i nema šanse da se gužvam s ovima šta možda imaju koronu. Pazim se koliko mogu, cijepljen sam, a ako svi budemo skupa na jednom mjestu, moje zdravlje će pogotovo biti ugroženo – komentar je jednog pacijenta u ordinaciji liječnika opće medicine.

Smiješne odluke

Struka pogotovo nije za pune čekaonice pacijenata od kojih se dio želi testirati na koronu jer su im se pojavili simptomi. S riječima dr. Vikice Krolo, bivše predsjednica KOHOM-a i sadašnje zamjenice predsjednika Hrvatske liječničke komore, koja je dala izjavu našem kolegi nakon Capakove najave, svi se redom slažu.

– Liječnika obiteljske medicine u Hrvatskoj je oko 2200 i ne možemo doći k sebi od ovih smiješnih odluka, koje ništa ne rješavaju. Sada bi, po mišljenju onih koji odlučuju, ambulante obiteljske medicine trebale postati punktovi za testiranje. Preopterećeni obiteljski liječnici trebali bi još i testirati. Preopterećeni smo poslom, dnevno "odradimo" 200-tinjak pacijenata, ne dižemo glavu, jer ni za to vremena nemamo, a oni nam sada još nameću i brzo antigensko testiranje – kazala je dr. Krolo.

Istaknula je kako za testiranja treba otvoren, poseban prostor jer se pacijenti ne smiju miješati.

– Ako uvedu brza antigenska testiranja u ambulante obiteljske medicine, kronični pacijenti i oni s teškim oboljenjima još će manje dolaziti na kontrole kod svojih obiteljskih liječnika, upravo zbog straha da se ne zaraze – upozorila je.

To "potpisuju" i drugi njezini kolege, poput ginekologice Ane Deković.

Ne želimo ugroziti zdravlje pacijenata

– Nemamo još nikakvu službenu odluku o tome, a nadamo se da i nećemo. Provesti testiranja u ordinacijama je nemoguće! Mi u ginekološkoj ordinaciji jako pazimo na pacijentice. Dolaze nam trudnice, onkološke bolesnice, pacijentice na redoviti pregled... Strogo pazimo od početka pandemije na epidemiološke mjere, mjerimo temperaturu, dezinficiramo prostor, naručujemo pacijentice u terminima. Nipošto ne želimo ugroziti njihovo zdravlje na bilo koji način! Ukoliko se postavi negdje kakav vanjski punkt za testiranje, mi liječnici ćemo svi pomoći oko testiranja suspektnih, ali u našim ordinacijama to nije moguće – veli nam dr. Deković.

U pedijatrijskoj ordinaciji dr. Darke Božanić dijele isto razmišljanje. Njihovi pacijenti su tek rođene bebice, mališani koji dolaze na sistematske preglede, neki s ozbiljnim problemima, i sad da svi oni budu izloženi zbog testiranja na koronu.

– Nemamo za to niti tehničkih uvjeta niti vremena, a zaista ne bi bilo u redu da se svi pacijenti miješaju, pogotovo dojenčad s ostalima. Ionako imamo povećan opseg posla, od početka pandemije pogotovo, tako da najave o testiranjima nemaju logike – smatra i ova liječnica.

Zajednički stav je da liječnici ne prihvaćaju epidemiološki opasne poslove, uostalom neprovedive, i da pacijenti to shvate i podrže ih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. ožujak 2023 17:08