StoryEditorOCM
Splitvelika šteta

Splitska policija otkrila: ‘Prevarant je presreo komunikaciju dviju firmi, pa poslao fakturu s krivotvorenim računom...‘

Piše SPLIT SD
17. svibnja 2024. - 12:12

Jučer je odgovorna osoba splitske tvrtke podnijela prijavu protiv nepoznatog počinitelja, koji je najvjerojatnije presreo korespondenciju između dviju tvrtki koje su prethodno imale poslovnu suradnju. Prevarant je potom poslao fakturu s krivotvorenim brojem računa za uplatu na koji je druga tvrtka uplatila iznos od gotovo 16 tisuća eura, misleći da plaćaju fakturu tvrtki iz Splita. U tijeku je kriminalističko istraživanje.

Nažalost, ovo je samo kap u moru. Računalne prevare su sve češći oblik kriminaliteta. Tako je u posljednje vrijeme otkriveno više od 6000 lažnih internetskih trgovina kojima je cilj krađa osobnih podataka i financijskih sredstava hrvatskih građana.

„U proteklom razdoblju broj lažnih internetskih trgovina u stalnom je porastu. One često oponašaju stranice poznatih modnih brendova, s ciljem krađe osobnih podataka i financijskih sredstava. Stoga smo, zbog sve učestalijih prijava lažnih internetskih trgovina, odlučili razviti servis CERT iffy“, izjavila je Nataša Glavor, pomoćnica ravnatelja CARNET-a za Nacionalni CERT.

Točan broj lažnih internetskih trgovina teško je utvrditi zbog toga što se dio trgovina nakon prijave ukloni, a napadači kreiraju nove na drugim domenama.

 

Međutim, šarlatane ponekad i nije teško uočiti.

Lažne internetske trgovine možete prepoznati prema sljedećim indikatorima:

- često koriste ime i vizualni identitet poznatih modnih brendova

- domena web trgovine se razlikuje od izvorne domene brenda (npr. brand.com → brend.xyz)

- uz ime brenda često imaju dodatke poput „Hrvatska“, „outlet“, „popust“, „akcija“ i sl. (npr. brend-hrvatska.com, brend-outlet-hrvatska.com, brend-akcija.com…)

- dijelovi stranice su na različitim jezicima

- pojavljuje se tekst u kojem svaka riječ počinje velikim početnim slovom

- pojavljuju se gramatičke greške

- nema podataka o tvrtki i kontakt broja

- nije moguće plaćanje pouzećem

- kontakt je dostupan samo putem forme za slanje elektroničke pošte

- korisnik ne može kupovati kao gost, već je obavezna registracija

- svi artikli su na popustu ili imaju neuobičajeno niske cijene.

 

Informirajte se, budite oprezni, ne poklanjajte povjerenje i osobne podatke bilo kome. Posjetite ovu web stranicu i saznajte kako i na koji način se zaštititi. Također, CARNET-ov Nacionalni CERT u rad je pustio novi servis CERT iffy koji korisnicima, prije ili prilikom online kupovine, omogućuje provjeru ima li internetska trgovina obilježja lažnog weba. Korištenje servisa je jednostavno, a sve što korisnici trebaju napraviti kako bi provjerili internetsku trgovinu je da na stranici https://iffy.cert.hr upišu ili zalijepe URL adresu trgovine koju žele provjeriti te pritisnuti gumb za provjeru. Više o samoj usluzi možete pročitati na ovom LINKU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2024 21:22