StoryEditor
SplitKRIZA VLASTI

Njihovoj ljubavi je kraj: sjednice Gradskog vijeća će biti, ali ne i koalicije HDZ-a i HGS-a?

Piše Ana Franić Ivana Perković
25. rujna 2020. - 17:26
Andro Krstulović Opara i Igor Stanišić u stalnom su tihom sukobuVladimir Dugandžić/Cropix

Sudbina Gradskog vijeća, odnosno održavanja sjednica, još uvijek je nepoznata.

Kada i hoće li se uopće nastaviti prekinuta sjednica, još uvijek se konkretno ne zna. Neslužbeno, iz pouzdanih izvora smo saznali kako će se nastavak prekinutog zasjedanj lokalnog parlamenta zbog nedovoljnog kvoruma ipak uspjeti sazvati, ali kako na njemu HGS Željka Keruma neće sudjelovati kao koalicijski partner, već će glasati po svom nahođenju, što bi značilo da u tom slučaju nema ni koalicije s HDZ-om.

Kako bismo saznali što se točno događa i ima li istine u tome, nazvali smo Igora Stanišića (HGS), predsjednika Gradskog vijeća.

- Nastavak sjednice će biti kad-tad. Još nemamo točan datum održavanja sjednice, ali idući tjedan ću popričati sa svim stranama pa će se odlučiti - kratko nam je kazao Stanišić.

Glavni akteri - bez riječi

Informaciju o tome kako će članovi HGS-a glasati po vlastitom nahođenju, a ne kao koalicijski partneri, Stanišić pak nije želio komentirati.

Komentar smo zatražili i od splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare koji nam je kazao kako nema takvu infromaciju.
Kontaktirali smo i Petra Škorića, potpredsjednika Gradskog vijeća koji je i donio odluku o prekidu sjednice.

- Ne mogu to komentirati jer još nismo razgovarali s HGS-om oko nastavka sjednice Gradskog vijeća.  Djelovanje vladajuće većine definirano je na početku mandata potpisanim Sporazumom o medjusobnoj suradnji, koji obvezuje obje strane. Temeljna obveza i cilj svake vladajuće većine je usvojiti rebalans, proračun i podržavati druge ključne točke koje ce omogućiti realizaciju projekata i normalno funkcioniranje grada - kazao je Škorić.

Komentar smo, naravno, pokušali dobiti i od šefa HGS-a Željka Keruma. Nazvali smo ga više puta u razmaku od nekoliko sati, unutar uobičajenog radnog vremena, no, nažalost, nismo ga uspjeli dobiti. Davno je za medije utvrdio da ne noćari, pa ćemo prepostaviti da je javnom poslu prioritet uzela činjenica da Kerum danas puni okruglih 60 godina.

Očito je da se niti jednoj strani ne mili raspuštanje ovog predstavničkog tijela krajem ove godine, što bi se dogodilo da se sjednica ne održi u naredna tri mjeseca. Ovako će se zadovoljiti forma, dakle vijećnici će odrađivati svoj posao, a sadržajno će zasigurno biti dovedeno u pitanje izglasavanje svake pojedine točke dnevnog reda, budu li HGS-ovci zaista glasovali neopterećeno od svog (bivšeg?) koalicijskog partnera. To znači da će se poteštat Krstulović Opara prije prebrojavanja glasova svaki put morati tresti hoće li mu proći prijedlozi. Iako u HGS-u, kako čujemo, tvrde da nema opstrukcije vlasti, te da će se sjednice nastaviti dalje održavati, nepostojanje međusobnog dogovora koalicijskih partnera, to poprilično dovodi u pitanje.
Svakako, bit će zanimljivo pratiti daljnji razvoj ove situacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. studeni 2020 02:11