StoryEditorOCM
Splitsmanjite otpad

Malim promjenama u kućanstvu do smanjenja količine otpada

Piše Native
7. lipnja 2023. - 08:00

Koncept „zero waste” nastoji očuvati resurse odgovornom proizvodnjom, potrošnjom, i ponovnom uporabom proizvoda, ambalaže i materijala. Građani trebaju početi razmišljati o utjecaju na okoliš, savjesno kupovati i proizvoditi što manje otpada. Nastali otpad iz kućanstva odlaže se u polupodzemne spremnike, koji su okosnica novog gospodarenja otpadom u Splitu. U nastavku pronađite savjete kako živjeti bez otpada ili ga svesti na minimum.

Prostorija u kojoj se proizvodi mnogo otpada kojeg je teško reciklirati jest kupaonica. Boce gelova za tuširanje ili šampona za kosu, mogu se zamijeniti krutim šamponima koji su bez pakiranja ili u reciklirajućim spremnicima. Deo kreme u limenim pakiranjima dobra su zamjena za klasične dezodoranse u spreju.

Četkica za zube proizvod je bez kojeg ne možemo, stoga plastičnu četkicu zamijenite s onom načinjenom od bambusa. Pasta za zube može se kupiti u obliku tableta ili u staklenki koja se kasnije može iskoristiti. Blazinice od vate mogu se nadomjestiti s perivim blazinicama za višekratnu upotrebu. Brojni proizvođači već su zamijenili plastiku s drugim alternativama te se svugdje mogu naći štapići za uši s papirnatom drškom. Pri rješavanju ostataka plastičnog i metalnog otpada pravilno ih odložite u polupodzemne spremnike sa žutim poklopcem. Mali su to koraci do velikih promjena.

„Zero waste” primjenjiv je i u kuhinji. Stalna poskupljenja hrane i sirovina, razlog su više zašto treba promisliti o tome što kupujemo te kako to koristimo. U trgovinu se treba uputiti s detaljno razrađenim popisom za kupnju, formiranim prema planiranim obrocima. Tako se smanjuje količina ishitreno kupljenih namirnica koje nekorištenjem propadaju. Kupovinom sezonskih proizvoda od lokalnih proizvođača, uklanja se problem nepotrebne ambalaže, te se oni mogu spremiti u održive spremnike kod kuće. Sve što se ne uspije pojesti, potrebno je zamrznuti, a ostaci hrane mogu se prenamijeniti u drugo jelo.

Pogodnost dvorišta ili vrta prilika je za kupovinu ili izradu kompostera. Kompostiranje je odličan način da se dobije besplatno i kvalitetno gnojivo, koristeći biootpad iz kućanstva. Za razne kuhinjske stvari moguće je pronaći zamjenu koja je zdravija za okoliš. Plastične slamke zamijenite za staklene ili metalne slamke. Prazne staklenke ponovo iskoristite kao posude za hranu ili skladištenje namirnica poput riže ili brašna. Spužvicu za suđe zamijenite drvenom četkom, biorazgradivom spužvicom ili lufom. Plastični pribor za kuhanje, posebice kuhače zamijenite za drvene. Umjesto papirnatih ubrusa, bolje je koristiti kuhinjske krpe ili iste izraditi od starih tkanina. Biootpad iz kućanstva odložite u spremnike sa smeđim poklopcem.

Kod rješavanja preostalog otpada građani imaju opciju odlaganja otpada na četiri reciklažna dvorišta Karepovac, Pujanke, Orišac i uskoro Kopilica na koje mogu odložiti čak 49 vrsta otpada. Na nekoliko lokacija postavljena su mobilna reciklažna dvorišta u koja se odlaže staklena ambalaža, plastika, papir, metalna ambalaža, obuća i odjeća, toner, baterije i lijekovi. Trenutne lokacije mobilnih reciklažnih dvorištu mogu se provjeriti na linku

Koncept života bez otpada proces je koji traje, a dok se ne postigne potpuni „zero waste”, potrebno ga je pravilno odlagati u pripadajuće spremnike. Novi polupodzemni spremnici u Splitu će se nalaziti u svakom gradskom kotaru sa zgradama i većim objektima, s mogućnosti odlaganja četiri vrste otpada. Miješani komunalni otpad odvaja se u crni spremnik, biootpad u smeđi, papir u plavi, a plastika, metal i tetrapak ambalaža u žuti spremnik.

Sve informacije o novom sustavu odvajanja otpada u gradu Splitu pronađite na web stranici „Odvoji, lako je“ te na Facebook i Instagram profilu Čistoće d.o.o. Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 13:35