StoryEditorOCM
Splitpušu novi vjetrovi

Prvi put u dugoj povijesti splitske ‘muške škole‘ na čelno mjesto zasjela je - žena. Novu ravnateljicu svi su podržali

Piše Lenka Gospodnetić
22. svibnja 2024. - 09:18

Nova ravnateljica Pomorske škole u Splitu je Mirela Žižić, dosadašnja profesorica biologije i kemije. Na timun je, figurativno rečeno, došla nakon umirovljenja prethodnika i dugovječnog ravnatelja, karizmatičnog Dragana Pavelina. Vijest nam je potvrdila, te dodala da nakon imenovanja na čelnu funkciju, kako nalažu pravila, neće više predavati biologiju i kemiju kao do sada, te da su već popunjene te kadrovske rupe.

image

Privatni album

Žižić je relativno mlada osoba - 42 su joj godine - no iskusna u prosvjetnim vodama; u Pomorskoj školi predavala je 12 godina, a izabrana je unisonom privolom svih nadležnih tijela uključujući Radničko vijeće, Vijeće roditelja i nastavnika.

Njezino je imenovanje zanimljivo i stoga što je na funkciju ravnateljice Pomorska škola po prvi put dobila žensku osobu - podatak ima težinu posebice u svjetlu činjenice da je škola osnovana 24. rujna davne 1849. godine, i to kao referentna točka obrazovanja pomoraca na ovom dijelu Jadrana nakon škole u Trstu i Rijeci, te se s vremenom prometnula u obrazovnu ustanovu koja je uz istovjetne škole u Zadru, Dubrovniku i Kotoru "pokrivala" ne samo tuzemnu potrebu za pomorskim kadrom, nego bila i rasadnik vrsnih moreplovaca međunarodnog ugleda.

Nekoć je Pomorska škola u Splitu mahom privlačila mušku učeničku populaciju, no trendovi se polako mijenjaju i škola ima i učenice, posebice nakon uvođenja novih smjerova mimo "udarnih" za plovidbu: nautičara i brodostrojara. Ravnateljica Žižić dokaz je da su, je li, zapuhali neki novi vjetrovi.

Mirno joj more i plovidba!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 14:48