StoryEditor
Splitsamostalan strijelac

Šef splitskog HDZ-a iznenadio odlukom kojom je stao nasuprot Opari; Prozivaju ga za bezobrazluk, a od njega smo dobili sasvim neočekivano priznanje

10. veljače 2020. - 20:32
Božidar Vukičević/HANZA MEDIA

Svojom kandidaturom za potpredsjednika HDZ-a Petar Škorić je iznenadio mnoge u svome splitskom ogranku.

- Rekao bih da to nije fer, vrlo neodgovorno, pa čak i bezobrazno s njegove strane – kazao nam je jedan od istaknutijih splitskih HDZ-ovaca, ali nije želio, kao ni neki drugi s kojima smo razgovarali, da mu se objavljuje identitet.

Da Škorić nešto sprema moglo se zaključiti kada je sredinom siječnja održana proslava 30. obljetnice osnutka stranke u Splitu.

Tu priliku predsjednik županijskog HDZ-a Ante Sanader iskoristio je da nedvojbeno stane uz Andreja Plenkovića u predstojećoj bitci za novi mandat na čelu stranke. Tih dana isto je učinilo i još šest od ukupno osam šefova najjačih dalmatinskih ogranaka od Zadra do Dubrovnika, ali ne i Škorić.

- Ovo su specifični izbori po principu “jedan čovjek, jedan glas” i svaki naš član će sam odlučiti – kazao nam je tada.

Samostalni strijelac

Mnogi su, sve dok u subotu na svom Facebooku nije objavio kandidaturu, i to izvan i Plenkovićeva i Kovač - Stier - Penavina tabora, vjerovali da će sve ostati na tome i da će Škorić sa strane odgledati ovu unutarstranačku utakmicu.

- Ja sam samostalan strijelac – opisao nam je svoju situaciju Škorić.

Prema njegovim riječima, prije objave kandidature bilo je kontakata s obje strane, ali tek u smislu davanja potpore. Neki s kojima smo razgovarali tvrde da je predsjednik splitskog HDZ-a do zadnjeg trenutka čekao kako bi vidio hoće li se kandidirati Tomislav Karamarko.

- On s Karamarkom nema nikakav odnos, ali je igrač druge strane suprotstavljene Plenkoviću. Kada je vidio da Stier, s kojim je od svih kandidata najbliži, neće ići za predsjednika, već potpredsjednika, a isto je sinoć učinio i Milijan Brkić, samostalnom kandidaturom ostavio je otvorena vrata ako na izborima pobijedi Plenković – drži naš sugovornik iz splitskog HDZ-a.

- Ja nisam želio pristupiti ni jednom taboru jer oni znače podjele unutar stranke. Najbolje smo vidjeli što to znači na izborima 2000., kada se rascjep s nacionalnog prenio na lokalni nivo i trebale su godine da on zacijeli. Ako imamo izbore po principu ‘jedan član, jedan glas’, onda se s timovima i potporama gubi njihov demokratski smisao – odgovara Škorić.

- Sagledavajući ukupne rezultate naše Vlade, svjedoci smo brojnih pozitivnih pomaka kako u gospodarstvu, tako i u sigurnosnoj te vanjskoj politici. Nažalost, taj smjer nije dovoljno prepoznat kod naših birača. Uz odličan državnički posao, ne smijemo zanemariti ni onaj svima prepoznatljivi ideološki predznak naše stranke.

Mi smo demokršćanska, konzervativna stranka koja okuplja sve od centra do desnice – reći će Škorić koji, među ostalim, drži i da se HDZ treba jasno odrediti prema pitanjima iz prošlosti i donijeti u skladu s europskim preporukama jasne zakonske inicijative kojima će izjednačiti simbole komunizma, fašizma i nacizma.

Prepoznatljivo lice

Da bi se formalno kandidirao, trebat će mu tri posto ili 6400 potpisa stranačkih kolega. Misli da mu to neće biti problem jer je radom i stavovima u Saboru i izvan njega postao prepoznatljiv diljem Hrvatske.

A za primjedbe koje potiho dolaze iz njegova ogranke kaže:

- Ja sam o svemu obavijestio članove splitskog Predsjedništva, kao i predsjednika županijskog HDZ-a Antu Sanadera, kojega sam nazvao i rekao mu što namjeravam. Svi članovi Predsjedništva pozitivno su reagirali, nitko nije bio protiv, ali ja sam odbio da se glasuje o potpori mojoj kandidaturi, što su neki predlagali.

HDZ-ov splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara i šef lokalnog HDZ-a naći će se na suprotnim stranama tijekom unutarstranačkih izbora. Postavlja se pitanje koliko će to uzdrmati odnose u Sinjskoj 2.

- Taj odnos je sada toliko loš da ga niša više ne može pokvariti – kazao nam je bez ustručavanja naš sugovornik.

Sam Škorić ne vidi razloga zašto bi se stranka pod Marjanom zatresla zbog njegove kandidature na nacionalnoj razini.

- Lokalna politika, gdje gradonačelnik Krstulović Opara i ja dijelimo zajedničke stavove i zajednički radimo na bitnim temama, to je jedno, a drugo je politika na nacionalnoj razini. To jedno s drugim ne bi smjelo imati veze – ističe Škorić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. studeni 2020 01:57