StoryEditor
Splitpremijer u splitu

Plenković se sastao s Oparom i Bobanom, ispred Banovine ga dočekali radnici Dalmacijavina: ‘Za nas nikoga nije briga‘

15. rujna 2020. - 11:33
Premijer Andrej Plenković i splitski gradonačelnik, Andro Krstulović OparaPaun Paunović/Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jutros se sastao sa splitskim gradonačelnikom Androm Krstulović Oparom i Blaženkom Bobanom, županom Splitsko-dalmatinske županije. Predsjednika Vlade ispred Banovine je dočekalo desetak radnika "Dalmacijavina".

Okupili su se zbog nedavnog ročišta na splitskom Trgovačkom sudu kojim je u stečajnom postupku "Dalmacijavina" utvrđeno je da će Republika Hrvatska kao razlučni vjerovnik biti namirena s oko 13 milijuna kuna iz sredstava ukupne stečajne mase koja iznosi oko 68 milijuna kuna.

- Radnici "Dalmacijavina" su ojađeni takvom odlukom i upravo pišemo žalbu. Ne možemo reći da je svih petsto ljudi došlo potpisati tu žalbu, ali nije ni puno manje. Premijer je upoznat sa situacijom oko "Dalmacijavina" i očekujemo da će se sve riješiti ako ima zakonskih procedura za to, međutim, zakoni nikad ne idu na ruku radnika.

U ovom slučaju je najbitnije da se namiri država, a za radnike, čini mi se da nikoga nije briga. Inzistirala sam i pisala premijeru, ministrima, županu, gradonačelniku, saborskim zastupnicima da problem radnika riješe na bilo koji način jer bi jedino to bilo pravedno i moralno - poručila je Danica Stipović iz Nezavisnog sindikata “Dalmacijavina".

Plenković je s Bobanom i Krstulović-Oparom razgovarao o projektima važnima za Split i Splitsko-dalmatinsku županiju. Premijer se osvrnuo na mjere koje su poduzeli za zadržavanje radnih mjesta zbog pandemije koronavirusa te naglasio da je Vlada izdvojila 600 milijuna kuna za plaće radnicima u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

- Preostaje da učinimo daljnje napore za poboljšanje prometne infrastrukture u cijeloj županiji, a posebno u gradu Splitu. Mislim da je izrazito važan projekt novog Žnjanja koji se radi s ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, kao i drugi projekti koji će omogućiti rješavanje pojedinih prometnih čepova u Splitu. Detaljno smo razgovarali o situaciji izlaska iz trajektne luke, na Bačvicama. Ako to ne bude moguće riješiti na razini grada, pokušat ćemo da se Vlada uključi s posebnim zaključkom kako bismo omogućili da se taj problem riješi. Slično je i s drugim projektima u županiji, a u tome i župan i gradonačelnik imaju svu potporu Vlade u drugom mandatu - poručio je Andrej Plenković, a na pitanje gdje su otišle tri milijarde kune koje je obećao Splitu i okolici prije dvije godine, odgovorio je:

- Na svim projektima se radi, neki su u tijeku, neki će se tek provoditi, sjednica u Splitu je bila dugoročni razvojni trenutak, trasirala je razvojni put Splita da bude naša glavna mediteranska luka na Jadranu, ali i uopće sjedište hrvatskog turizma. Mislim da su svi ti projekti dobri i dobro su prihvaćeni, a mi ćemo nastojati da u ovim okolnostima, kada Hrvatska kroz novi financijski okvir ima više od 22 milijarde eura na raspolaganju, dio tih sredstava kanalizirati na Split i županiju - najavio je premijer.

- Razgovarali smo danas o brojnim temama, između ostalog i o podršci Masterplanu kao podlozi za izmjene Prostornog plana i Generalno urbanističkog plana. Govorili smo o Žnjanu i koncesiji koju kanimo zatražiti i dobiti, kao i o Tehnološkom parku na Dračevcu, pravnome režimu i vlasništvu na Marjanu te obnovi stadiona na Poljudu, kao i izgradnji muzeja Hajduka - nabrojio je neke od projekata splitski gradonačelnik, a niz je nastavio Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan.

- Danas smo imali priliku analizirati sve odluke Vlade koje su 4. svibnja (prije dvije godine op. a.) donesene ovdje u Splitu i moram reći da smo u pripremnoj fazi s mnogo projekata došli do samog ruba, te da nas u narednom periodu očekuje ono što je vidljivo javnosti, izlazak na teren i operativni dio posla. Pritom mislim na nadvožnjak na Širini, čvorište TTTS - Mravince, na denivelaciju čvorišta u Stobreču i spoj na Vučevicu i D8 - zaključio je Boban te novinarima poručio kako nije riječ o početku kampanje za lokalne izbore iduće godine, jer onaj tko sistematično radi "kampanju treba raditi sve četiri godine".

Nakon sastanka sa županom i gradonačelnikom, predsjednik Vlade Andrej Plenković medijima će dati izjave, a potom se sastati s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom, u 12 sati, u Vili Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. rujan 2020 00:44