StoryEditor
SplitSASVIM ‘OBIČNA‘ NEDJELJA

Posada otkriva kako je izgledala akcija spašavanja putnika koji je skočio s broda: Odbijao je pomoć! Bilo je onda ‘nećeš po svom nego po našem‘

Piše PSD
3. siječnja 2022. - 23:12

Putovanje za Supetar prošlu nedjelju bilo je poprilično uzbudljivo za putnike i posadu trajekta "Juraj Dalmatinac". Nekoliko milja prije Supetra, putnici su obavijestili posadu da se u moru nalazi čovjek.

Od tog trenutka, više od pola sata se odvijala drama u Bračkom kanalu. Putnik s trajekta iz nepoznatog razloga skočio je u more i neko vrijeme je odbijao pomoć tijekom akcije spašavanja, prenosi RTL.

- Putnici su javili da je skočio čovjek i onda smo svi odmah na svoja mjesta preuzeli komandu i okrenuli smo ga ful na svu snagu. Svaki minut je dragocjen -  kazao je Andro Kalebić, zapovjednik broda "Juraj Dalmatinac".

Dramatičnim minutama svjedočili su brojni putnici na trajektu pa tako i Bračanka Jadranka Jelinčić Gospodnetić.

- Čula sam kako ljudi viču da čovjek u moru. Posada je stvarno brzo reagirala i odradila svoj posao kako treba, ali moram reći da je bilo uistinu jako zabrinjavajuće gledati kako će se sve to odviti do kraja -  kazala je Gospodnetić. Uz mrak koji je otežavao spašavanje, problem je bio što je utopljenik odbijao kolut za spašavanje.

Nagađa se da su ga na taj čin natjerali ljubavni jadi.

- Želite čovjeka spasiti, a on odbija pomoć. Onda čovjek stane na moment što se događa, jedan tužan događaj koji je spremnošću posade završio sretnim krajem - kazao je Jakša Braškić, prvi časnik palube.

Nakon što su dva člana posade izašli brodom po mladića, on je i dalje odbijao pomoć.

- Utopljenik je odbijao da uopće dignemo na brod, ali smo morali po našu i uhvatiti ga. Bilo je onda 'nećeš po svom nego po našem', i mic po mic smo ga dovukli u brod - ispričao je časnik Goran Lučić za RTL.

- Na kraju možemo zahvaliti gore dragome Bogu da je bila bonaca, da je bilo lijepo vrijeme, mjesečina i na kraju se završilo kako Bog zapovijeda - kazao je Siniša Pažanin, vođa palube. U trajektu su ga utoplili, a dolaskom u Supetar predali hitnoj pomoći.

- I zapovjednik i posada su u roku od pola sata uspjeli sve organizirati i spasiti samog putnika koji je ne znam iz kojih razloga, a to je pitanje za neke druge službe, skočio u more - kazao je Željko Kuštera, splitski lučki kapetan, za RTL.

image
Skok s broda
Screenshot
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2022 10:15