StoryEditor
SplitMate Šimundić

Predsjednik županijske Skupštine i sudionik antivakserskih prosvjeda: ‘Doći ću sutra u Prvu gimnaziju, ali neću stupiti na radno mjesto. Moram dati primjer svojim učenicima...‘

15. studenog 2021. - 22:11

Hoće li utorak biti prijelomni dan što se pandemije tiče zbog obveznih covid-potvrda za ulaz u javne institucije, upitali smo jednog od poznatijih sudionika prosvjeda na splitskim ulicama – Matu Šimundića, člana Domovinskog pokreta i zahvaljujući suradnji sa HDZ-om, novog predsjednika Skupštine Splitsko-dalmatinske županije. Regionalne uprave čiji Stožer provodi naputke Stožera civilne zaštite RH a to su upravo obvezne covid-potvrde ili negativni test. No po svemu sudeći profesor hrvatskog jezika uposlen u Prvoj gimnaziji koja je pod ingerencijom baš županije, neće u utorak ući na svoje radno mjesto!

Protivite se covid-potvrdama, zašto?

- Već sam više puta ponovio, protivim se nametanju obveze cijepljenja. Postoje brojni dokazi kako se i cijepljeni i necijepljeni mogu zaraziti, oboljeti i kako cijepljeni ne šire virus ništa manje od necijepljenih, kako je navedeno u istraživanjima objavljenima u časopisu "Lancet" pred nekoliko dana. Stoga smatram kako segregirati na ovaj način samo osobe koje se nisu cijepile i prisiljavati ih na primanje cjepiva upitnog učinka, nije ni moralno ni ustavno utemeljeno.

Što ćete napraviti sutra za ući na svoje radno mjesto u srednju školu? Jeste li cijepljeni?

- Uredno ću doći do svog radnog mjesta. Nemam problema s testiranjem i posjedujem potvrdu kako sam covid negativan. Međutim, iz solidarnosti sa svim mojim kolegama, ali i građanima koji se odbijaju pokoriti ovom covid diktatu, neću stupiti na radno mjesto sve dok su na snazi mjere o covid potvrdama. Držim kako sam dužan svojim primjerom stati u obranu građana kojima su ovom prisilom očigledno narušena ustavna prava, ali i svojim učenicima dati primjer borbe za ideale ljudskih sloboda.

Kao predsjednik Županijske skupštine SDŽ, morate dolaziti u zgradu Županije. Kako ćete ući u zgradu SDŽ?

- Kao što sam već kazao, nemam problema s testiranjem na covid i posjedujem valjanu potvrdu. Što se tiče rada Županijske skupštine, u procesu smo usuglašavanja proračuna i brojnih projekata i ja sigurno neću biti zapreka tim projektima, štoviše, aktivno radim na njihovoj realizaciji. Moj čin solidariziranja s građanima na radnom mjestu je jedan segment, a borba za reforme i napredak u županiji je potpuno drugi dio priče.

image
Prof. Mate Šimundić, predsjednik Skupštine Splitsko-dalmatinske županije
Vojko Bašić/Cropix

Kao predsjednik Skupštine zahtijevate poštivanje epidemioloških mjera tijekom sjednica - mjerenje temperature, nošenje maske. Zašto Vam sada smeta covid-potvrda pri ulazu u državne institucije, škole, zdravstvene ustanove? To je isto odluka Stožera?

- Kao čelnik Županijske skupštine ja sam predsjedavajući zakonodavnog tijela za svih 450 tisuća građana ove županije. Svih 450 tisuća građana mi nije dalo ovlast da blokiram rad njihovog predstavničkog tijela i zakočim sve dobre projekte o kojima ovisi život u velikom dijelu županije. Kada bi blokirali rad skupštine bila bi upitna gradnja cesta, vodovoda, infrastrukture… Solidariziranje na radnom mjestu s kolegama koji izražavaju svoje legitimno nezadovoljstvo je moja intimna stvar i ona se tiče osobe i građanina Mate Šimundića.

Vaša preporuka osobama koje moraju na radno mjesto, a nemaju covid-potvrdu? Svaki drugi dan testiranje ili cijepljenje?

- Građanima mogu samo savjetovati da postupe po svojim uvjerenjima. Svatko će donijeti odluku za koju smatra da je najbolja za njega i njegovu obitelj. S tom odlukom sutra ćemo morati živjeti i djelovati u ovom društvu.

Prosvjetni ste djelatnik, aktualni predstavnik naroda u Skupštini, kako ćemo u borbu protiv virusa? Što poručujete građanima, vašim učenicima – je li to cijepljenje, testiranje, ili opet lockdown kao lani? Ili poštovanje mjera Stožera?

- Postoje brojni znanstvenici svjetskog glasa koji već duže vrijeme upozoravaju kako zatvaranje i testiranje neće i ne može iskorijeniti virus, te kako glavni dio strategije prevencije treba biti i stvaranje prirodnog imuniteta. Na taj prirodni imunitet, koji smo donedavno zvali imunitet krda, potpuno smo zaboravili. Kada smo zadnji put čuli koliki je postotak stanovništva već razvio prirodni imunitet? Nekada smo sve nade polagali u razvoj ove vrste imuniteta, a danas više nitko ne spominje ništa osim cijepljenja. Također, moramo ojačati zdravstveni sustav kako se ne bi dogodio kolaps o kojem nam svaki dan pričaju. Ne smije nam se dogoditi kolaps sustava zbog 300 ljudi koji su u bolnici. U Vukovaru, čije se žrtve ovih dana prisjećamo, o više stotina teških ranjenika brinulo je 5 doktora pa se nije dogodio raspad sustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. siječanj 2022 21:59