StoryEditor
Splitu korak s vremenom

Prava škola za život: u jeku mjera prevencije učiteljica iz Splita ‘održala‘ sat razredne nastave, na jednostavan način uputila ih je u najosnovnije

Piše Magdalena Družijanić
20. ožujka 2020. - 20:59
arhiva/DUJE KLARIĆ/HANZA MEDIA

Prvi tjedan alternativne nastave je iza nas. Još barem 30 dana čeka nas nastava na daljinu. Mame i djeca već su podijelili svoje prve dojmove. Sadržaj TV nastave neke je dojmio, drugi nisu baš zadovoljni.

-Javnost je uglavnom kritična prema prosvjeti, ali ovo što trenutno radimo su ogromni napori i nikome nije lako. U doslovno dva dana smo morali izmisliti osmisliti, naučiti i primijeniti potpuno nove metode prenošenja znanja, a usput svladati sve mehanizne koje dosad nikad nismo koristili. I nije nam teško i rado to radimo, jer nam je stalo - kazala nam je u četvrtak Ružica mama drugašice Eme i petašice Roze, ujedno i prosvjetni djelatnik kada smo je pitali za dojmove nastave na daljinu.

Učiteljima je stalo do djece, neki se trude više, neki možda malo manje, pogotovo sada kada je neizbježna svakodnevna komunikacija i kontakt roditelja s učiteljicama i učiteljima preko njih dobivaju dnevne zadatke.

Nas je u cijeloj ovoj strci, navikavanju, prilagodbi i novonastaloj situaciji pak oduševila Ljilja, jedna splitska učiteljica koja je, uza sve druge obaveze sa svojim učenicima u petak uspjela 'održati' i sat razredne nastave.

Djeci je preko roditelja poslala jedan tekst, u vidu nekoliko pitanja s ponuđenim odgovorima. Naglasila je svojim učenicima i da im je to ujedno i 'razumijevanje teksta', ono što je nižim razredima osnovne škole uglavnom 'nešto grozno i najgore što moraju' savladati. Znaju oni koji imaju djecu od prvog do četvrtog razreda.

S obzirom na situaciju koja je uz ostatak svijeta pogodila i malu Hrvatsku Ljilja je učenici pokušala na jednostavan način uputiti najmlađe u najosnovnije činjenice oko epidemije koja nas je pogodila.

Deset pitanja uključujući i ona o korona virusu koji se, kako sama kaže, posljednih dana nešto stalno spominje, osnovama dezinfekcije, česticama na granici živog i neživog svijeta, prepoznavanju izraza poput 'fake news', o tome što djeca sve mogu doma raditi za vrijeme izolacije, komu u ovim trenucima mogu najviše vjerovati - kriznom stožeru RH ili možda portalima, te brojim drugim pitanjima, najmlađima nepoznatima, pokazala je kako joj je do ove dječice stalo.

Tko bi, realno, uz matematiku, prirodu i ostale predmete još gubio vrijeme  i sa satom razredne nastave i ovako 'ozbiljnim' temama. Bacite oko na 'sat razrednika' koji je Ljilja danas održala - mislimo da se isplati.

                                                  

#NASTAVA NA DALJINU#KORONA VIRUS#SAT RAZREDNIKA

Izdvojeno

24. svibanj 2020 21:54