StoryEditorOCM
Splitnezapamćena akcija

Rukovoditelj osiguranja sinoćnjeg spektakla na Poljudu otkrio je ‘male tajne velikih majstora‘: Splitska policija je čuvala sve, čak i vrh Marjana da se ne bacaju rakete na brod!

27. svibnja 2022. - 20:03

Niti tjedan dana nakon brutalnog sukoba policije i huligana na odmorištu autoceste Desinec, splitska policija imala je zadatak osigurati finale Kupa na Poljudu. Sve je prošlo bez značajnijih izgreda, unatoč tenzijama koje su se stvorile zbog 42 uhićene osobe iz Splita koje su zadržane u istražnom zatvoru u Zagrebu.

U razgovoru s Markom Srdarevićem, zamjenikom načelnika PU splitsko-dalmatinske, saznajemo koliko policajaca je bilo na terenu prije, tijekom i nakon utakmice Rijeka-Hajduk, te što su sve poduzeli da ne bi postali udarna vijest crnih kronika.

Mjesec dana priprema

- Moram naglasiti kako smo se mi za utakmicu počeli pripremati mjesec dana prije same utakmice. Možda je dojam u javnosti kako smo mi nakon događaja na Desincu pojačali pripreme za osiguranje, ali to nije točno jer mi osiguranje svake pojedine utakmice shvaćamo vrlo ozbiljno. Kao rukovoditelj osiguranja sam zajedno s Slobodanom Marendićem, načelnikom PU splitsko-dalmatinske i ostalim kolegama uložio puno truda prvenstveno u komunikaciju sa predstavnicima svih institucija i udruga, a sve kako bi proveli planirane mjere i radnje. - pojasnio je naš sugovornik koliko je sveobuhvatan posao osiguranja jednog takvog javnog okupljanja.

image

Slobodan Marendić, načelnik PU splitsko- dalmatinske 

Paun Paunović/Cropix

U ispomoć lokalnoj policiji došle su kolege iz još 15 policijskih uprava iz kojih je došao po jedan vod interventnih policajaca iz svake PU što je bilo ukupno 375 policajaca. Uz više od 250 policijskih službenika iz splitske policije na terenu je tako bilo oko 600 policajaca.

- Pritom moram naglasiti kako na terenu nisu bili samo interventni policajci već i kolege iz svih službi pa tako i onih koji su bili tu za potrebe kriminalističkih istraživanja privedenih, zatim za javni red i mir. Naglasio bih aktivnu ulogu načelnika svih policijskih postaja pa je, primjerice, tako Ante Balov, načelnik Druge policijske postaje noć prije bio glavni i odgovorni za zbivanja u gradu.

Koliko god brojka službenih osoba na terenu bila impresivna činjenica je kako su imali zadatak pokrivati brojne punktove od kojih je svaki zahtijevao određeni broj policijskih službenika. Tako su primjerice bili zaduženi za osiguranje 70 kilometara duge trase kojom su proveli organizirani prihvat i pratnju prijevoza oko tri tisuće gostujućih navijača iz Sjeverne luke, Dugopolja i gostujuće momčadi.

Pet kolona

U Sjevernoj luci je osiguran pristanak posebno organizirane trajektne linije s kojom je u Split došlo 850 navijača, a za sve gostujuće navijače koji su s osobnim vozilima došli u Dugopolje, osiguran je parking koji je bio pod nadzorom policije cijelo vrijeme njihovog boravka na našem području.

Ukupno smo pratili pet kolona gostujućih navijača iz Sjeverne luke i Dugopolja plus praćenje momčadi. Osigurana im je svima i pratnja prijevoza nakon javnog okupljanja. Prilikom dolaska im je podijeljeno 4000 boca vode koje je platio HNS na prijedlog splitske policije, a osigurani su im i kemijski WC-i.

image

Dolazak navijača na stadion uoči utakmice 

Tom Dubravec/Cropix

Osim toga su pokrivali Marjan kako netko ne bi bacio rakete na dolazeći brod s navijačima, a također su mu u pratnji bila dva policijska plovila. Osim vozila i brodova aktiviran je i helikopter koji je trebao na vrijeme detektirati svako eventualno sumnjivo okupljanje blizu trasa prolaza gostujućih navijača.

Zbog baklji ubačeni u svečanu ložu Hajduka automatski su iskrsla pitanja čija je odluka bila da ne bude tampon zone između gostujućih navijača i domaće publike te kako se pirotehnika prošvercala na stadion.

- Policijski službenici su uhitili i prekršajno prijavili šest osoba zbog korištenja pirotehnike na ovom javnom okupljanju. Mislim kako šest komada pirotehnike ispaljenih iz područja gdje su se nalazili gostujući navijači i nije preveliki broj ako znamo da ih je ukupno bilo 3000 na stadionu.

Što se tiče odluke da nema tampon zone, moram kazati kako je to mimo naših preporuka. Naime, 20 posto karata je išlo Hajduku, 20 posto Rijeci i ostalih 60 posto HNS-u. Sektori A,B,C,D su karte koje su išle Rijeci i njihova je odluka bila da ih sve prodaju. Zakon o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima je jasan i kaže da svaki gledatelj mora sjedite na mjestu na koji je kupio kartu.

Prema tome, zaključujemo kako nakon odluke Rijeke da prodaju sve karte i time onemoguće tampon zonu, jedina mogućnost pravljenja razmaka među domaćima i gostima bi bila pražnjenje svečane lože, a to, razumijete, nije ni opcija obzirom da se radi o finalu kupa.

Sumnjivo grupiranje

Primijetili smo da je gotovo isti trenutak nakon bacanja raketa među gostujuće navijače “uletjela” interventna policija.

Ni to naravno, nije slučajno, jer je policija pomno prateći video nadzor primijetila sumnjivo grupiranje određenog broja navijača u gostujućem sektoru koji su okružili manju skupinu na taj način su ih pokušali prikrili oku kamere dok su izvadili i zapalili pirotehniku.

- Sve snimke video nadzora ćemo u suradnji s kolegama iz Rijeke pregledati i kako bi se utvrdio identitet osoba za koje postoji osnovana sumnja da su krivci za paljenje i bacanje pirotehnike - kaže naš sugovornik.

image

Marko Srdarević, zamjenik načelnika splitske policije 

Jakov Prkić/Cropix

Zanimalo nas je tko je donio odluku da ne spriječavaju masovnih ulazak navijača na teren po završetku utakmice.

- Atmosfera je u tom trenutku bila pozitivna, postavili smo kordone prema jednim i drugim navijačima i tako napravili zonu razgraničenja od oko 30 metara, na taj način smo svojim položajima i navedenim kordonima zajamčili ispunjenje cilja, a to je sprječavanje sukoba navijačkih skupina - rekao nam je Marko Srdarević.

Koliko dugo policija priprema osiguranje zorno nam je rekao podatak kako su već u završnoj fazi pripreme za utakmicu s Francuskom koja se doigrava 6. lipnja. S tim da, napominjem, danas su krenule aktivne pripreme, a osiguranje se planira već unazad mjesec dana. Taj podatak najbolje govori kako činjenica da je sve glatko proteklo nije slučajna.

Pitali smo zamjenika načelnika što bi bilo da je Hajduk izgubio i da li su imali odred policajaca skriven ispod tribina da uskoči u tom slučaju. Odgovorio nam je osmijehom.•

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 10:32