StoryEditor
SplitI DALJE SE ZIĐA

Policija i inspektori pohode Ježinac, ali investitori ne mare, strojevi su i dalje u pogonu: nema više zidića koji je dijelio plažu od parcele, a ‘nikla‘ je i nova rampa

12. kolovoza 2021. - 09:41

Splitska policija je početkom tjedna ponovno intervenirala zbog prijave radova na parceli iznad plaže Ježinac u dvostruko zaštićenom području park-šume Marjan i kulturno-povijesne cjeline Meje.

Tamo se, podsjećamo, već mjesecima odvijaju zemljani radovi. Javna ustanova za upravljanje Park-šumom Marjan je 31. svibnja zabranila radove jer Županija nije dala odobrenje za njihovo izvođenje, a Slobodna Dalmacija je otkrila nepravilnosti u odobrenju koje je za radove izdao šef splitskih konzervatora Radoslav Bužančić. Građevinska inspekcija s druge strane, nije našla ništa sporno, a uključila se i inspekcija Zaštite okoliša.

Investitori za sve to očito ne mare. Kako smo se i sami uvjerili u utorak, strojevi ne miruju. Taman dok smo prilazili ovom kupalištu, jedan od radnika se strojem spustio zemljanim putem na mjestu kojeg se nekoć nalazila padina obrasla zelenilom, parkirao ga i udaljio se.

Nismo mogli ne zamijetiti da je uklonjen zidić koji je plažu dijelio od parcele, a na jednom dijelu se sada nalazi zemljana rampa širine barem dva metra kojom bi se i autobus bez puno muke spustio s navedene parcele drito do plaže.

image

 
Vojko Bašić/Cropix

Kontaktirali smo ravnatelja Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan Damira Grubšića koji kaže da čuvari prirode skoro svakodnevno obilaze gradilište. Nekad i u pratnji policije.

- Čuvari prirode su na terenu, utvrdit će stanje putem službene zabilješke, pa ćemo vidjeti što je. Koliko znam nema betoniranja i slično, bilo je kretanja strojeva, ali pratimo. Tu se u konačnici treba obratiti institucijama koje imaju nadležnost. Mi smo izdali zabranu i postupat ćemo kako zakon nalaže, ali evo, policija, građevinska i inspekcija zaštite prirode kažu da nemaju osnove za postupanje - kaže Grubšić.

Iako nam građani tvrde da je policija intervenirala na Ježincu i u utorak, iz PU splitsko-dalmatinske to opovrgavaju.

- U ponedjeljak smo u jutarnjim satima dobili prijavu. Izišli smo na mjesto događaja i nismo zatekli nikoga da izvodi radove. Provodimo kriminalističko istraživanje i ova je policijska uprava izvijestila državno odvjetništvo i državni inspektorat - kaže glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske Antonela Lolić.

Srđan Marinić je kao predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan podnio kaznenu prijavu protiv odgovornih u Upravnom odjelu za prostorno planiranje Grada Splita zbog preslobodnog tumačenja prostornih planova te protiv odgovorne osobe u Konzervatorskom odjelu zbog izdavanja dozvole za radove u zoni najveće zaštite. Početkom tjedna je uputio i zahtjev čuvaru prirode i ravnatelju Javne ustanove da po službenoj dužnosti i oni podnesu kaznenu prijavu zbog izvođenja radova protivno propisima.

image
Tom Dubravec/Cropix
item - id = 1119457
related id = 0 -> 1136252
related id = 1 -> 1134728
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 01:27