StoryEditor
Splitspor oko bašte šore

Novi direktor ‘Parkova‘ Siniša Gašparević u verbalnom fajtu s borcem Martoniom Palekom: zaiskrilo oko zlatnih kvadrata na Spinutu, pozvana i policija!

Piše Milena Budimir
5. studenog 2021. - 11:12

Oko zemljišta na Spinutu zaiskrilo je u uredima "Parkova i nasada", zemljišta u čijem je posjedu obitelj Paleka, ali za koje PiN tvrdi kako je njihovim. U nastojanju da se problem riješi na miran način, mimo suda i dugogodišnjeg sudovanja - pozvani su svi dionici na razgovor, a tek tada se situacija zaoštrila do kraja.

- Riječ je o imovinsko-pravnom sporu, oni svojataju ono u čijem smo mi posjedu. Na tu njima spornu parcelu moja je obitelj upisana kao posjednik još od 1963. godine. Čak su se Parkovi pokušali "upisati" kao vlasnici, ali im je to odbijeno, oni jednostavno nemaju pravo to svojatati, neka dokažu vlasništvo, uveo nas je u priču Martonio Paleka.

image
Tom Dubravec/ Cropix

- Cijeli razgovor s direktorom bio je agresivan, toliko da mi se majka uznemirila. Napustili smo ured, direktor se zatrčao za mnom hodnikom vičući: "Šta ti misliš, da si jači od mene", to nije način, pripovijeda nam Paleka, koji je nakon toga otišao sve prijaviti policiji.

Iz Policijske uprave Splitsko-dalmatinske su nam potvrdili kako je u prostorije Prve policijske postaje Split pristupio muškarac te prijavio napad od strane poznate osobe u prostorijama gradske tvrtke u Splitu.

- Na okolnosti događaja provodimo kriminalističko istraživanje, kazali su policajci.

Parkovi i nasadi ustraju u tome kako je obitelj Paleka protupravno u posjedi više od 1500 četvornih metara zemljišta na atraktivnoj lokaciji u Spinutu. Namjera im je bila mirno rješavanje nastalog spora. Obitelj je, vele nam u PiN-u, zahtijevala nagodbu po kojoj bi oni dobili trećinu zemljišta, odnosno 500 kvadrata, koje su u stvarnom vlasništvu Društva Parkovi i nasadi. Direktor Društva izjavio je da takva nagodba ne dolazi u obzir i da gradsko društvo neće pokleknuti pod pritiscima. Ukoliko ne dođe do mirnog dogovora, najavio je tužbu koja je pravno jasna i utemeljena, upozorio je obitelj Paleka da će se od dana tužbe od njih tražiti troškovi za naknadu štete zbog protupravnog korištenja imovine Društva, kao i troškovi takvog postupka.

'Nećemo reagirati na pritiske'

- Prilikom sastanka obitelj Paleka je putem raznoraznih fizičkih gestikulacija tipa neprestanog ustajanja i širenja prsa pokušala ostvariti svoje ciljeve. Još jednom napominjemo da nas nikakvi pritisci nasilnika neće zaustaviti u obrani gradske imovine, poručuju iz PiN-a.

image
Katanac je na vratima. Do kada?
Tom Dubravec/ Cropix

- Kada sam preuzimao dužnost direktora Parkova i nasada pretpostavljao sam da ću, prije ili kasnije, stati na žulj nekome tko je uzurpirao javnu imovinu i koristi je ilegalno i bez ikakve osnove. To se dogodilo jučer kada sam na sastanak pozvao obitelj koja ima kuću na Spinutu ispred koje PiN ima u vlasništvu 1500 kvadrata zemlje koju je ova obitelj ogradila i zaključala katancem. Sebi su prisvojili vlasništvo gradske firme. Zbog toga su pozvani na razgovor na kojem smo zatražili da skinu katanac s javne imovine, na što su oni rekli da takvo što ne dolazi u obzir te da pristaju samo na nagodbu u kojoj bi s PiN-om podijelili zemlju koja je u javnom vlasništvu.

Oni žele na silu izvući 500 javnih kvadrata. Ako takvo što dozvolimo, svatko u Splitu će imati pravo zapasati gradski teren i uzet ga sebi. Na takvo što ne mogu pristati jer mi to ne dopušta vlastita savjest i jer sam izabran za direktora da branim javne interese nasuprot privatnih, da uvodimo reda u Split u kojem vlada nered već desetljećima. Na tom putu ćemo se sigurno zamjeriti mnogima, ali nećemo izgubiti vjeru da ovo može biti pristojan grad za sve i energiju da to i ostvarimo, kazao nam je Siniša Gašparević.

- Do mene je došla tvrdnja da je gospodin koji je bio na ovom sastanku rekao da sam mu u jednom trenutku kazao "šta ti misliš da si jači od mene?". Moram naglasiti da je riječ o točnoj informaciji, uistinu sam to i rekao. Međutim, kako se gospodin bavi borilačkim sportovimae koji je insinuirao da će fizičkom silom riješiti problem kojeg misli da ima sa mnom, rekao sam "šta ti misliš da si jači od mene" u kontekstu njegove prijetnje fizičkom silom, kazao nam je direktor PiN-a tvrdeći kako ga neće pokolebati ništa i nitko u nastavku uvođenja reda u Split.

image
Tom Dubravec/ Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. srpanj 2022 18:34