StoryEditor
Splitdobro nam došli

Na splitskom kolodvoru dočekali smo vlak pun turista iz Češke! Gosti oduševljeni: Ovo je bila savršena prilika. Karte su jeftine, a u našoj zemlji svi veličaju vaš grad...

Piše Matea Roglić
29. svibnja 2021. - 18:07

Da su Duje, Pegula i Tonči u ono vrime imali priliku vlakom stići od Praga do Splita, sigurno bi baluln u lipi naš Split stigao i prije njihova odlaska na fakultet.

U podnevnim satima subote, 400 putniuka iz Praga, iskrcalo se na željezničku postaju s vlakom češke kompanije Regiojet koje je sklopilo partnerstvo sa hrvatskom turističkom zajednicom i Hrvatskim željeznicama (HŽ).

Bilo je poljskih, čeških i mađarskih turista, trideset novinara, ali i nekoliko naših veleposlanika u tim zemljama. Svi su se složili da je vožnja prošla ugodno, u smijehu i opuštenoj atmosferi, a da su cijene za dolazak u ovaj kutak raja i više nego povoljne.

Prvi strani gosti svećano su dočekani na željezničkom kolodvoru, a sudionici ovog projekta predviđaju mu veliki uspjeh.

- Ovaj projekt omogućuje nam i više nego povoljnu turističku sezonu, a interes putnika je velik. Mi smo se za sezonu odlično pripremili i velik udio ugostitelja je procijepljen. Gosti u Dalmaciji su sigurni, a uvjerena sam da će se čim nogom stupe na tlo Jadrana u to i uvjeriti – kazala je Monika Udovičić, ravnateljica Uprave Ministarstva turizma i sporta.

Ponos na realizaciju ovog projekta ne skriva ni Joško Stella, direktor turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije. Ovo je prvi put, istaknuo je zadovoljno, kako je ovo prvi put da turisti iz Praga mogu doći u grad pod Marjanom u tako velikom broju.

image
Joško Šupić/Cropix

- Ovo nije jedini vlak koji će iz drugih europskih zemalja doći u Split, tako da je ovo jedan veliki pomak. Željeznice iz godine u godinu posluju sve uspješnije. Ovo je prvi veći dolazak turista u našu županiju i na neki način otvaranje turističke sezone. Zajedno sa poljskim, mađarskim i češkim novinarima idemo u obilazak grada, kako bi bili puni dojmova i doživljaja kada budu u svojoj zemlji pričali o Splitu – istaknuo je Stella.

Glavni akter ove ljetne internacionalne priče je Žejlko Ukić, predsjednik uprave HŽ-a.

- Već je 30 tisuća turista kupilo kartu za vlak, a sezona još nije ni počela. Peti i deveti mjesec vlak će ići tri puta tjedno, a lipanj, srpanj i kolovoz, svaki dan. Na ovaj način pokazujemo da prijevoz željeznicom može biti značajna podrška turizmu. Pokušali smo ovaj grad što bolje povezati sa srednje europskim gradovima. Cilj nam je prevesti preko 100 tisuća putnika ove sezone. U vlak se možete ukrcati u Budimpešti, Pragu i Bratislavi te u Zagrebu. Cijene karata su povoljne. Osim ovog vlaka, očekujemo vlak iz austrijskih, mađarskih i slovačkih željeznica – govori Ukić i dodaje kako željeznica može biti značajna podrška turizmu.

image
Joško Šupić/Cropix

Komentare organizatora projekta pažljivo su bilježili mađarski i češki novinari koji na ovu cijelu priču gledaju s entuzijazmom i s velikim ambicijama.

- Ne može se pogriješit s ovim projektom. Već je izgorila potražnja za kartama. Naši najpopularniji domaći mediji također si informirali građane Praga o ovoj liniji, a ovaj dio Dalmacije godinama kotira kao jedna od najljepših turističkih destinacija u Europi – povjerava Marek Černa, praški novinar.

Osim sudionika u projektu, osmijeh s lica ne skrivaju ni prvi gosti, koji napominju kako ne znaju je li bolja cijena, ugođaj u vlaku ili činjenica šta su stigli u Cvit Mediterana.

- Karte su jeftine. Platili smo ih manje od 250 kuna, a usluga u vlaku je odlična. Jedino što se voziš 17 sati, ali put je prošao bez problema. U našoj zemlji svi veličaju Split, pa nam je ovo bila savršena prilika da navratimo – kazao nam je Egipčanin Nayr, koji je iz Praga doputovao sa svoja tri srednjoškolska prijatelja i s društvom se uputio na odbojku na popularnu gradsku plažu Bačvice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. srpanj 2021 23:47