StoryEditorOCM
Splitove srijede

Poznati fotograf divljih životinja Krunoslav Rac pričat će u Splitu o medvjedima: ‘Oni samo žele miran život kao i mi‘

Piše M.ILIĆ
21. svibnja 2024. - 07:53

U sklopu ciklusa predavanja "Sridom u Mosora", ove srijede u prostorijama HPD Mosor (Sinovčićeva 2) u 20 sati gostovat će Krunoslav Rac, poznati fotograf divljih životinja, autor, pisac i veliki zaljubljenik u Velebit, koji će predstaviti svoju knjigu "Tragom medvjeda".

Krunoslav Rac rođen je u Đakovu, a svoju profesionalnu karijeru posvetio je fotografiji i planini.

Predsjednik je Ekološke udruge Lupus, fotografijom se aktivno bavi od 1997. godine. Autor je brojnih samostalnih izložbi fotografija, redoviti je vanjski suradnik prestižnih hrvatskih časopisa. Između ostalog objavio je i tri autorske knjige, „Velebit – Iskustvo planine”, „Zemlja vuka i vjetra“, a treća knjiga „Gacka – Čovjek i rijeka“ objavljena je 2023. godine. Dobitnik je brojnih nagrada na natječaju fotografije, a posljednja u nizu mu je dodijeljena 2021. godine kada je postao dobitnik nagrade „Velebitska degenija“ koju Hrvatsko novinarsko društvo svake godine dodjeljuje za najbolje reportaže na temu zaštite okoliša.

image
Krunoslav Rac

Knjiga "Tragom medvjeda" njegova je priča o jednom od najfascinantnijih bića s kojim dijelimo planet Zemlju. Njegova fascinacija medvjedima započela je prvim susretima u utočištu u Kuterevu, a s vremenom, njegova strast prema ovim snažnim životinjama samo je rasla kao i broj fotografija i susreta u slobodnoj prirodi. Rezultat te ljubavi je ova knjiga.

- Odnos medvjeda i ljudi je diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, vrlo turbulentan. Od plišanih medvjedića, raznih crtića ili dječjih slikovnica u kojima je medvjed glavna zvijezda, do ubijanja, uništavanja staništa i sve većeg zadiranja čovjeka u prirodu… Jednostavno na mnoštvo načina utječemo na njihov život, a medvjed samo želi svoj život proživjeti mirno. Baš kao i mi - kazao je Rac koji na splitsko predavanje dolazi upravo s Velebita. Ulaz je slobodan.

image

Knjiga Krunoslava Raca

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2024 10:26