StoryEditor
SplitOvo je brutalno

Splitska policija temeljito ‘poklopila‘ investitoricu s Kašjuna: ‘Vikala je na čuvara iz Ustanove ‘Marjan‘ govoreći da ima pravo pucati uđe li na njezin posjed‘

15. listopada 2021. - 12:58

Nakon što smo izvještavali kako je policija u utorak privela Mirelu Sablić, jednu od suvlasnica tvrtke "Plitvice Đogaš", u čijem su vlasništvu kuća i parcela na Šetalištu Ivana Meštrovića 55, tražili smo očitovanje Policijske uprave splitsko-dalmatinske na tvrdnje koje je za "Slobodnu" iznijela Sablić.

Između ostalog, opovrgnula je navode kako je vrijeđala glavnog čuvara prirode, kao i policajca koji je bio u njihovoj pratnji.

- Taj policajac mi je rekao da će me morati privesti ako ih ne pustim unutra. Ja sam rekla da mogu ući samo ako imaju sudski nalog. Mahao je papirima, ali ga nisu imali. Kazala sam im da me privedu, ako treba, ali da nitko neće ući na posjed bez naloga. Policajac je koristio toliku silu da me je gurnuo na pod i ušao na posjed - prepričala nam događaje od tog dana.

Kasnije, kada je stiglo još dvoje policijskih službenika koje je Mirela Sablić zvala, njima je rečeno je naša sugovornica vrijeđala čuvara prirode.

- Kad je došla druga patrola, ovaj prvi koji je stigao s predstavnikom Javne ustanove, u dogovoru s Gavrančićem je lagao da je moja majka njih vrijeđala - dodao je Ivan Luka Sablić, investitor na toj parceli.

Pitali smo policiju po kojoj osnovi je postupao njihov zaposlenik koji je zajedno s Marijanom Gavrančićem, glavnim čuvarom prirode u Javnoj ustanovi za upravljanje Park-šumom Marjan ušao na posjed obitelji Đogaš te jesu li upoznati s tvrdnjom uhićene Mirele Sablić da ju je njihov zaposlenik gurnuo na pod.

- U utorak 12. listopada 2021. godine u 11.50 sati zaprimljena dojava i tražen je dolazak policije u ulicu Šetalište Ivana Meštrovića u Splitu jer djelatnici Javne ustanove imaju problema s jednom osobom, a nakon toga je oko 12.10 sati zaprimljena dojava ženske osobe koja je tražila izlazak policije na teren jer je prema njezinim navodima u neograđeno dvorište ušao muškarac koji se predstavio kao djelatnik Park-šume "Marjan", a da je to dvorište u njenom vlasništvu - odgovorili su iz policije uz napomenu da su osim policijskog službenika kojeg smo naveli u svom upitu na mjesto događaja su došla još dva policajca.

image
Na fotografiji: Mirela i Ivan Luka Sablic ispred spornog bazena koji grade ispred kuće.
 
Vojko Bašić/Cropix

- Zatečene su tri osobe. Dolaskom na mjesto događaja utvrđeno je kako ženska osoba narušava javni red i mir na naročito drzak i nepristojan način i onemogućava djelatniku JU Park-šuma "Marjan" da obavlja poslove vičući na njega između ostalog kako ne zna on s kim ima posla, kako će joj platiti za ovo, te da ako uđe na njen posjed ima pravo pucati. Policijski službenik je pozvao žensku osobu da pođe s njim u službene prostorije jer je svojim ponašanjem ostvarila obilježja prekršaja, što je ista i učinila, te je privedena bez uporabe sredstava prisile. U službene prostorije pozvane su i još dvije osobe koje su zatečene na mjestu događaja obavljanja razgovora i utvrđivanja okolnosti događaja - objasnili su.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja Mirela Sablić je privedena uz optužni prijedlog na Općinski prekršajni sud u Splitu zbog postojanja sumnje u počinjenje prekršaja iz članka 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a utvrđeno je kako je ostvarila obilježja i prekršaja iz čl. 16. Zakona o prebivalištu radi čega je također sankcionirana.

- S obzirom na to da je ženska osoba tijekom narušavanja javnog reda i mira rekla da ima pravo upucati osobe koje uđu na njen posjed, izvršena je pretraga dva stana, sukladno čl. 246. st. 2. Zakona o kaznenom postupku, uz nazočnost držatelja stana i dva svjedoka kojom prilikom nisu pronađeni predmeti prekršaja ili kaznenog djela - nabrojali su.

Tvrde da je policajac uhitio Sablić bez uporabe sredstava prisile i bilo kakve potrebe za tjelesnim kontaktom.

- Policijski službenik je obavljao policijske poslove i to zaštitu javnog reda i mira, a sve sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima. Policijski službenici ovlašteni su poduzimati mjere i radnje iz nadležnosti policije i mogu postupati samostalno u obavljanju poslova. Naprijed opisano postupanje policijskog službenika temelji se na zakonu i na zakonom određenim ovlastima i za poduzimanje mjera i radnji ne treba mu bilo kakav, kao vi kažete, dokument - kazali su.

O vlasništvu nekretnina, kao ni o posjedu, policija ne donosi odluke jer to nije u njihovoj nadležnosti, dodali su te istaknuli da policajci u svakom slučaju izlaze na teren kada se traži njihova pomoć i ako je to potrebno, poduzimanju daljnjih mjera i radnji, a sve temeljem zakonskih ovlasti.

image
Joško Ponoš/Cropix
item - id = 1135279
related id = 0 -> 1135180
related id = 1 -> 1134860
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. studeni 2021 22:58